18 Yanvar 2013 - №02

Türkiyə Ali Təhsil Şurası sədrinin rəhbərlik etdiyi nümayəndə heyəti BDU-da olub

Türkiyə Ali Təhsil Şurasının (Yüksək Öyrətim Kurulu) sədri Gökhan Çetinsayanın rəhbərlik etdiyi nümayəndə heyəti Azərbaycana işgüzar səfər edib.

Yanvarın 17-də qonaqlar Fəxri xiyabana gələrək ulu öndər Heydər Əliyevin, görkəmli oftalmoloq alim Zərifə xanım Əliyevanın  məzarlarını, Şəhidlər xiyabanını və Türk şəhidliyi abidəsini ziyarət etdilər.

Daha sonra səfər çərçivəsində Bakı Dövlət Universitetində görüş keçirildi.  Tədbiri giriş sözü ilə açan BDU-nun rektoru, akademik Abel Məhərrəmov Azərbaycan ilə Türkiyənin mehriban qardaşlıq münasibətlərinin əhəmiyyətindən, iki ölkənin ali təhsil ocaqlarının mövcud əməkdaşlığından danışdı. Türkiyənin ali təhsil ocaqları ilə əməkdaşlığa böyük önəm verildiyini qeyd edən A.Məhərrəmov universitetlərarası elm, təhsil və innovasiyalar sahəsində ikitərəfli əməkdaşlığın hər iki tərəf üçün səmərəli olduğunu vurğuladı. Rektor BDU-nun bir çox universitet assosiasiyalarına üzvlüyündən, dünyanın aparıcı ölkələrinin ali məktəbləri ilə ikitərəfli əlaqələrindən danışdı.

Tədbirdə çıxış edən Türkiyə Ali Təhsil Şurasının (Yüksək Öyrətim Kurulu) sədri Gökhan Çetinsaya iştirakçıları salamlayaraq, Azərbaycana gəlişindən böyük məmnuniyyət hissi keçirdiyini bildirdi. Gökhan Çetinsaya iki ölkənin təhsil sahəsindəki səmərəli əlaqələrindən söz açdı və bu əməkdaşlığın daha da inkişaf etdirilməsinin zəruriliyini diqqətə çatdırdı.

Sonra təhsil nazirinin müavini Qulu Novruzov çıxış edərək Azərbaycanla Türkiyə arasında münasibətlərin daha da inkişaf etdiyini, bu səfərin təhsil sahəsindəki əlaqələrin genişləndirilməsində mühüm əhəmiyyəti olacağını bildirdi. Nazir müavini istər tələbə mübadiləsinin səviyyəsinə, istərsə də elmi əlaqələrinə görə Azərbaycanın ən sıx əməkdaşlıq etdiyi ölkənin məhz Türkiyə olduğunu qeyd etdi.

Tədbirdə Bakı Dövlət Universiteti ilə Anadolu və Rəcəb Tayyib Ərdoğan universitetləri arasında Anlaşma Memorandumu imzalandı. Qeyd edək ki, memorandumda tələbə, tədqiqatçı və doktorantların mübadiləsi, professor və müəllim heyətinin elmi sahədə ixtisaslarının artırılmasına qarşılıqlı yardım göstərilməsi, birgə simpozium, seminar və konfransların təşkili, qarşılıqlı maraq doğuran layihə və proqramlarda tərəflərin birgə iştirakı nəzərdə tutulur.

Niyazi RƏHİMOV

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL