1 mart 2013 - №8

Bəşəriyyətə qarşı törədilmiş cinayət

Xocalı faciəsinin 21-ci ildönümü AMİ-nin Şamaxı filialında da qeyd edildi. Tədbir Xocalı faciəsinin dəhşətlərini əks etdirən filmin nümayişi ilə başlandı. Sonra faciə qurbanlarının xatirəsi bir dəqiqəlik sükutla yad edildi. Tədbiri giriş sözü ilə açan AMİ-nin Şamaxı filialının direktoru Tünzalə Yusifova Xocalı soyqırımının XX əsrin ən qanlı faciəsi olduğunu və bu dəhşətin heç vaxt unudulmayacağını qeyd edib. O, Xocalıda baş verən qanlı hadisələri həm də o zamankı  rəhbərliyin fəaliyyətsizliyinin nəticəsi kimi dəyərləndirmiş və bu faciəyə hüquqi qiymətin yalnız ümummilli lider, müstəqil Azərbaycan dövlətinin qurucusu Heydər Əliyev rəhbərliyə gəldikdən sonra verildiyini bildirmişdir. T.Yusifova bildirdi ki, Xocalı soyqırımı iki yüz ilə yaxın bir müddətdə erməni şovinist-millətçiləri tərəfindən azərbaycanlılara qarşı müntəzəm olaraq həyata keçirilən etnik təmizləmə və soyqırımı siyasətinin davamı və ən qanlı səhifəsidir.

Tədbirdə humanitar və xüsusi fənlər kafedrasının müdiri, dosent Mayıl Alıcanov "Xocalı faciəsi-erməni vandalizmi", humanitar və xüsusi fənlər kafedrasının baş müəllimi "Xocalı faciəsi qan yaddaşımızdır", dil-ədəbiyyat və onların tədrisi metodikası kafedrasının müdiri Eyvaz Eminalıyev "Xocalı faciəsi bəşəri faciədir" mövzuları ilə çıxış etdilər.

Filialın tələbələrindən Xaliq Tapdıqzadə, Səxavət Cəfərov, Vüqar Səlimov  da çıxışlarında bildirdilər ki, Xocalı faciəsi XX əsrin sonunda təkcə Azərbaycan xalqına qarşı deyil, bütün insanlığa qarşı ən ağır cinayətlərdən biridir. Bu faciə öz ağırlığına, vəhşiliyinə və amansızlığına görə bəşəriyyətə qarşı törədilmiş cinayətlər arasında xüsusi yer tutur.

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL