13 İyun 2014 - №22

Sumqayıt Dövlət Universitetində alimin yubileyi qeyd olundu

İyunun 2-də Sumqayıt Dövlət Universitetində qocaman alimin çırağına tələbə və professor-müəllim heyəti yığışaraq onun doğum gününü böyük şərəflə qeyd etdilər.

Bu münasibətlə keçirilən tədbirdə bildirildi ki, insan ömrü ağrılı-şirinli xatirələrdən ibarətdir. Kamilliyindən asılı olmayaraq hər kəs amalında və əməlində yaşayır. Elmə, təhsilə, mədəniyyətə, xalqa həsr olunan bir ömür payı var ki, ulu Tanrı onu ancaq seçdiklərinə nəsib edir.

Tanınmış alim, fizika-riyaziyyat elmləri namizədi, dosent Eldar Həmzə oğlu Məmmədov bir ömürdə üç müqəddəsliyi yaşadan tanınmış ziyalılarımızdan, ictimai xadimlərimizdəndir. Bütün həyatını elmi-pedaqoji fəaliyyətə həsr edən, ruhunu, duyğusunu yetirmələrinin beyninə köçürən Eldar müəllim 1937-ci il iyunun 1-də Borçalı mahalının Kəpənəkçi kəndində, ana Kürün sahilində dünyaya gəlib. Gözünü açandan, ağlı kəsəndən qulağına gələn ilk səs qara sazda "Ruhani"nin, "Kərəmi"nin havası olub. Soyu, soykökü ağır oturub batman gələn, müdrikliyi ilə ağır elli Borçalının güman, iman yeri olan doğmalarına 1937-ci ilin dəhşətli repressiyalarından, 1945-ci ilin qanlı-qadalı illərindən pay düşüb. Onun taleyi Xruşov rejiminin sınaqlarına təsadüf etsə də, səhərləri çıraq, şam işığı ilə diri gözlü açıb.

O, müəlliminə, bir də kitabına könül verib. Tiflisdən Bakıya gələn qatar onu böyük arzularının arxasında gətirib. Azərbaycan Dövlət Universitetinin fizika fakültəsinə daxil olub, nümunəvi davranışı, mükəmməl savadı ilə tələbə yoldaşlarına örnək olub.

1961-ci ildə universiteti bitirdikdən sonra doğma Sarvana - Gürcüstan Respublikasının Marneuli rayonuna qayıdıb. Bir il sonra yenidən Bakıya böyük arzusunun arxasınca gəlib, Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının Fizika İnstitutunda əmək fəaliyyətinə başlayıb. E.Məmmədov 1963-cü ildə aspiranturaya daxil olub. 1966-cı ildə Fizika İnstitutunun müdafiə şurasında namizədlik dissertasiyası müdafiə edərək alimlik dərəcəsi alan Eldar Məmmədov 1974-cü ilədək elektromexanik, mühəndis, baş mühəndis, kiçik elmi işçi və baş elmi işçi vəzifəsində çalışıb. Elmin enişli-yoxuşlu yolları ilə uğurlara doğru yol gedib. Ailə qayğıları, övlad məhəbbəti ilə birlikdə fizikanın ən ağır sahələrindən sayılan yarımkeçiricilər fizikası ilə bağlı elmi-tədqiqat işlərini davam etdirib. Elmi məqalələri ilə ölkənin nüfuzlu alimlərinin etimadını qazanıb.

1974-80-ci  illərdə Eldar müəllimi Borçalıdan Bakıya gətirən yollar onu Qarabağın dilbər guşələrindən biri olan Xankəndinə aparır. Xankəndi Pedaqoji İnstitutunda baş müəllim kimi fəaliyyət göstərir.

1980-ci ildə yenidən şəhərə, gənclərin xarüqələr yaratdığı Sumqayıta gəlir. SSRİ-də yetirmələri ilə məşhur olan, maddi-texniki bazası, kadr potensialı ilə ölkənin bəlli universitetləri ilə bir sırada dayanan, İttifaqın mühüm əhəmiyyətli sənaye obyektlərinin bir çoxunu mütəxəssislərlə bilavasitə təmin edən indiki Sumqayıt Dövlət Universitetinə qədəm qoyur. 1986-1989-cu illərdə energetika və avtomatika fakültəsinin dekan müavini, 1990-1997-ci ildən fizika kafedrasının müdiri vəzifəsində çalışan Eldar müəllimin doğma universitetə bağlı olan bir ziyalı, ən əsası, vətənpərvər vətəndaş kimi ömrünün ağır günləri 1988-1993-cü illərə təsadüf edib. Qərbi Azərbaycanın boşaldılması, soydaşlarımızın dədə-baba yurdlarından deportasiya edilməsi, 1990-cı illər hadisələri Eldar müəllimin ruhunu göynədirdi. Azərbaycanın müstəqilliyinə, əbədi istiqlalına, bayrağı bayraqlara qarışan yurdun bu gününə ümidini itirmir. Auditoriyalara, laboratoriyalara əvvəlki eşqlə, məhəbbətlə qədəm qoyur.

Müstəqil Dövlətlər Birliyində, Avropada, Türkiyədə nəşr olunan sanballı elmi jurnallarda işıq üzü görən 70-dən çox elmi məqaləsi, elmi-metodik işi ilə Azərbaycan elminə öz töhfələrini verdi. "Biz iqtisadi potensialımızı intellekt kapitalına çevirməliyik" deyən ölkə başçısı İlham Əliyevin çağırışına müəllim, alim, ziyalı kimi səs verdi. Baş müəllim, dosent, dekan müavini, kafedra müdiri kimi, universitet jurnalının Elmi katibi kimi elmin, təhsilin, tədrisin yükünü çəkən, şərəfli ömür sürən, SDU-da indi də pedaqoji fəaliyyətini davam etdirən, son beş ildə 12 elmi məqalə, yarımkeçiricilər fizikası ilə bağlı bir metodik vəsaiti ilə uğurlarına uğur qatan Eldar müəllim 2007-ci ildə Azərbaycan Respublikasının Təhsil Nazirliyinin qərarı ilə fəxri fərmanla təltif olunub.

Ömrünün ağsaqqal çağını yaşayan Eldar müəllim iyunun 1-də nə az, nə çox, düz 77 yaşını qeyd edib. İki müqəddəs yeddi rəqəmin müqəddəsliyinə qovuşub. Tanrı bu uzun, incə ömür yolunda ona müəllim, alim, övlad sevincini yaşadır. Çoxsaylı yetirmələrinin uğurları sevincinə sevinc qatır.

Biz bu əziz gündə Eldar müəllimə möhkəm cansağlığı, Qarabağın işğaldan azad olunduğu, Xankəndi Pedaqoji İnstitutunun qapılarının tələbələrinin üzünə açıldığı günün sevincini yaşamağı arzulayırıq.

Mətbuat xidməti

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL