13 Dekabr 2013 - №48

Akademik Feyzulla Qasımzadənin anadan olmasının 115 illiyi qeyd olunub

Azərbaycan Dövlət Pedaqoji Universitetində  görkəmli alim, pedaqoq,  əməkdar elm xadimi, filologiya elmləri doktoru, akademik  Feyzulla Səməd oğlu Qasımzadənin anadan olmasının 115 illiyinə həsr olunmuş tədbir keçirilib. Tədbirdə ADPU-nun  professor-müəllim heyəti, respublikanın tanınmış ziyalıları,  tələbələr və alimin ailə üzvləri  iştirak ediblər. Tədbiri giriş sözü ilə ADPU-nun elmi işlər üzrə prorektoru, professor Vilayət Əliyev açaraq akademik Feyzulla Qasımzadənin həyat və yaradıcılığından, çoxşaxəli elmi-pedaqoji fəaliyyətindən danışıb.  Bildirilib ki, ADPU-da kafedra müdiri işləmiş  akademik Feyzulla Qasımzadə öz yüksək intellekti, zəngin erudisiyası, geniş dünyagörüşü, əhatəli yaddaşı, hadisələrə özünəməxsus yanaşma tərzi, səmimiyyəti, təvazökarlığı və xeyirxahlığı ilə seçilən bir alim olub.

ADPU-nun Azərbaycan ədəbiyyatı tarixi kafedrasının müdiri, filologiya      elmləri doktoru, professor Himalay Qasımov Feyzulla Qasımzadənin həyat və yaradıcılığı mövzusunda məruzə ilə çıxış edib.  Qeyd edilib ki, xalqımızın böyük alimi, mərhum akademik Feyzulla Qasımzadə Azərbaycan ədəbiyyatı tarixinin, xüsusilə də XIX əsr Azərbaycan ədəbiyyatı tarixinin araşdırılaraq elmi müstəviyə gətirilməsində və təbliğ olunmasında müstəsna xidmətlər göstərib. Onun böyük zəhmətinin və gərgin elmi axtarışlarının nəticəsi olan "XIX əsr Azərbaycan ədəbiyyatı tarixi" dərsliyi həmin dövrün ədəbiyyatının öyrənilməsi və ədəbi-bədii düşüncənin təhlili baxımından çox dəyərli və əvəzolunmaz bir elmi mənbədir.  Akademik 30 elmlər doktoru və 120 elmlər namizədi yetişdirib.  60 il pedaqoji və elmi sahədə misilsiz xidmətlər göstərən, üç dəfə "Qırmızı Əmək Bayrağı" ordeni alan akademik F.Qasımzadə 1943-cü ildə "Əməkdar elm xadimi", 1958-ci ildə "Əməkdar müəllim" və "Qabaqcıl maarif xadimi"  kimi fəxri adlara layiq görülüb.

Milli Məclisin deputatı, AMEA-nın müxbir üzvü, professor Nizami Cəfərov, BDU-nun kafedra müdiri, akademik Vasim Məmmədəliyev, Azərbaycan Təhsil Şurasının sədri, professor Əjdər Ağayev, tanınmış şair İlyas Tapdıq, ADPU-nun filologiya fakültəsinin dekanı, professor Buludxan Xəlilov çıxış edərək akademik Feyzulla Qasımzadəni böyük alim, görkəmli ziyalı, ləyaqətli vətəndaş  kimi  xatırlayaraq onunla bağlı  xoş xatirələrini danışıblar.

Sonra Feyzulla Qasımzadənin qızı, ADPU-nun dosenti Nigar Qasımzadə və  alimin nəvəsi, Azərbaycan Tibb Universitetinin müəllimi, tibb elmləri üzrə fəlsəfə doktoru Nailə Zülfüqarova çıxış edərək ailələri adından əbədiyaşar alimin xatirəsinə həsr olunmuş  belə bir yubiley tədbirinin  təşkilinə  görə  minnətdarlıqlarını bildiriblər.

Tədbirdə akademik Feyzulla Qasımzadənin ömür yolunu əks etdirən "Zamanın sorağında" filmi də nümayiş etdirilib.

Şakir CƏFƏROV,
"Azərbaycan müəllimi"