15 mart 2013 - №10

"Biz Heydər Əliyev irsindən öyrənirik" mövzusunda elmi konfrans

Naxçıvan Dövlət Universitetində "Biz Heydər Əliyev irsindən öyrənirik" mövzusunda elmi konfrans keçirildi. Universitetin gənclər təşkilatının və magistratura üzrə dekanlığının birgə təşkil etdiyi konfransı giriş sözü ilə açan rektor, akademik İsa Həbibbəyli Heydər Əliyevin bəşər tarixindəki nadir şəxsiyyətlərdən, siyasət nəhəngi olmasından, Azərbaycanın milli müstəqilliyinin qorunmasında, müasir dinamik inkişafında, taleyüklü məsələlərin həllindəki misilsiz xidmətlərindən bəhs etdi.

Rektor  ulu öndərin həyat və fəaliyyətinin, siyasi irsinin, böyük ideyalarının öyrənilməsinin zəruriliyini vurğuladı, ümummilli liderin anadan olmasının 90 illiyi, 2013-cü ilin Naxçıvan Muxtar Respublikasında "Heydər Əliyev ili" elan olunması ilə bağlı keçiriləcək çoxsaylı tədbirlər barədə məlumat verdi.

Magistratura üzrə Tələbə Gənclər Təşkilatının sədri, Beynəlxalq əlaqələrin tarixi və nəzəriyyəsi ixtisaslaşması üzrə I kurs magistrantı Lamiyyə Əliyeva "Heydər Əliyevin gənclər siyasəti" mövzusunda məruzə edərək Heydər Əliyevin gənclərə göstərdiyi qayğıdan, gənclərlə işi dövlət siyasətinin prioritet istiqamətlərindən biri kimi qəbul etməsindən danışdı. Qeyd olundu ki, ölkəmizdə Heydər Əliyev tərəfindən müəyyənləşdirilən gənclər siyasəti bu gün ölkə Prezidenti İlham Əliyev tərəfindən də uğurla davam etdirilir.

Azərbaycan ədəbiyyatı ixtisaslaşması üzrə I kurs magistrantı Püstə Əhmədova  "Heydər Əliyev və Naxçıvan"  mövzusunda məruzəsində bildirdi ki, dünya şöhrətli siyasətçi, görkəmli dövlət xadimi Heydər Əliyev 1991-1993-cü illərdə Naxçıvan Muxtar Respublikası Ali Məclisinin sədri işləyərkən blokada şəraitində olan Naxçıvanı erməni hücumlarından, işğalından qorumuş, Azərbaycanın gələcək müqəddəratı ilə bağlı mühüm tarixi siyasi qərarlar qəbul etmiş,  muxtar respublikanın hərtərəfli inkişafı istiqamətində çoxşaxəli tədbirlər həyata keçirmişdir. Ümummilli lider Azərbaycan rəhbərliyinə qayıtdıqdan sonra da  Naxçıvanın sosial-iqtisadi, elmi, mədəni  tərəqqisini daim diqqət mərkəzində saxlamışdır. Bu gün ölkə başçısı və muxtar respublika rəhbərliyi tərəfindən Heydər Əliyev məktəbinin və siyasi kursunun  layiqincə davam etdirilməsinin nəticəsidir ki, Naxçıvan özünün əsl intibah dövrünü yaşayır.

Mətbuat ixtisaslaşması üzrə I kurs magistrantı Səadət Əliyeva "Heydər Əliyev və Azərbaycan mətbuatı" mövzusunda məruzəsində ümummilli liderin milli jurnalistikanın demokratik prinsiplər əsasında inkişafı, söz, mətbuat azadlığının, plüralizmin təmin olunması istiqamətində qəbul etdiyi qərarlar, kütləvi informasiya vasitələrinə, jurnalistlərə hərtərəfli qayğısı barədə ətraflı məlumat verdi. Qeyd olundu ki, Azərbaycan milli mətbuatının daha da inkişaf etdirilməsi sahəsindəki bütün bu xidmətlərinə görə Heydər Əliyev 2002-ci il martın 22-də "Ruh" Azərbaycan Jurnalistləri Müdafiə Komitəsinin təsis etdiyi "Jurnalistlərin dostu" mükafatına layiq görülmüşdür.

Konfransda ümummilli lider Heydər Əliyevin həyat və fəaliyyətini əks etdirən slaydlar, "Tarixin Heydər Əliyev zirvəsi" adlı sənədli film də nümayiş etdirildi.

Mehriban SULTAN,
NDU-nun Mətbuat şöbəsinin müdiri