4 İyul 2014 - №25

Abbasqulu Ağa Bakıxanovun yubileyinə həsr olunmuş konfrans

Azərbaycanın görkəmli elm xadimi, yazıçı, mütəfəkkir Abbasqulu Ağa Bakıxanovun anadan olmasının 220-ci ildönümünə həsr olunmuş konfranslar ayrı-ayrı elm, təhsil, mədəniyyət qurumları tərəfindən davam etdirilir. Belə konfranslardan biri də  Mədəniyyət və Turizm Nazirliyinin təşkilatçılığı ilə Quba şəhərində  keçirildi.

Konfransda AMEA-nın Nizami Gəncəvi adına Ədəbiyyat İnstitutunun Yeni dövr Azərbaycan ədəbiyyatı şöbəsinin müdiri Zaman Əsgərli, Ədəbiyyat nəzəriyyəsi şöbəsinin müdiri Tahirə Məmməd, filologiya elmləri doktoru Alxan Bayramoğlu, filologiya üzrə fəlsəfə doktoru Könül Nəhmətova, Folklor İnstitutundan filologiya üzrə fəlsəfə doktoru Tahir Nəsibli, Hüquq, Fəlsəfə və Sosiologiya İnstitutunun direktoru İlham Məmmədli, Dilçilik İnstitutunun Nəzəri dilçilik şöbəsinin müdiri Etibar İnanc, A.Bakıxanov adına Tarix İstitutundan filologiya üzrə fəlsəfə doktoru Elçin Qarayev iştirak edirdilər.

Konfrans iştirakçıları əvvəlcə A.Bakıxanovun Əmsar kəndində yerləşən ev-muzeyini ziyarət etdilər. Tahirə Məmməd "XIX əsr Azərbaycan ədəbiyyatı", Könül Nəhmətova "Abbasqulu Ağa Bakıxanovun "Kitabi-Əsgəriyyə" hekayəsi" kitablarını muzeyə bağışladılar. Sonra nümayəndə heyəti Heydər Əliyev Mərkəzinə gələrək ulu öndərin abidəsini ziyarət etdi, önünə gül dəstələri qoydu.

Yaşıl Teatrda keçirilən konfransı Quba Rayon  İcra Hakimiyyətinin başçısı Mübariz Ağayev giriş sözü ilə  açıq elan etdi. Mədəniyyət və turizm nazirinin birinci müavini Vaqif Əliyev çıxış edərək  Azərbaycan Prezidenti İlham Əliyevin görkəmli mütəfəkkir A.Bakıxanovun  yubileyinin keçirilməsi ilə bağlı 12 fevral 2014-cü il tarixli sərəncamını milli mənəvi irsimizin qorunması, gələcək nəsillərə çatdırılması  kimi dəyərləndirdi. V.Əliyev Bakıxanovlar nəslinin ölkəmiz üçün əhəmiyyətli fəaliyyətindən söz açaraq bildirdi ki, bu nəsildən günümüzə qədər on yeddi hərbçi çıxmış, Tofiq Bakıxanov kimi düha yetişmişdir.

Konfransda Azərbaycan Yazıçılar Birliyinin katibi Rəşad Məcid, AMEA-nın Hüquq, Fəlsəfə və Sosiologiya İnstitutunun direktoru  İlham Məmmədli çıxış etdilər.

Sonra Abbasqulu Ağa Bakıxanovun nəslinin  layiqli varisi Tofiq Bakıxanovun çıxışı böyük maraqla qarşılandı. Görkəmli bəstəkar Azərbaycan xalqını Bakıxanovlar nəslinin adından yubiley münasibətilə təbrik etdi. O, konfrans iştirakçılarının diqqətinə çatdırdı ki, 1994-cü ildə Abbasqulu Ağa Bakıxanovun 200 illik yubileyi münasibətilə ümummilli lider Heydər Əliyevin arzusu ilə ruhlanaraq onun şeirlərinə  iyirmi mahnı , "Rahab" muğamını yazdım. Bakıxanov irsinin xarici ölkələrdə də maraqla öyrənilməsini  qeyd edən  T.Bakıxanov  ölkə Prezidenti İlham Əliyevə yubileylə əlaqədar imzaladığı sərəncama görə təşəkkürünü bildirdi.

Konfrans  Azərbaycan Musiqili Dram Teatrının aktyorlarının və tanınmış müğənnilərin iştirakı ilə maraqlı bir proqramla başa çatdı.

Könül NƏHMƏTOVA,
"Azərbaycan müəllimi"