21 Fevral 2014 - №07

"İctimai fikrin formalaşmasında İnternetin rolu" mövzusunda seminar

Fevralın 15-də "Gənclərin Elmi Araşdırmalarına Dəstək" (GEAD) İctimai Birliyində "İctimai fikrin formalaşmasında İnternetin rolu" mövzusunda seminar keçirilib. Seminarın qonağı Azərbaycan Mətbuat Şurasının sədri Əflatun Amaşov olub.

GEAD İctimai Birliyinin sədri, dosent Məmmədəli Babaşlı tədbiri açaraq iştirakçılara birliyin fəaliyyəti, keçirdiyi tədbirlərlə bağlı ətraflı məlumat verib, eləcə də bu seminarın əhəmiyyətindən söz açıb.

Qeyd edilib ki, ölkəmiz İnternetin nüfuzetmə səviyyəsinə görə MDB ölkələri arasında lider mövqeyini qoruyub saxlamaqdadır. Hazırda bu göstərici təxminən 60-70 faiz təşkil edir ki, bu da gələcəkdə ölkəmizin İnternet bazarının formalaşmasında mühüm rol oynayacaqdır.

Mətbuat Şurasının sədri Əflatun Amaşov seminar iştirakçılarını salamlayaraq belə maraqlı bir mövzuda keçirilən tədbirə dəvət olunduğu üçün təşəkkürünü bildirib. Daha sonra Ə.Amaşov ölkəmizdə İnternetin ictimai fikrin formalaşmasındakı rolundan bəhs edib. Məruzəçi qeyd edib ki, 2013-cü ilin sentyabrında aparılmış araşdırmaya əsasən, rəyi soruşulanların təqribən 40 faizi informasiya əldə etməyin mənbəyi qismində İnternetin adını çəkib. Eyni sayda respondent televiziyanın əsas informasiya mənbəyi olduğunu düşünür. 13 faizi yazılı mətbuatdan, 7 faizi isə radio vasitəsi ilə informasiya əldə edir. Azərbaycanda təqribən 300 İnternet informasiya resursu fəaliyyət göstərir. Təkcə 2013-cü ildə Azərbaycanın İnternet seqmentində 70-ə yaxın İnternet informasiya portalı yaranıb. Bu istiqamətdə işlər daha geniş çəkildə davam etdiriləcək. 2014-cü ilin sonunadək İnternet-media ilə bağlı xeyli sayda tədbirlər təşkil olunacaq, İnternet resurslarının monitorinqi aparılacaq və məlumatlar müntəzəm olaraq ictimaiyyətə təqdim ediləcək. İnternet portallarının sayının artması hazırda bir çox KİV-in ənənəvi kağız daşıyıcılardan İnternetə miqrasiya etməsi ilə bağlıdır və hazırda 10-dan artıq informasiya portalı Mətbuat Şurasının üzvüdür. Mətbuat Şurasına daha 30 elektron KİV-dən müraciət daxil olmuşdur.

Mətbuat Şurasının sədri çıxışının sonunda "Əgər biz ictimai fikrin formalaşmasında İnternetin daha aktiv rol oynamasını istəyiriksə, ondan düzgün və səmərəli istifadə etməliyik",- deyib.

Sonra İctimai Birlik üzvlərinin suallarını cavablandıran Ə. Amaşov mövzu ilə bağlı dəyərli tövsiyələrini verib. Görüşün sonunda M.Babaşlı səmimi keçən görüş üçün Əflatun Amaşova minnətdarlığını bildirib və kütləvi informasiya vasitələrinin inkişafına göstərdiyi xidmətlərə görə  ona GEAD İctimai Birliyi adından plaket təqdim edib.

Hicran ƏKBƏROVA,
"Azərbaycan müəllimi"