1 mart 2013 - №8

Vətən tarixinin qanlı soyqırım səhifəsi

Yaxın tariximizin ən qanlı olaylarından biri olan Xocalı faciəsinin 21-ci ildönümü fevralın 25-də Qafqaz Universitetində anım mərasimi ilə qeyd olundu.

"Xocalı faciəsi Vətən tarixinin qanlı soyqırım səhifəsidir" adlandırılmış mərasimdə öncə, azadlıq uğrunda mübarizədə şəhid olanların və faciə qurbanlarının xatirəsi bir dəqiqəlik sükutla yad olundu. Sonra Xocalı hadisələrinin canlı şahidləri - şair-publisist, professor Ənvər Əhmədov, əməkdar jurnalist, professor Qulu Məhərrəmli çıxış edərək faciə ərəfəsində Dağlıq Qarabağda yaranmış vəziyyətdən, o dövrdə mərkəzi hakimiyyətin zəifləməsindən istifadə edən erməni daşnaklarının sərsəm "Böyük Ermənistan" dövləti yaratmaq ideyalarını həyata keçirmək üçün göstərdikləri fəallıqdan, azərbaycanlıların öz doğma dədə-baba torpaqlarından deportasiya olunmasından, Xocalı faciəsinin səbəb və nəticələrindən söz açdılar.

Professor Ənvər Əhmədov çıxışının sonunda  Xocalı faciəsini unutmamağı, düşmənlərimizin xalqımıza qarşı yönəlmiş və fürsət düşdükcə işə salınan hiylələrini dəf etməyə daim hazır olmalarını tövsiyə etdi və Xocalı soyqırımına həsr etdiyi şeirini oxudu.

Çıxışlarda Xocalı həqiqətlərinin dünyaya çatdırılmasında və faciənin beynəlxalq aləmdə soyqırımı kimi tanınması istiqamətində Heydər Əliyev Fondunun, Fondun prezidenti, Milli Məclisin deputatı Mehriban Əliyevanın, Fondun vitse-prezidenti Leyla Əliyevanın  fəaliyyətləri yüksək qiymətləndirildi, hər kəsin bu işə öz töhfəsini verməli olduğu vurğulandı.

Mərasim universitetin Mədəniyyət şöbəsinin hazırladığı "Xocalı harayı" mövzusunda ədəbi-bədii kompozisiya və "Xoca" filminin nümayişi ilə davam etdirildi.

Yusif ƏLİYEV

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL