Yeni reytinqdə Azərbaycanın 2 universiteti də yer alıb

Böyük Britaniyanın “Times Higher Education” nəşri dünyanın 50 yaşında və daha gənc ən yaxşı universitetlərinin 2023-cü il reytinqini (Young University Rankings) açıqlayıb.

Cədvəl flaqman THE World University Rankings ilə eyni 13 performans göstəricisinə əsaslanır, lakin çəkilər reputasiyaya daha az əhəmiyyət vermək üçün düzəliş edilib.

Mövcud olan ən əhatəli və balanslaşdırılmış müqayisələri təmin etmək üçün universitetlər bütün əsas missiyaları - tədris, tədqiqat, bilik transferi və beynəlxalq dünyagörüşü üzrə qiymətləndirilib.

2023-cü il reytinqinə (2022-ci ildə 539) 605 universitet daxildir. Daha 358 institut “reportyor” statusu ilə siyahıya salınıb, yəni, onlar məlumat təqdim ediblər, lakin dərəcə almaq üçün THE-nin uyğunluq meyarlarına cavab verməyiblər.

Yeni reytinqdə bu statusda Azərbaycanın 2 universiteti yer alıb - Xəzər Universiteti və Qərbi Kaspi Universiteti.

Sinqapurun Nanyang Texnoloji Universiteti keçən il ikinci yerə gerilədikdən sonra yenidən sıralamaya başçılıq edir.

Honkonq Elm və Texnologiya Universiteti ikinci pilləyə yüksəlib, keçənilki lider Paris Sciences et Lettres - PSL Araşdırma Universiteti üçüncü yerə düşüb.

Honkonqun ilk 10-luqda üç institutu var ki, bu da digər ərazilərdən daha çoxdur, Fransa isə bu qrupda beş institutla ilk 20-likdə ən çox təmsil olunan ölkədir.

İtaliyanın Humanitas Universiteti bu il 29-cu yerə, reytinqdə ən yüksək yerə yüksəlib.

Ümumilikdə, Türkiyə 47 ali məktəblə ən çox təmsil olunan ölkə kimi reytinqə liderlik edir, daha sonra 45 qurumla Hindistan gəlir. İran 39 universitetlə Böyük Britaniyanı geridə qoyub, ən çox təmsil olunan üçüncü ölkə olub.

Reytinqin ilk 10-da aşağıdakı universitetlər yer alıb.

Oruc MUSTAFAYEV