20 İyun 2014 - №23

Əli bəy Hüseynzadənin 150 illik yubileyi qeyd olunub

İyunun 19-da Azərbaycan Müəllimlər İnstitutunda Azərbaycan ictimai fikrinin görkəmli nümayəndəsi Əli bəy Hüseynzadənin 150 illik yubileyinə həsr olunmuş tədbir keçirilib. İnstitutun rektoru, Milli Məclisin deputatı, professor Aqiyə Naxçıvanlı tədbiri giriş sözü ilə açaraq Əli bəy Hüseynzadənin XX əsr Azərbaycan ədəbiyyatı tarixində öz dəst-xətti ilə tanınan ziyalılardan biri olduğunu qeyd edib. Bildirilib ki, şair, dramaturq, publisist Ə.Hüseynzadənin həyat yolu romantizm ədəbi cərəyanı və bu cərəyanın türkləşmək, avropalaşmaq və islamlaşmaq ideyası ilə bağlı olub.

Rektor A. Naxçıvanlı Azərbaycan Respublikası Prezidenti cənab İlham Əliyevin 21 yanvar 2014-cü il tarixli Sərəncamına əsasən çoxşaxəli fəaliyyəti boyunca yaratdığı zəngin fəlsəfi-publisistik, ədəbi-elmi irsi sayəsində Azərbaycan maarifçiliyi tarixinə qiymətli töhfələr verən görkəmli ictimai xadim Əli bəy Hüseynzadənin 150 illik yubileyinin keçirilməsi xalqımızın böyük mütəfəkkirlərinin, tanınmış şəxsiyyətlərin irsinin öyrənilməsinə dövlətin diqqət və  qayğısının göstəricisidir.

Əli bəy Hüseynzadə yaradıcılığının tədqiqatçısı Azər Turan "Əli bəy Hüseynzadə və onun fəaliyyəti" mövzusunda çıxış edərək bildirib ki, o, kiçik yaşlarında ikən ailəsi ilə birlikdə Tiflisə köçmüşdür. Atasını erkən itirən Ə.Hüseynzadə o zaman Qafqaz şeyxülislamı olan babası Axund Əhməd Səlyaninin himayəsində böyümüşdür. Tiflis gimnaziyasını bitirmiş, uşaqlıq və tələbəlik illərində türk, fars, ərəb, alman və rus dillərini öyrənmişdir. 1885-ci ildə Sankt-Peterburq Universitetinin riyaziyyat fakültəsinə daxil olmuş, həm də şərq fakültəsində görkəmli professorların mühazirələrini dinləmişdi. 1897-ci ildə o, Qırmızı Aypara Cəmiyyəti heyətinin tərkibində İtaliyaya getmişdir. Üç ildən sonra geri qayıdaraq müsabiqə yolu ilə İstanbul Darülfünunda əsgəri-tibb fakültəsində professor köməkçisi vəzifəsinə təyin edilir. Əli bəy Hüseynzadə 1940-cı ildə İstanbulda vəfat edib.

Digər çıxış edənlər Ə.Hüseynzadənin  Azərbaycan ədəbiyyatşünaslığı tarixində məxsusi bir yer tutduğunu,  onun təkcə şair deyil, filosof, jurnalist və həkim olduğunu diqqətə çatdırıblar.

Mətbuat xidməti

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL