28 Fevral 2014 - №08

Bakı Pedaqoji Kadrların  İxtisasartırma və Yenidənhazırlanma İnstitutunda anma tədbiri

Fevralın 25-də Bakı Pedaqoji Kadrların İxtisasartırma və Yenidənhazırlanma İnstitutunda Xocalı faciəsinin 22-ci ildönümünə həsr olunmuş tədbir keçirilmişdir. Əvvəlcə tədbir iştirakçıları anım gününə həsr olunmuş fotosərgi ilə tanış oldular. Tədbirin əvvəlində Xocalı faciəsinə dair film nümayiş etdirildi. Sonra faciə qurbanlarının xatirəsi bir dəqiqəlik sükutla yad edildi.

İnstitutun professor-müəllim heyətinin, ictimaiyyət nümayəndələrinin, müdavim və tələbələrin, həmçinin KİV nümayəndələrinin də iştirak etdikləri tədbirdə rektor, professor Asəf Zamanov çıxış edərək bildirdi ki, Xocalı soyqırımı nəinki xalqımıza və dövlətimizə, ümumilikdə bəşəriyyətə qarşı misli görünməmiş bir cinayətdir.

Təəssüflər olsun ki, ermənilər tərəfindən azərbaycanlılara qarşı törədilən etnik təmizləmə əməliyyatları sovet hakimiyyəti dövründə də davam etdirilmişdir. Belə ki, 1947-1953-cü illərdə 100 mindən çox, 1988-ci ildə isə 200 minə yaxın azərbaycanlı Ermənistan adlanan tarixi torpaqlarımızdan deportasiya olunmuşdur.

Hazırda Azərbaycanın Dağlıq Qarabağ bölgəsi və Qarabağ ətrafındakı 7 rayon Ermənistan ordusunun işğalı altındadır. Həmin ərazilərimizdə yaşayan 800 minə yaxın azərbaycanlı deportasiya edilmiş, 20 min nəfər öldürülmüş, 50 mindən çox insan yaralanmış, əlil olmuş, itkin düşmüşdür.

Bu faciələrin ardınca Xocalı soyqırımı törədildi. 1992-ci il fevralında 26-da bir gecənin içində 7000-ə yaxın əhalisi olan  Xocalı şəhəri oda qalandı. 613 nəfər azərbaycanlı vəhşicəsinə qətlə yetirlidi, 2000-dən çox insan yaralandı, onlardan 1000 nəfəri ömürlük şikəst oldu, 1250 nəfər insan əsir götürülərək işgəncələrə məruz qaldı. 150 nəfərin taleyi hələ də məlum deyil. Beləliklə, Xocalı faciəsini törətməklə insanlığa yaraşmayan vəhşiliklərə imza atan, köməksiz, əliyalın insanlara silah qaldıran ermənilər məkrli babalarının yolu ilə gedərək, vəhşi xislətlərini büruzə verib, tarix boyu türk qanına susadıqlarını bir daha sübut etdilər.

Asəf Zamanov çıxışında onu da qeyd etdi ki, Xocalı soyqırımı kimi dünyanı lərzəyə salan hərbi aksiyanın müəllifləri hələ də öz layiqli cəzalarını almayıblar. Ulu öndər Heydər Əliyev ikinci dəfə hakimiyyətə gəldikdən sonra Xocalı faciəsinə hüquqi-siyasi qiymət verildi. Bu gün də bu siyasət ölkəmizin başçısı, möhtərəm Prezidentimiz İlham Əliyev tərəfindən uğurla davam etdirilir, Xocalı faciəsinin soyqırımı kimi tanınması üçün bütün imkanlar səfərbər edilir. Hazırda həm Azərbaycanda, həm də dünyanın aparıcı ölkələrində "Xocalıya ədalət!.."  kampaniyası çərçivəsində bir çox tədbirlər həyata keçirilir və erməni vəhşiliyi bütün dünyaya çatdırılır.  İnanırıq ki, dünya ictimaiyyəti haqq səsimizi eşidəcək və əsl cinayətkarlar öz cəzasını alacaqlar.

Tədbirdə Qarabağ müharibəsi veteranı, tanınmış teleoperator Seyidağa  Mövsümlü "Xocalı jurnalistlərin gözü ilə", Dünya Azərbaycanlılarının Həmrəyliyi Cəmiyyətinin prezidenti Tofiq Əlizadə "Xocalı soyqırımı dünya müstəvisində",  institutun Azərbaycan dili və ədəbiyyatı kafedrasının müdiri, filologiya elmləri doktoru Aydın Paşayev "Xocalı faciəsi Azərbaycan ədəbiyyatında", institutun Gənclər Təşkilatının sədri Tural Quliyev "Xocalı harayı - gənclərin səsi" mövzularında məruzə etdilər. Həmçinin anım günü ilə bağlı digər çıxış edənlər də oldu.

Sevinc QULİYEVA,
BPKİYİ-nin mətbuat katibi