28 Fevral 2014 - №08

Pedaqoji innovasiyalar üzrə seminarın növbəti məşğələsi

Böyütmək üçün şəkili seçinFevralın 22-də Təhsil Problemləri İnstitutunda "Dövlət Strategiyası baxımından ümumi təhsilin perspektivləri" mövzusunda seminar keçirildi.

"Pedaqoji innovasiyalar" silsiləsində təşkil edilən növbəti məşğələdə TPİ-nin direktoru, hüquq üzrə fəlsəfə doktoru Qulu Novruzov, Təhsil Nazirliyinin nümayəndəsi Nəbi Mahmudov, respublikanın təhsil sahəsində tanınmış alim və mütəxəssisləri, institutun əməkdaşları, paytaxtın və bölgələrin ümumtəhsil məktəblərinin müəllimləri və KİV təmsilçiləri iştirak edirdilər.

TPİ-nin direktoru Qulu Novruzov tədbiri açdıqdan sonra Xocalı şəhidlərinin xatirəsi bir dəqiqəlik sükutla yad edildi.

Giriş sözündə ilin əvvəlindən pedaqoji innovasiyalar üzrə artıq 3-cü məşğələnin keçirildiyini diqqətə çatdıran Q.Novruzov seminarda paytaxtla yanaşı, 20-yə yaxın rayondan yeniliyə meyilli müəllimin iştirak etməsinin sevindirici hal olduğunu bildirdi. İnstitutun direktoru məhz bu səbəbdən - müəllimlərin innovasiyalara marağını nəzərə alaraq seminarları davam etdirmək, müntəzəm olaraq müəllimləri maraqlandıran bir mövzunu müzakirəyə çıxarmaq niyyətində olduqlarını vurğuladı.

Sonra Təhsil Problemləri İnstitutunun direktor müavini, pedaqogika üzrə fəlsəfə doktoru, dosent Ənvər Abbasov "Dövlət Strategiyası baxımından ümumi təhsilin perspektivləri" mövzusunda təqdimatla çıxış etdi.

Məruzədə öncə son illər ölkəmizdə təhsil siyasəti ilə bağlı qəbul edilmiş sənədlər haqqında ümumi məlumat verildi. Qeyd olundu ki, "Azərbaycan Respublikasında təhsilin inkişafı üzrə Dövlət Strategiyası"nda təhsil sahəsində islahatların 5 strateji istiqamət üzrə (bütün pillələr üzrə kurikulumların inkişafı; insan resurslarının müasirləşdirilməsi; nəticələrə görə cavabdeh, şəffaf və səmərəli idarəetmə sisteminin yaradılması; müasir tələblərə uyğun və ömürboyu təhsili təmin edən təhsil infrastrukturunun yaradılması; dayanıqlı və dünyanın aparıcı təhsil sistemlərinin standartları ilə eyni səviyyəyə uyğun təhsil sisteminin maliyyələşdirilməsi modelinin qurulması) həyata keçirilməsi nəzərdə tutulub.

Ə.Abbasov təqdimat-məruzəsində daha sonra Dövlət Strategiyasına əsasən ümumi təhsilin inkişafı ilə bağlı bu pillə üçün  yeni məzmunun yaradılması, milli səviyyəli kurikulumun hazırlanması, ümumi təhsilin milli standartları, milli standartların hazırlanmasına qoyulan tələblər, fənlər üzrə mövcud standart və kurikulumların yeniləşdirilməsi və s. sahələrdə görüləcək işlərdən bəhs etdi.

Təqdimatda, həmçinin ümumtəhsil məktəbi ilə valideyn əlaqəsinin yeni mərhələsi, intellekt dərsliklərinin yaradılması, xüsusi ümumtəhsil proqramlarının hazırlanması, məktəbin yüksək nüfuzlu müəllim problemi, istedadlılarla və xüsusi qayğıya ehtiyacı olan uşaqlarla iş sisteminin yaradılması, ümumi təhsildə yeni idarəetmə sisteminin formalaşdırılması, ümumi təhsilin keyfiyyətinin təminatı, ümumi təhsil üzrə yeni qiymətləndirmə mexanizmlərinin hazırlanması, yeni maliyyələşdirmə mexanizminin yaradılması və s. məsələlərlə bağlı həyata keçiriləcək islahatlar tədbir iştirakçılarının diqqətinə çatdırıldı.

Sonra tədbir müzakirələrlə davam etdirildi.  ADPU-nun pedaqoji fakültəsinin dekanı, professor Fərrux Rüstəmov, AMEA-nın əməkdaşı Əhməd Qəşəmoğlu, TPİ-nin şöbə müdirləri Vidadi Xəlilov, Elxan Bəylərov, İTV-də "Açıq dərs" verilişinin aparıcısı Orxan Cabbarlı, Bakı Modern Məktəbinin müəllimi Sevinc Əliyeva, İmişli rayon Aranlı kənd 2 nömrəli məktəbin direktoru Malik Aranlı, Bakıdakı 238 nömrəli məktəbin müəllimi İradə Bayramova, 299 nömrəli məktəbin müəllimi Nuriyyə Mehdiyeva, 225 nömrəli məktəbin müəllimi Roza Qasımova, Şəmkir rayonu 2 nömrəli Kür qəsəbə məktəbinin müəllimi Ruhiyyə Rəfiyeva, həmin rayonun Zəyəm qəsəbə məktəbinin direktor müavini Vüsalə Mehdiyeva, Füzuli rayon 48 nömrəli məktəbin müəllimi Həcər Mahmudova və başqaları mövzu ilə bağlı fikir və təkliflərini səsləndirdilər. Mütəxəssislər müəllimləri maraqlandıran sualları cavablandırdılar.

Seminarı yekunlaşdıran TPİ-nin direktoru Qulu Novruzov iştirakçılara minnətdarlığını bildirdi.

Hicran ƏKBƏROVA,
"Azərbaycan müəllimi",