9 May 2014 - №17

İnklüziv təhsilin tətbiqi problemləri və onların aradan qaldırılması yolları müzakirə olunub

Mayın 2-də Azərbaycan Müəllimlər İnstitutunda "Azərbaycanda inklüziv təhsilin tətbiqi problemləri və onların aradan qaldırılması yolları" mövzusunda Respublika elmi-praktik konfrans keçirilib. Konfrans AMİ və "Sosial hüquqların araşdırılması" İctimai Birliyinin (SHAİB) birgə əməkdaşlığı ilə "World Vision İnternational" Beynəlxalq Humanitar Təşkilatının maliyyə dəstəyi ilə "Azərbaycan Müəllimlər İnstitutu nəzdində İnklüziv Təhsil Mərkəzində təlimlərin təşkili və inklüziv təhsil sisteminin inkişafı" adlı layihə çərçivəsində həyata keçirilib.

Konfransın plenar iclasını giriş sözü ilə AMİ-nin prorektoru, pedaqogika üzrə  fəlsəfə doktoru Rahim Əzizov açaraq layihə və müasir dövrdə inklüziv təhsilin əhəmiyyəti haqqında məlumat verib. Sonra layihənin koordinatoru, SHAİB-in sədri, hüquq elmləri doktoru, professor  Mayis Əliyevin  "Əlilliyi olan şəxslərin təhsil hüquqlarının reallaşdırılması vasitəsi kimi inklüziv təhsilin hüquqi tənzimi problemləri", Azərbaycan Respublikası Təhsil Nazirliyi nəzdində De-institutlaşma və Uşaqların Müdafiəsi İdarəsinin Dövlət Uşaq Müəssisələri və Alternativ Xidmətlər şöbəsinin müdiri Həbib Kərimovin "İnklüziv təhsil: mövcud vəziyyət və inkişaf perspektivləri" mövzularında məruzələri dinlənilib.

Plenar iclasın sonunda xüsusi qayğıya ehtiyacı olan və inklüziv təhsilə cəlb edilmiş uşaqların ifasında hazırlanmış rəqslər izlənilib və uşaqların rəsm əsərlərindən, əl işlərindən  ibarət sərgiyə baxış keçirilib. Daha sonra beş bölmə üzrə işini davam etdirən konfransda müxtəlif mövzularda 65 məruzə dinlənilib və müzakirələr aparılıb.

Konfransda dövlət qurumlarının, təhsil problemləri ilə bağlı təşkilatların təmsilçiləri, QHT və KİV nümayəndələri, müxtəlif təhsil müəssisələrindən, o cümlədən AMİ-nin filiallarından gəlmiş pedaqoqlar iştirak ediblər. Konfransa təqdim olunmuş məqalələr çap olunaraq iştirakçılara təqdim edilib.

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL