9 May 2014 - №17

Ümummilli liderin anadan olmasının 91-ci ildönümü qeyd edilib

Böyütmək üçün şəkili seçinMayın 7-də Sumqayıt Dövlət Universitetinin həyətində tələbələrin iştirakı ilə "Qızıl-91" flaşmob təşkil olunub.

Mərasimdən əvvəl iştirakçılar universitetin foyesindəki Heydər Əliyevin büstü önünə gül dəstələri qoyaraq, ona dərin ehtiramlarını bildirdilər.

Tədbir Azərbaycan Respublikasının Dövlət himninin səsləndirilməsi  ilə açıq elan olundu.

Akt zalının foyesində təşkil olunmuş sərgidə istedadlı tələbələr öz  əl işlərini və rəsm əsərlərini nümayiş etdirdilər.

Sonra Sumqayıt Dövlət Universitetində ümummilli lider Heydər Əliyevin anadan olmasının 91-ci ildönümü ilə əlaqədar olaraq "Əsrə bərabər illər" mövzusunda elmi-praktik konfrans keçirildi.

Konfransı giriş sözü ilə SDU-nun rektoru Elxan Hüseynov açaraq ümummilli liderin zəngin həyat və fəaliyyətindən, müasir müstəqil dövlətimizin yaradılmasından və möhkəmləndirilməsindən, onun dövlətimiz və xalqımız qarşısındakı tarixi xidmətlərindən, qayğısından söhbət açdı.

Rektor E.Hüseynov ümummilli lider Heydər Əliyevin bütün sahələrdə olduğu kimi təhsil sahəsindəki əvəzsiz xidmətlərindən də bəhs etdi. O bildirdi ki, Azərbaycanda elmin, təhsilin maddi-texniki bazası və kadr potensialı əsasən XX əsrin sonlarında formalaşmışdır. Heydər Əliyev 1970-80-ci illərdə minlərlə gənci SSRİ-nin ən nüfuzlu ali məktəblərinə göndərməklə yüksək ixtisaslı kadr ordusunun yaradılmasına səbəbkar olmuşdur.

Ümummilli liderin mənəvi-siyasi irsinin ən layiqli davamçısı Prezident İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə Azərbaycanın çağdaş tarixinin yeni şanlı səhifələri yazılır.

Rektor E.Hüseynov Prezident İlham Əliyevin təhsil sahəsindəki qayğısından danışaraq bildirdi ki, "Təhsil Azərbaycanın davamlı inkişaf strategiyasının ən öncül istiqamətlərindən biridir" konsepsiyası cəmiyyətin inkişafında yeni zəmin yaratmaqla yanaşı, dövlət başçısının bu uzaqgörən fikirlərini bir daha təsdiqləyir: "Biz maddi dəyərlərimizi, iqtisadi potensialımızı insan kapitalına çevirməliyik. Çünki insanın savadı, biliyi onun gələcək həyatını müəyyən edir, ölkənin hərtərəfli inkişafına xidmət edir".

Rektor qeyd etdi ki, Azərbaycanın inkişafı yolunda ölkə başçısı İlham Əliyevlə yanaşı onun xanımı, Heydər Əliyev Fondunun prezidenti, YUNESKO-nun və İSESKO-nun xoşməramlı səfiri Mehriban Əliyevanın da rolu danılmazdır.

2004-cü ildən fəaliyyətə başlamış Heydər Əliyev Fondu təhsil, səhiyyə, mədəniyyət, idman, elm və texnologiya, ekologiya, sosial və digər sahələrdə müxtəlif layihələr həyata keçirərək yeni cəmiyyət quruculuğunda fəal iştirak edir, ölkənin sosial-iqtisadi inkişafına öz töhfəsini verir.

Tarix hər bir insan fəaliyyətinin qiymətini verir. Xoşbəxt o xalqdır ki, tarixin ən çətin, mürəkkəb dönəmində onu qorumaqla yanaşı, inkişaf etdirməyin yolunu göstərən şəxsiyyətlər yetişdirə bilir. Bu mənada Azərbaycan xalqı çox xoşbəxtdir. Onun Heydər Əliyev kimi dahi şəxsiyyəti və İlham Əliyev kimi davamçısı var!..

Konfransda tarix fakültəsinin dekanı, professor Adil Baxşəliyevin "Heydər Əliyev Azərbaycan dövlətçiliyinin memarıdır" mövzusunda məruzəsi, məruzə ətrafında isə fəlsəfə kafedrasının müdiri, professor Həsən Sadıqov "Heydər Əliyev və Azərbaycançılıq ideyaları", biznesin təşkili və idarəedilməsi kafedrasının müdiri, dosent Qalib Hüseynov "Heydər Əliyev və Azərbaycanın iqtisadi inkişafının əsasları" mövzularında çıxışları dinlənildi.

Sonda  filologiya fakültəsinin tələbələri Altun Rəcəbli və Nurlan Səmədlinin hazırladıqları  Heydər Əliyevin həyat və fəaliyyətini əks etdirən "Qızıl-91" sənədli filmi nümayiş olundu.

Qeyd edək ki, Sumqayıt Dövlət Universiteti müasir Azərbaycanın banisi və qurucusu Heydər Əliyevin anadan olmasının 91-ci ildönümü ilə əlaqədar bir sıra silsilə tədbirlər həyata keçirmişdir.

SDU-nun Mətbuat xidməti

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL