5 Aprel 2013 - №12

ADU-da "Respublikada oftalmologiya elminin inkişafında Zərifə Əliyevanın xidmətləri" mövzusunda "dəyirmi masa"

Bu günlərdə Azərbaycan Dillər Universitetində "Respublikada oftalmologiya elminin inkişafında Zərifə Əliyevanın xidmətləri" mövzusunda "dəyirmi masa" keçirildi. "Akademik Zərifə Əliyevanın 90 illik yubileyinin keçirilməsi haqqında" Azərbaycan Respublikasının Prezidenti İlham Əliyevin 7 fevral 2013-cü ildə imzaladığı Sərəncama əsasən mülki müdafiə, tibbi biliklərin əsasları və bədən tərbiyəsi kafedrasının müdiri, dosent Sevda Zamanovanın təşkilatçılığı ilə keçirilən tədbirdə  ADU-nun tərbiyə işləri üzrə prorektoru Ələddin Əliyev,  kafedranın müəllimləri və  tələbələr iştirak edirdilər.

Tədbiri giriş sözü ilə açan prorektor Ələddin Əliyev Zərifə Əliyevanın həyatı və fəaliyyəti  haqqında qısa məlumat verdi. Sonra kafedra müdiri, dosent Sevda Zamanova "İnsan ömrünün uzunluğunu yaşanmış illərin sayı ilə deyil, onun mənası ilə, əməlləri ilə ölçmək lazımdır", - deyə Azərbaycan xalqının nəcabətli, görkəmli, ziyalı qadını, akademik Zərifə Əliyevadan  söz açdı. O bildirdi ki, Zərifə Əliyeva dünyada ilk dəfə olaraq peşə patalogiyasını araşdıran elmi-tədqiqat laboratoriyası yaratmış və praktik olaraq elm aləmində yeni bir istiqamətin-peşə oftalmologiyasının əsasını qoymuşdur. S.Zamanova alimin apardığı tədqiqatlara diqqət çəkərək onun "Göz yaşının axmasının fiziologiyası", "Gözün və görmə sinir yolunun yaşla əlaqədar dəyişiklikləri", "Gözün hidrodinamik sisteminin anatomik, fizioloji təbiəti" və s. kimi onlarla elmi məqalə və monoqrafiyanın müəllifi olduğunu söylədi. Kafedra müdiri görmə orqanının peşə patalogiyası sahəsində apardığı elmi tədqiqat işlərinin uğurlu nəticələrinə görə akademik Zərifə Əliyevanın keçmiş SSRİ-nin oftalmologiya sahəsində ən mötəbər mükafatlarına  layiq görüldüyünü qeyd etdi. Ölkəmizdə görkəmli alimin yubileyinə həsr olunmuş silsilə tədbirlərin keçiriləcəyi iştirakçıların diqqətinə   çatdırıldı.

Daha sonra universitetin pedaqoji fakültəsinin 312-ci qrup tələbəsi Lalə Bəxtiyarlı məruzəsində Azərbaycanın görkəmli alimi, gözəl həkim və pedaqoq, insanların gözlərinə nur bəxş edən nurlu insan Zərifə Əliyevanın öz ocağına layiqli bir qadın kimi yetişərək atası Əziz Əliyev kimi bu xalq üçün işıq, nur mənbəyinə çevrildiyini,  fəaliyyətinin xalqımız üçün örnək olduğunu bildirdi.

"Dəyirmi masa" daha sonra müzakirələrlə davam etdi.

Hicran  ƏKBƏROVA

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL