19 İyul 2013 - №27

Vakant yerlərə 18782 müəllim ərizə vermişdir

Azərbaycan Respublikası təhsil nazirinin "2013-2014-cü tədris ilində ümumi təhsil və ilk peşə-ixtisas təhsili müəssisələrinə müəllimlərin işə qəbulunun tənzimlənməsi barədə" əmrinə uyğun olaraq, iyulun 1-dən elektron ərizələrin qəbuluna başlanılmışdır. İyulun 15-də ümumi təhsil və ilk peşə-ixtisas təhsili müəssisələrinə vakant yerlərə müəllimlərin işə qəbulu üzrə müsabiqənin ilkin mərhələsi - elektron ərizələrin qəbulu başa çatmışdır.

İyulun 16-da Azərbaycan Dövlət İqtisad Universitetində jurnalistlər üçün keçirilmiş mətbuat konfransı da məhz bu prosesin nəticələrinə,  bütövlükdə müəllimlərin işə qəbulu ilə bağlı 2013-2014-cü tədris ilində tətbiq olunacaq yeniliklərə həsr olunmuşdu.

Tədbiri Təhsil Nazirliyinin Strateji təhlil, planlaşdırma və kadrların idarəolunması şöbəsinin müdiri Fərzəli Qədirov açaraq jurnalistlərə məlumat vermişdir ki, iyulun 1-dən 15-dək davam etmiş ilkin mərhələdə ölkənin ümumi təhsil və ilk peşə-ixtisas  təhsili müəssisələrindəki 3286 vakant yerə 18782 nəfərin ərizəsi qəbul olunmuşdur.

Ötən ilin statistikasına görə, müəllimlərin işə qəbulu üzrə vakant yerlərin sayı 3270, müraciətlərin sayı isə 16195 olmuşdur.

Qeyd edilmişdir ki, bu il iddiaçılar arasında ibtidai sinif, Azərbaycan dili və ədəbiyyat, ingilis dili və riyaziyyat ixtisaslarını seçənlərin sayı daha çoxdur.  Belə ki, Bakıda yerləşən bəzi məktəblər üzrə bir ibtidai sinif müəllimi yerinə 1000-dən artıq müraciət qeydə alınmışdır.

İşə qəbul üzrə qeydiyyatdan keçmiş ərizələrin təsdiqlənməsi prosesinin 16-20 iyul 2013-cü il  tarixlərində həyata keçirilməsi nəzərdə tutulmuşdur.

21-23 iyul tarixlərində imtahan qrupları formalaşdırılacaq, hər bir müsabiqə iştirakçısının şəxsi səhifəsinə test imtahanının vaxtı və yeri barədə məlumat göndəriləcəkdir.

Test imtahanları Azərbaycan Dövlət İqtisad Universitetinin əsas korpusunda keçiriləcəkdir. Universitetdə lokal şəbəkə qurulmuş və serverə qoşulmuşdur. 2 imtahan otağında 240 kompüter yerləşdirilmiş, mühafizə və təhlükəsizlik təmin edilmişdir.

Müsabiqənin digər mərhələsi olan müəllimlərin işə qəbulu üzrə test imtahanları 25 iyul - 7 avqust tarixlərində hər gün ( bazar günlərindən başqa) saat 9:00-dan 18:00-dək keçiriləcəkdir. Hər qrup üzrə imtahana bir saat vaxt ayrılacaqdır.

12-16 avqust  tarixlərində isə test imtahanlarında uğurlu nəticə göstərmiş namizədlər üçün  müsabiqənin sonuncu mərhələsi olan müsahibə təşkil olunacaqdır.

İldən-ilə müəllimlərin işə qəbulu üzrə müsabiqəyə marağın artdığını söyləyən Təhsil Nazirliyinin şöbə müdiri Fərzəli Qədirov müsabiqədə bu il tətbiq olunacaq  bir sıra yeniliklərə də toxunmuşdur. Bildirilmişdir ki, gənc mütəxəssislərin kənd rayonlarında yerləşən ümumi təhsil müəssisələrinə işə cəlb olunması üçün həvəsləndirmə tədbirləri tətbiq olunan vakant müəllim yerlərinin sayı  bu il 2500-dən çoxdur. Əvvəlki illərdə yalnız  800 vakant yerə həvəsləndirmə tədbirləri tətbiq olunmuşdur.

Fərzəli Qədirov  2013-2014-cü tədris ilində ümumi təhsil və ilk peşə-ixtisas təhsili müəssisələrinə vakant yerlərə işə qəbulla bağlı müsabiqənin test imtahanlarında uğurla iştirak etmiş namizədlər üçün müsahibənin də əvvəlki illərdən fərqli şəkildə təşkil ediləcəyini söyləmişdir. Qeyd edilmişdir ki, müsahibə üçün xüsusi proqram tərtib olunmuşdur. Müsahibə zamanı namizədlərin dünyagörüşü, nitqi, tibbi-psixoloji durumu, bu peşəyə nə dərəcədə yararlı olması barədə məlumatlar əldə ediləcəkdir.

Bu ildən başlayaraq işə qəbul olunmaq istəyənlər üçün vakant yerlərin 2 dəfə elan olunmasının nəzərdə tutulması da növbəti yeniliklərdən biridir. Bu zaman keçid balını toplamış, lakin işə qəbul olunmamış müsabiqə iştirakçısı olan şəxslərə yenidən imkan yaradılacaq ki, onlar elektron ərizə ilə müraciət edərək sonda seçdikləri təhsil müəssisələrinin birində müəllim kimi fəaliyyət göstərmək üçün özlərini  bir daha sınasınlar.

Təhsil Nazirliyinin şöbə müdiri avqustun 15-nə kimi vakant yerlərə müəllimlərin işə qəbulu ilə bağlı prosesin yekunlaşacağını və müsabiqənin yekun nəticələrinə əsasən işə qəbul edilən müəllimlər müəyyənləşdirildikdən sonra onların siyahısının aidiyyəti üzrə təhsili idarəetmə orqanlarına göndəriləcəyini qeyd etmişdir.

Sonda Fərzəli Qədirov jurnalisləri maraqlandıran sualları cavablandırmışdır.

Samirə KƏRİMOVA

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL