17 Oktyabr 2014 - №40

"Müstəqilliyimiz, uğurlarımız" mövzusunda tədbir

Böyütmək üçün şəkili seçinOktyabrın 15-də Bakı Pedaqoji Kadrların İxtisasartırma və Yenidənhazırlanma İnstitutunda Azərbaycanın dövlət müstəqilliyi gününə həsr edilmiş "Müstəqilliyimiz, uğurlarımız" mövzusunda tədbir keçirilmişdir.

BPKİYİ-nin rektoru, professor Asəf Zamanov giriş sözü ilə tədbiri açaraq iştirakçıları dövlət müstəqilliyi günü münasibəti ilə təbrik etdi, Azərbaycanın dövlətçilik tarixi və ənənələri, o cümlədən Azərbaycan Demokratik Respublikasının yaranması və fəaliyyəti barədə məlumat verdi. Rektor xüsusi olaraq vurğuladı ki, 28 May 1918-ci il tarixdə Azərbaycan  Milli Şurası İstiqlal Bəyannaməsi qəbul edərək Azərbaycan xalqının dövlət quruluşunun çoxəsrlik ənənələrini dirçəltdi. Bu müstəqil dövlətin ömrü cəmi 23 ay olsa da, xalqımızın milli şüurunun və milli elitanın formalaşmasında, dövlətçilik atributlarının yaranmasında böyük işlər görüldü. 1920-ci ilin 28 aprel tarixində Azərbaycan Demokratik Respublikası rus imperiyası tərəfindən ilhaq edildi və  Azərbaycan 71 il sovet imperiyasının tərkibində oldu. 1991-ci il 18 oktyabr tarixdə Azərbaycan xalqının milli azadlıq mücadiləsinin qələbəsi olaraq Azərbaycan Dövlət Müstəqilliyi haqqında Konstitusiya  Aktı qəbul edildi. Qısa zaman ərzində dövlətimizin müstəqilliyini Türkiyə, Rumıniya, Pakistan, İsveçrə, İran, ABŞ, Rusiya tanıdı. 2 mart 1992-ci ildə Azərbaycan BMT-yə üzv qəbul edildi...

Sonra  professor Asəf  Zamanov "Müstəqilliyimiz, uğurlarımız" mövzusunda geniş məruzə etdi. O qeyd etdi ki, müstəqilliyini qazandıqdan iki il sonra xalqımız yenidən onu itirmək təhlükəsi ilə üzləşdi. Bir tərəfdən Ermənistan silahlı qüvvələrinin təcavüzü nəticəsində geniş miqyas almış birinci Qarabağ müharibəsi, digər tərəfdən isə daxildə gedən siyasi çəkişmələr, separatçılıq hərəkatı müstəqilliyimizin beşikdəcə boğulması təhlükəsini reallaşdırırdı. Uzaqgörən ictimai-siyasi və dövlət xadimi, ümummilli lider Heydər Əliyevin hakimiyyətə yenidən qayıdışı ilə Azərbaycanın müstəqilliyi əbədiləşdi. Ulu öndər yeni neft strategiyasının nəticəsi kimi təzahür edən "Əsrin müqaviləsi"nin imzalanmasına nail oldu  və bununla Azərbaycanın dünya iqtisadiyyatı sistemindəki yerini müəyyənləşdirdi. Qeyri-neft sektorunn  inkişafı istiqamətində də böyük layihələr həyata keçirildi. Azərbaycanın gələcək inkişaf yolunu məhz Heydər Əliyev müəyyənləşdirdi.  Hazırda müstəqilliyimizin siyasi və iqtisadi sütunları getdikcə möhkəmlənir. Müstəqilliyin taleyini müəyyənləşdirən əsas amillər qorunub saxlanır və davamlı inkişaf etdirilir.

Rektor həmçinin dahi lider Heydər Əliyevin daxili və xarici siyasətini uğurla davam etdirən Azərbaycan Respublikasının Prezidenti möhtərəm İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə  2011-ci ildə Azərbaycan Respublikasının ilk dəfə BMT Təhlükəsizlik Şurasının qeyri-daimi üzvü seçilməsini, 2013-cü ildə dünyanın "kosmik ölkələri" sırasına  daxil olmasını, BMT-nin 2010-cu il üzrə insan inkişafı hesabatında göstərildiyi kimi "orta insan inkişafı" qrupundan "yüksək insan inkişafı" qrupuna daxil olmasını, Dünya İqtisadi Forumunun hesabatında iqtisadi rəqabətlilik qabiliyyətinə görə Azərbaycanın 144 ölkə sırasında 38-ci yerdə olmasını, həm regionun, həm də MDB üzvü olan ölkələrdən öndə olmasını xüsusi vurğuladı. Təhsilin maddi-texniki bazasının gücləndirilməsi, həmçinin insan resurslarının formalaşdırılması istiqamətində görülən işlərdən söz açdı. Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 24 oktyabr 2013-cü il tarixli Sərəncamı ilə təsdiq edilmiş "Azərbaycan Respublikasında təhsilin inkişafı üzrə Dövlət Strategiyası"nın əhəmiyyətini vurğuladı. Neft kapitalının insan kapitalına çevrilməsi istiqamətində görülən işlərdən, o cümlədən, dövlət proqramı əsasında dünyanın aparıcı universitetlərində təhsil almaq üçün göndərilən gənclərin Azərbaycanın intellektual potensialının formalaşması üçün əhəmiyyəti qeyd edildi. Rektor təhsilin və elmin maddi-texniki bazasının möhkəmlənməsində, kadr potensialının inkişafında həm dövlətimizin, həm də Heydər Əliyev Fondunun fəaliyyətindən söz açaraq, qazanılan bütün uğurların fövqündə müstəqilliyimizin durduğunu əsaslandırdı. 23 ildə Azərbaycanın əsrə bərabər inkişaf yolu keçdiyini diqqətə çatdırdı.

Sonra BPKİYİ-nin tədris işləri üzrə prorektoru Məhəmməd Bayramov, Azərbaycan dili və ədəbiyyatı kafedrasının müdiri  Aydın Paşayev, psixologiya və ictimai elmlər kafedrasının dosenti Aydın Aslanov və digərləri çıxış edərək müstəqilliyimizin həyatımızdakı rolundan danışdılar.

Sevinc QULİYEVA,
BPKİYİ-nin mətbuat katibi