20 Dekabr 2013 - №49

Bakı Slavyan Universitetində ənənəvi "Bir günlük Xəlifə" layihəsi həyata keçirilib

Bakı Slavyan Universitetinin rektoru, AMEA-nın müxbir üzvü, professor Kamal Abdullayevin təşəbbüsü və təşkilatçılığı ilə bu ali təhsil ocağında yarandığı gündən bir çox maraqlı layihələr həyata keçirilir. Bu layihələrdən biri də universitetdə təhsil alan, müxtəlif ixtisaslar üzrə peşəkar mütəxəssis olmağa hazırlaşan tələbələrin "Bir günlük Xəlifə" Tələbə Özünüidarəetmə gününə cəlb olunmasıdır.

BSU-nun mətbuat xidmətindən AzərTAc-a bildirmişlər ki, tələbələrin müstəqil idarəçilik qabiliyyətinin inkişafına təkan vermək, intellektual səviyyələrini, işgüzar bacarıq və vərdişlərini yoxlamaq, onlar tərəfindən verilən uğurlu təklifləri təhlil edib həyata keçirmək məqsədi ilə gerçəkləşən bu maraqlı layihə ilk dəfə 2002-ci il dekabrın 13-də reallaşmış və həmin gün universitetdə 14 rəhbər vəzifəni tələbələr icra etmişlər.

Dekabrın 13-də keçirilmiş "Bir günlük Xəlifə" Tələbə Özünüidarəetmə günündə də bütün rəhbər vəzifələri tələbələr icra etmişlər. Universitetin rektoru Aytən Süleymanova, prorektorları Günel Həmzəyeva, Zibər Rzayeva, Adilə Bəhməni, Səbinə Zeynalova və Əsgər Məmmədli olmuşlar. Xəlifələr iş gününə ümummilli lider Heydər Əliyevin universitetin foyesindəki büstü önünə əklil və gül dəstələri qoymaqla başlamışlar. Sonra xəlifələr ulu öndərin xatirəsinə həsr olunmuş "Azərbaycan və Avropa: problemlər və perspektivlər" mövzusunda XI respublika tələbə elmi-praktik konfransı keçirmişlər. Konfransda BSU-nun tələbələri ilə yanaşı, digər universitetlərin də nümayəndələri iştirak etmişlər.

"Xəlifə" günündə Ukraynanın Azərbaycandakı səfiri Aleksandr Mişenko BSU-nun Ukrayna Tədris-Mədəniyyət Mərkəzində tələbələrlə görüşmüşdür. Görüşdə səfir bildirmişdir ki, BSU həmişə məni maraqlı və mənalı layihələri ilə təəccübləndirir. Tələbələrə yaradılmış şərait, onlara demokratik dəyərlərə söykənərək göstərdiyiniz etimad diqqətəlayiqdir.

"Xəlifə" günü çərçivəsində bir sıra maraqlı görüşlər də baş tutmuşdur. "British Council" təşkilatının Azərbaycan nümayəndəliyinin rəhbəri xanım Elizabet Vayt da universitetin qonağı olmuşdur. O qeyd etmişdir ki, gənclərin rəhbər vəzifələri icra edə bilmələri təqdirəlayiq haldır. Bu cür layihələr başqa universitetlərdə də təşkil olunsa daha yaxşı olar.

Tələbələr "Xəlifə" günü şəhidlərimizi də yad etmişlər. Azərbaycanın Milli Qəhrəmanı Cavanşir Rəhimovun xatirəsinə həsr olunmuş və universitet məzunu tərəfindən ərsəyə gətirilmiş sənədli film təqdim olunmuşdur.

Rus dilinin tədrisi problemlərinə həsr olunmuş tədbirə isə tələbələrlə yanaşı, ixtisas kafedralarının müdirləri, müəllimlər cəlb olunmuşlar. Universitetin Valideynlər Şurasının iclası, Magistrantlar Şurasının yığıncağı, "İstedadlı tələbə" yaradıcılıq müsabiqəsi və esse müsabiqəsi qaliblərinin mükafatlandırılması maraqlı tədbirlərdəndir.

BSU-nun Türkiyə Araşdırmaları Mərkəzində Türkiyə səfirliyinin, Belarus Dili və Mədəniyyəti Mərkəzində Belarus səfirliyinin nümayəndələri tələbələrlə görüşmüşlər. Filologiya və pedaqoji fakültələrinin tələbələri üçün yaradıcılıq fakültəsinin təqdimatı keçirilmişdir.

Jurnalistika və Azərbaycan filologiyası fakültəsində "Açıq mikrofon saatı" adlı tədbirdə jurnalist tələbələr tanınmış jurnalistlərlə görüşmüşlər.

Bildirilmişdir ki, tələbələr "xəlifəlik" etdikləri bir gün ərzində BSU-da həmişəki iş rejimi gözlənilmiş və rəhbər vəzifələri icra edən 30 tələbə gün ərzində öz vəzifələrini məharətlə yerinə yetirməyə çalışmışlar. BSU-da keçirilən layihələrin ən maraqlı və vaciblərindən biri olan "Bir günlük Xəlifə" layihəsi universitetdə gənclərə yüksək etimad göstərilməsindən xəbər verir.

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL