29 Mart 2013 - №11

XI Beynəlxalq Türk dili Olimpiadasının Azərbaycan üzrə final mərhələsi keçirilib

Ənənəvi olaraq, hər il may-iyun aylarında Türkiyədə keçirilən Beynəlxalq Türk dili Olimpiadasına ölkəmizdən bu il gedəcək şagirdlər artıq məlumdur. Onların adı martın 14-də Akademik Milli Dram Teatrında keçirilmiş son seçim turu - ölkə finalı mərasimində açıqlanıb. Təhsil Nazirliyi rəsmilərinin, Milli Məclisin deputatlarının, tanınmış alimlərin və incəsənət xadimlərinin, təhsil ictimaiyyətinin nümayəndələrinin və "Çağ" Öyrətim İşlətmələri MMC-nin təhsil müəssisələri  təmsilçilərinin iştirak etdikləri tədbir Azərbaycan və Türkiyənin Dövlət himnləri ilə açılıb və olimpiadalardan bəhs edən film  nümayiş olunub. "Çağ" Öyrətim İşlətmələri MMC Azərbaycan - Türkiyə Özəl Liseyləri baş idarəsinin rəisi Məsud Kurnaz tədbirdə çıxış edərək Beynəlxalq Türk dili Olimpiadası, bu il ölkəmizdə olimpiada iştirakçılarını müəyyənləşdirmək üçün keçirilmiş seçim turu haqqında məlumat verib. Qeyd olunub ki, olimpiada 2003-cü ildən başlayaraq hər il keçirilir və ölkəmiz bu mötəbər beynəlxalq yarışma-festivalda fəal iştirak edir.

Keçən il keçirilən 10-cu Beynəlxalq Türk dili Olimpiadasında Azərbaycan 13-ü qızıl, 9-u gümüş, 3-ü bürünc olmaqla 25 medal qazanıb və bu nəticələrə əsasən 135 ölkə arasında 1-ci yeri tutub. Ümumilikdə isə bu bilik və mədəniyyət yarışmasında şagirdlərimiz indiyədək 101 medal alıblar ki, onların da 35-i qızıl, 47-si gümüş, 19-u bürünc medaldır.

M.Kurnaz diqqətə çatdırıb ki, sayca 11-ci olan builki olimpiadada 140 ölkədən 2000 şagird iştirak edəcəkdir. "Dil və kultur festivalı" adlandırılan olimpiada çərçivəsində Türkiyənin 55 şəhərində 99 səhnə proqramı təşkil ediləcəkdir. 24-26 may 2013-cü il tarixlərində Türkiyənin İzmir şəhərində mədəniyyət festivalı keçiriləcək. 1 iyun 2013-cü il tarixində isə Ankaranın "19 Mayıs" stadionunda tədbirin rəsmi açılış mərasimi təşkil olunacaq.

Tədbir iştirakçılarına məlumat verilib ki, qiraət, inşa, dialektika, mahnı, şeir, səs, oxuma, mədəni irs, təqdimat, xüsusi qabiliyyət, rəsm, xalq oyunları (rəqsləri), yaradıcı inşa müsabiqəsi (universitet tələbələri arasında) nominasiyaları üzrə keçiriləcək olimpiadanın seçim turunda ölkəmizin müxtəlif şəhər və rayonlarının təhsil müəssisələrindən 500-ə yaxın şagird iştirak edib.

Sonra səhnə olimpiada finalçılarının ixtiyarına verilib. Şeir, mahnı, rəqs və s. kimi kateqoriyalar üzrə yarışanlar öz məharətlərini göstəriblər.

Pedaqoq alimlərdən, elm, mədəniyyət və incəsənət xadimlərindən ibarət münsiflər heyəti tərəfindən iştirakçıların qiymətləndirilməsi aparılıb və qaliblər müəyyənləşdirilib. Finalda iştirak edən qaliblərə medallar, sertifikatlar və hədiyyələr verilib. Onlar həmçinin yay tətillərini Türkiyədə keçirmək və XI Beynəlxalq Türk dili Olimpiadasında iştirak etmək imkanı qazanıblar.

Yusif ƏLİYEV

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL