9 May 2014 - №17

Heydər Əliyev və Azərbaycanın intellektual potensialının inkişaf dinamikası

Mayın 7-də Bakı Pedaqoji Kadrların İxtisasartırma və Yenidənhazırlanma İnstitutunda ümummilli lider Heydər Əliyevin anadan olmasının 91-ci ildönümünə həsr edilmiş "Heydər Əliyev və Azərbaycanın intellektual potensialının inkişaf dinamikası" mövzusunda respublika elmi-praktik konfransı keçirildi.

Konfransda respublikanın tanınmış ziyalıları, müxtəlif ictimai təşkilatların, təhsil ictimaiyyətinin və KİV nümayəndələri iştirak edirdilər. Konfrans iştirakçıları əvvəlcə institutun Heydər Əliyev Muzey-lektoriyası ilə tanış oldular. İnstitutun rektoru, Binəqədi rayon Ziyalılar Cəmiyyətinin sədri, fizika-riyaziyyat elmləri doktoru, professor Asəf Zamanov tədbiri açaraq "Heydər Əliyev siyasətinin ağırlıq mərkəzi" mövzusunda məruzə etdi.

Natiq bildirdi ki, ümummilli lider Heydər Əliyev Azərbaycan xalqının yaddaşında qurucu və xilaskar dövlət xadimi, xalq məhəbbətini qazanmış öndər kimi qalmışdır. Təsadüfi deyildir ki, onun qəbul etdiyi qərarlar, söylədiyi fikirlər öz aktuallığı, düzgünlüyü və obyektivliyi ilə hər cəhətdən ölçülüb biçildiyindən ətrafdakıları heyrətləndirmiş, ona siyasət aləminin patriarxı adını qazandırmışdır. Hətta dünyanın ən görkəmli siyasət və dövlət xadimləri Heydər Əliyevlə məsləhətləşdiklərini, ondan öyrəndiklərini dönə-dönə etiraf etmişlər. Siyasətçilər bu dahi insanı "liderlərin lideri" adlandırırdılar.

Qeyd edildi ki, Heydər Əliyev Azərbaycana rəhbərlik etdiyi illərdə uzaqgörən daxili və xarici siyasəti ilə ölkənin nüfuzunu artırmış, hərtərəfli inkişafına nail olmuş, müstəqilliyini əbədi, sarsılmaz və dönməz etmişdir. Heydər Əliyevin uğurlu siyasəti sayəsində Azərbaycan dünyada tanınmış  nüfuzlu bir dövlətə çevrilmişdir. 1993-cü ildə müstəqil Azərbaycan Respublikasının Prezidenti seçilən Heydər Əliyev səriştəli və təcrübəli müdrik dövlət xadimi kimi qısa bir müddət ərzində bütün sahələrdə əsaslı dönüş yaratdı, Azərbaycanda elmin, təhsilin inkişafına xüsusi diqqət ayırdı, intellektual potensialın formalaşmasına şərait yaratdı. Ulu öndər hakimiyyətdə olduğu bütün dövrlərdə Azərbaycan xalqının xoşbəxt gələcəyi haqqında düşünürdü. Məhz həmin uğurlu siyasətin nəticəsidir ki, bu gün Azərbaycanda yüksək intellektual potensial formalaşmışdır.

Rektor daha sonra vurğuladı ki, əsası ümummilli lider  Heydər Əliyev tərəfindən qoyulan və hazırda Azərbaycan Prezidenti möhtərəm İlham Əliyev tərəfindən uğurla həyata keçirilən daxili və xarici siyasət ondan xəbər verir ki, qarşıda bizi daha böyük uğurlar gözləyir.

Konfransda Binəqədi Rayon İcra Hakimiyyəti başçısının müavini Aygün Əliyeva "Heydər Əliyevin gənclər siyasəti", YAP Binəqədi rayon təşkilatının sədri Ramiz Göyüşov "Müstəqil Azərbaycanın inkişafında intellektual potensialın rolu", Bakı Şəhəri üzrə Təhsil İdarəsinin müdir müavini, professor Hüseyn Əsgərov "Heydər Əliyev siyasətində istedada qayğı", İrəvan Azərbaycan Dövlət Dram Teatrının direktoru, əməkdar mədəniyyət işçisi İftixar Piriyev və başqaları  məruzə və çıxışlar edərək ümummilli liderin dövlətimiz və dövlətçiliyimiz, həmçinin xalqımız üçün qurub-yaratdığı müasir Azərbaycanın parlaq uğurlarından söz açdılar.

Sevinc QULİYEVA,
BPKİYİ-nin mətbuat katibi