31 Oktyabe 2014 - №42

Xaricdə təhsil üzrə Dövlət Proqramının məzunu inklüziv təhsillə bağlı təqdimat edib

Oktyabrın 27-də Təhsil Problemləri İnstitutunun konfrans zalında xaricdə təhsil üzrə Dövlət proqramının məzunu Nigar Əmrullayevanın "Azərbaycanda inklüziv təhsilin idarə olunmasında mövcud olan çətinliklər: sinif və məktəb səviyyəsində" adlı tədqiqat mövzusu dinlənilib.

Qeyd olunub ki, həyata keçirilmiş tədqiqatın məqsədi inklüziv təhsili tətbiq edən məktəblərdə müəllim və idarə heyətinin qarşılaşdığı çətinlikləri araşdırmaqdır. Bu çətinliklərə həm müəllim və idarə heyətinin, həm də müvafiq qurumların nümayəndələrinin mövqeyindən yanaşılıb. Araşdırmaların nəticələri əsasında Azərbaycanda inklüziv təhsilin idarə olunması sahəsində mümkün islahat və inkişaf addımları ilə bağlı ilkin tövsiyələr hazırlanıb.

Tədqiqata gündəlik təcrübələrində xüsusi qayğıya ehtiyacı olan uşaqlarla işləyən, inklüziya ilə bağlı təcrübəsi olan məktəblərin heyəti cəlb edilib. Nəticədə bu prosesdə qarşıya çıxan maneələr haqqında məlumatı ilk mənbədən dəqiqliklə əldə etmək mümkün olub.

Tədbirdə Təhsil Problemləri İnstitutunun direktor müavinləri Ənvər Abbasov, Rafiq Qəndilov, şöbə müdirləri, institutun əməkdaşları, Müasir Tədris və Təhsilə Yardım Mərkəzinin rəhbəri Elmina Kazımzadə, mərkəzin əməkdaşı Ülviyyə Mikayılova, Təhsil Nazirliyinin De-institutlaşma və uşaqların müdafiəsi idarəsinin nümayəndəsi, orta məktəb müəllimləri, valideynlər, QHT nümayəndələri və inklüziv təhsil alan şagirdlər  iştirak ediblər.

Mövzu ətrafında maraqlı müzakirələr aparılıb. Tədbir iştirakçıları Azərbaycanda sinif və məktəb səviyyəsində inklüziv təhsilin idarə olunmasında mövcud olan çətinliklər və onların həlli yollarına dair rəy və təkliflərini bildiriblər.

Beynəlxalq əməkdaşlıq və informasiya şöbəsi

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL