24 Yanvar 2014 - №03

BPKİYİ-nin nümayəndə heyəti Kiyevdə səfərdə olub

Əsası ümummilli lider Heydər Əliyev tərəfindən qoyulmuş və hazırda ölkəmizin Prezidenti möhtərəm İlham Əliyev cənabları tərəfindən uğurla davam etdirilən daxili və xarici siyasət bütün sahələrdə olduğu kimi, elm və təhsil sahəsində də özünü göstərir. Son altı il ərzində Bakı Pedaqoji Kadrların İxtisasartırma və Yenidənhazırlanma İnstitutunun beynəlxalq əməkdaşlıq sahəsindəki uğurları bu siyasətin məntiqi nəticəsidir. Prezidentin sərəncamı ilə 24 oktyabr 2013-cü il tarixdə təsdiq edilmiş "Azərbaycan Respublikasında təhsilin inkişafı üzrə Dövlət Strategiyası"nın icrası istiqamətində bu uğurların kəmiyyət və keyfiyyət göstəricilərinin davamlı inkişaf etdirilməsi hədəflərimizdəndir.

İnstitutumuz dünyanın, o cümlədən Ukraynanın bir sıra ali məktəbləri və elmi-tədqiqat institutları ilə əməkdaşlıq edir. Bu sahədəki uğurlarda Təhsil Nazirliyinin xüsusi qayğısı danılmazdır. İnstitutun rektoru, professor Asəf  Zamanov Kiyev Vilayət Administrasiyası Təhsil Departamentinin direktoru, professor Nataliya Klokar və Ukraynanın Təhsil Menecerləri Universitetinin rektoru, akademik Viktor Oleynik tərəfindən Ukraynaya dəvət edilmiş, Təhsil Nazirliyinin müvafiq razılıq məktubuna əsasən 14-18 yanvar 2014-cü il tarixlərdə Kiyev şəhərində ezamiyyədə olmuşdur.

Professor A.Zamanov Təhsil Menecerləri Universitetində ixtisasartırma sistemi və innovasion layihələrin işlənməsi, təhsil menecerlərinin hazırlanması, həmçinin ixtisasartırma sahəsində təhsil sisteminin modernləşdirilməsi problemlərinə həsr edilmiş tədbirdə iştirak etmiş, akademik V.Oleyniklə mövcud ikitərəfli əlaqələrin inkişaf perspektivləri müzakirə olunmuşdur. Görüş zamanı BPKİYİ-nin əsas təşkilatçılığı ilə Albaniya, Almaniya, Azərbaycan, Böyük Britaniya, Belarus, Özbəkistan, Ukrayna, Rusiya və Gürcüstanın müvafiq ali məktəbləri ilə 11-13 iyun 2014-cü il tarixlərdə Bakıda keçiriləcək "İnnovasiya, təhsilin keyfiyyəti və inkişaf" III Beynəlxalq elmi konfransın təşkili ilə əlaqədar məsələlər də müzakirə edilmişdir.

Asəf Zamanov BPKİYİ-nin əsas təşkilatçılığı ilə 30-31 oktyabr 2013-cü il tarixlərdə keçirilmiş "Xarici dillərin tədrisində yeni tendensiyalar: mövcud təcrübə və inkişaf strategiyaları" beynəlxalq elmi-praktik konfransın materiallarını və institutumuzun beynəlxalq əlaqələrindən bəhs edən "Beynəlxalq əməkdaşlığın uğurları (2008-2013-cü illər)" kitabını Viktor Oleynikə təqdim etmişdir.

Səfərin səmərəli nəticələrindən biri də Bakı Pedaqoji Kadrların İxtisasartırma və Yenidənhazırlanma İnstitutu ilə M.P.Draqomanov adına Milli Pedaqoji Universitetinin Yenidənhazırlanma və İxtisasartırma İnstitutu arasında elm və təhsil sahəsində əməkdaşlıq müqaviləsinin imzalanması olmuşdur. Müqavilədə ixtisasartırma və yenidənhazırlanma proqramlarının mübadiləsi, tələbə və dinləyicilər üçün birgə treninqlərin təşkili, professor-müəllim heyətinin elmi-tədqiqat fəaliyyətində, beynəlxalq layihələrdə birgə iştirakı, beynəlxalq və regional elmi simpozium, konfrans və seminarların təşkili, nəşr məhsullarının mübadiləsi və digər məsələlər nəzərdə tutulmuşdur. Bununla da BPKİYİ-nin beynəlxalq səviyyədə əməkdaşlıq etdiyi ali məktəblərin və elmi-tədqiqat mərkəzlərinin sayı 50-yə çatmışdır. Sevindiricidir ki, 2014-cü ilin yanvar ayında institutumuz Gürcüstan Texniki Universiteti ilə də əməkdaşlıq müqaviləsi imzalamışdır.

Kiyev Vilayət Administrasiyası Təhsil və Elm Departamentinin rəhbərliyi ilə görüşdə ali təhsil mərkəzləri ilə əməkdaşlığın uğurlarından söz açılmış, təhsil sahəsində gələcək əməkdaşlığın perspektivləri və hər iki tərəf üçün faydası qeyd olunmuşdur.

Professor Asəf Zamanov səfər zamanı həmçinin Ukrayna Milli Elmlər Akademiyası Mexanika İnstitutunun direktoru, Avropa EA və Ukrayna MEA-nın akademiki Quz Aleksandr Nikolayeviç ilə son vaxtlar alınmış elmi nəticələr barədə müzakirələr aparmışdır. Mexanika İnstitutunun, Kiyev Dövlət Universitetinin elmi kitabxanalarına A.D.Zamanov "Колебания пластин из композитного материала с искривленными структурами" adlı monoqrafiyası hədiyyə edilmişdir. İnstitutun təbiət elmləri kafedrasının müdiri, fizika üzrə fəlsəfə doktoru Yusif Alıyev də nümayəndə heyətində təmsil olunmuşdur.

Qeyd etmək yerinə düşər ki, Azərbaycanın Ukraynadakı səfirliyinin rəhbərliyi nümayəndə heyətinin səfərinin uğurlu keçməsinə şərait yaratmışdır.

Sevinc QULİYEVA,
BPKİYİ-nin mətbuat katibi