17 May 2013 - №18

"Müasir elmin aktual problemləri" mövzusunda respublika elmi konfransı

Mayın 10-da Lənkəran Dövlət Universitetində (LDU) ümummilli lider Heydər Əliyevin anadan olmasının 90 illiyinə həsr edilmiş  "Müasir elmin aktual problemləri" mövzusunda respublika elmi konfransı keçirilmişdir. Tədbir iştirakçıları konfransdan əvvəl ümummilli lider Heydər Əliyevin büstünün önünə gül-çiçək dəstələri düzmüşlər.

Azərbaycan Respublikası Təhsil Nazirliyi, Lənkəran Dövlət Universiteti və AMEA Lənkəran Regional Elm Mərkəzinin birgə keçirdiyi konfransı universitetin rektoru, fizika-riyaziyyat elmləri doktoru, əməkdar elm xadimi, professor Asəf İsgəndərov açaraq iştirakçılara konfransın məqsəd və vəzifələrindən danışmış, onun işinə uğurlar arzulamışdır.

Sonra ümummilli lider Heydər Əliyevin həyat və fəaliyyəti haqqında film nümayiş olunmuşdur.

Plenar iclasda professor Asəf İsgəndərov "Heydər Əliyev siyasətinin uğurlu davamı" mövzusunda məruzə edərək Lənkəran Dövlət Universitetinin ümummilli lider Heydər Əliyevin həmişə diqqət mərkəzində olduğunu bildirmişdir. Ulu öndər Heydər Əliyevin "Lənkəran Dövlət Universiteti təhsil və elm ocağı olmaqla, həm də bölgənin böyük mədəniyyət mərkəzidir" sözlərini rəhbər tutan universitetin kollektivi uğurlarını ildən-ilə artırır. Universitetdə gənc nəslin vətənə məhəbbət, Azərbaycan xalqının tarixinə, mədəni irsinə, dövlət dilinə və rəmzlərinə hörmət ruhunda,  peşəkar mütəxəssis və vətənpərvər vətəndaş kimi tərbiyə olunması istiqamətində ardıcıl, məqsədyönlü işlər həyata keçirilir.

Məruzəçi daha sonra bildirmişdir ki, bu gün Azərbaycanın yüksək siyasi nüfuzu, beynəlxalq miqyasda özünə layiqli yer tutması ümummilli lider Heydər Əliyev siyasətinin nəticəsidir. Azərbaycanın sosial inkişafına, tərəqqiyə, sabitliyə və yüksəlişə xidmət edən strateji siyasi kurs dövlət başçısı İlham Əliyev tərəfindən  uğurla davam etdirilir.

Məruzədə Heydər Əliyevin dövlət quruculuğuna, siyasi, iqtisadi, sosial və elmi-mədəni sahələrin inkişafına dair işləyib hazırladığı strategiyanın bəzi məqamlarına toxunan rektor bildirmişdir ki, Azərbaycan elmi və təhsili özünün zəngin mütərəqqi ənənələrinə, mənəvi və ümumbəşəri dəyərlərə, beynəlxalq təcrübəyə əsaslanaraq daha da inkişaf etmişdir.

Çıxışlarda qeyd edilmişdir ki, universitetdə 20 istiqamət üzrə elmi tədqiqatlar aparılır. Müasir tələblərə cavab verən tədris korpusu yenidən qurulmaqla maddi-texniki bazası əsaslı şəkildə gücləndirilmişdir. Universitetdə Heydər Əliyev Muzeyi və İdarəçilik Məktəbi fəaliyyət göstərir.

Universitet dünyanın 100-dən çox elm və təhsil ocağı ilə əməkdaşlıq edir. LDU Xəzəryanı Ölkələri Universitetləri Assosiasiyasının və Avrasiya Universitetləri Assosiasiyasının üzvüdür. Fransanın Mark Blok adına Strasburq Universiteti, Rusiya Federasiyasının M.V.Lomonosov adına Moskva Dövlət Universiteti, Ukrayna, Almaniya, Moldova, Türkiyə, İran İslam Respublikası və dünyanın digər ölkələrinin ali məktəbləri ilə tələbə-müəllim və elmi tədqiqatlar mübadiləsinə dair əməkdaşlıq edir.

Konfrans "Təbiət elmləri", "Humanitar elmlər", "İqtisadiyyat və idarəetmə" elmləri bölmələrində davam etdirilmişdir.

Bölmələrdə müxtəlif mövzularda 170-dən  çox məruzə dinlənilmişdir.

Konfransda ümummilli lider Heydər Əliyevin anadan olmasının 90 illiyinə həsr edilmiş ən yaxşı yazı müsabiqəsinə yekun vurulmuşdur. Müsabiqənin qalibləri mükafatlandırılmışlar. Qaliblər adından çıxış edən tələbələr Aytən Ağazadə, Ülviyyə Məmmədli, Aysel Rzayeva, Lalə Babayeva və Leyla Mirzəcanzadə Heydər Əliyev ideyalarına həmişə sadiq qalacaqlarını bildirmişlər.

Sonra universitetin bədii özfəaliyyət kollektivi ümummilli lider Heydər Əliyevə həsr edilmiş maraqlı konsert proqramı ilə çıxış etmişdir.

İki gün davam edən respublika elmi konfransında ölkənin müxtəlif ali məktəblərinin, qonşu rayonların elm, təhsil müəssisələrinin və Lənkəran ictimaiyyətinin nümayəndələri iştirak etmişlər.

LDU-nun Mətbuat və informasiya xidməti

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL