10 May 2013 - №17

Azərbaycan Dövlət Mədəniyyət və İncəsənət Universitetində ulu öndər Heydər Əliyevin 90 illik yubileyinə həsr olunmuş "Azərbaycan mədəniyyəti və incəsənəti Heydər Əliyevin azərbaycançılıq ideologiyasının ideya-fəlsəfi əsası kimi" adlı elmi-nəzəri konfrans keçirilmişdir.

Üç bölmədən ibarət bu konfransda 60-dan artıq elmi məruzə dinlənilmişdir.

Konfransı giriş sözü ilə açan rektor, professor Timuçin Əfəndiyev ADMİU-da keçirilən silsilə tədbirlərdən, müstəqil Azərbaycanın qurucusu Heydər Əliyevin siyasi fəaliyyətindən və mədəniyyət sahəsindəki misilsiz xidmətlərindən danışaraq demişdir: "Tarix uzaqlaşdıqca biz Heydər Əliyev dühasının əzəmətini, onun şəxsiyyətinin böyüklüyünü daha aydın dərk edirik. Əslində bu qeyri-adi şəxsiyyət hər zaman bizim əhatəmizdədir. Çünki ulu öndərin layiqli davamçısı - Prezidentimiz  İlham Əliyev  Heydər Əliyevin şah əsəri olan müstəqil Azərbaycanı məhz onun miras qoyduğu dövlətçilik prinsipləri ilə idarə edir. Bu misilsiz şəxsiyyətin xalqımız üçün etdiyi işlərin möhtəşəmliyini, tarixi dəyər və miqyaslarını əhatə etmək olduqca çətindir. Heydər Əliyevin miras qoyduğu sərvətlər içərisində onun zəngin nəzəri irsi xüsusi yer tutur. Onun irsi bizim milli sərvətimizdir. Bu qiymətli irsin mühüm bir hissəsini onun mədəniyyət, ədəbiyyat və incəsənətin müxtəlif növ və janrları haqqında nəzəri konsepsiyaları müəyyənləşdirir".

Heydər Əliyevin irsi üzərində aparılan tədqiqatlardan geniş danışan natiq nəticə olaraq ulu öndərin bütün sahələrdən - ədəbiyyatdan, teatr və kino sənətindən, musiqi və rəssamlıqdan da bəhs edəndə həmin sahələrə məhz dövlətçilik mənafeləri baxımından yanaşdığını vurğulamışdır. Azərbaycan dili, ədəbiyyatı, mədəni-mənəvi dəyərləri ümummilli liderin azərbaycançılıq  fəlsəfəsinin, müstəqil Azərbaycanın milli və dövlət ideologiyasının əsas məxəzləri, bədii-fəlsəfi mənbələrindən  olduğunu qeyd etmişdir.

Sonra xalq artisti, professor Eldar Quliyev, filologiya elmləri doktoru, professor Aqşin Babayev, filologiya elmləri doktoru, professor Nizaməddin Şəmsizadə, professorlar Qərinə Kərimova, Zamik Əliyev  çıxış edərək ulu öndər Heydər Əliyevin mədəniyyət və incəsənətimizə qayğısından, fenomen yaddaş sahibi olmasından, azərbaycançılıq ideologiyasından danışmışlar.

Çıxışlarda vurğulanmışdır ki, Heydər Əliyev elə bir tarixi şəxsiyyət idi ki, o çox vaxt zamanla hesablaşmır, öz zamanını yaradırdı və biz əminik, nə qədər ki, Azərbaycan adlı məmləkət, Azərbaycan xalqı var Heydər Əliyev adı əbədi yaşayacaqdır.

Sonra "Heydər Əliyev: Mədəniyyət və əbədiyyət" adlı kitabın təqdimat mərasimi, "Mədəniyyətin böyük hamisi" adlı sənədli filmə baxış keçirilmişdir.

Konfrans işini bölmə iclasları ilə davam etdirmişdir.

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL