31 Yanvar 2014 - №04

Azərbaycan Dillər Universitetində Çin Ay təqviminə görə Yeni il bayramı qeyd edildi

Yanvarın 28-də Azərbaycan Dillər Universitetində (ADU) "Çin adət-ənənələri: tarixi və bu günü" ədəbi-bədii tədbirlər silsiləsindən Çin Ay təqviminə görə Yeni il bayram tədbiri keçirildi.

Tədbiri ADU-nun Çin dili və mədəniyyəti mərkəzinin direktoru, dosent Rafiq Abbasov açaraq Çin təqviminə əsasən Çində At işarəsinin himayəçiliyi altında keçirilən Yeni il bayramının qeyd olunma ənənələrindən danışdı.

Çıxışda Azərbaycanın ənənəvi qədim Qarabağ "Çovqan" at oyunlarının 2013-cü ildə YUNESKO-nun Təcili Qorunmaya Ehtiyacı Olan Qeyri-Maddi Mədəni İrs Siyahısına daxil olmasının simvolik əhəmiyyət daşıdığı və Heydər Əliyev Fondunun prezidenti, YUNESKO-nun və İSESKO-nun xoşməramlı səfiri Mehriban xanım Əliyevanın Azərbaycan mədəniyyətinin qorunması və onun dünya ictimaiyyətinə tanıdılması sahəsində gördüyü işləri xüsusi qeyd edildi.

Çin Xalq Respublikasının (ÇXR) Azərbaycandakı səfirliyinin müşaviri Li Yonghui Çində ailələrin Yeni ili qeyd etmə ənənəsi haqqında məlumat verərək Azərbaycan Dillər Universitetində Çin ənənələri ilə bağlı tədbirlərin keçirilməsini yüksək qiymətləndirdi.

ADU-nun Elmi işlər üzrə prorektoru, professor Dünyamin Yunusov ADU-da Çin dilinin tədrisinin əhəmiyyətini qeyd etdi və Çinin müasir siyasi, iqtisadi və mədəni həyatına həsr olunmuş tədbirlərin həyata keçirilməsində göstərdikləri yardıma və fəal iştirakına görə bu ölkənin diplomatlarına təşəkkürünü bildirdi.

Tədbirdə regionşünaslıq və beynəlxalq münasibətlər fakültəsinin tələbələri ayrı-ayrı Çin sülalərinə məxsus bayram-mərasim geyimləri və onların bədii özünəməxsusluğu, ənənəvi Çin qadın geyimlərinin növləri, qədim Çin mədəniyyətində rənglər və ornamentlərin simvollarının fəlsəfəsindən danışdılar. Tədbir çərçivəsində fakültənin Çinşünaslıq ixtisasında təhsil alan tələbələrinin kalliqrafik applikasiya dizaynı ilə hazırladıqları qadın geyimləri kolleksiyasının yer aldığı "Dəbli hieroqlif" adlı moda nümayişi olundu.

Tədbirin sonunda ÇXR-nın Azərbaycandakı səfirliyinin əməkdaşlarının ifasında qədim Çin simli alətində Çin mahnısı səsləndirildi və xalq rəqsləri nümayiş olundu. Tədbirdə ənənəvi Yeni il şirlərinin rəqsləri təqdim edildi.

ADU-nun Mətbuat xidməti

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL