31 Oktyabe 2014 - №42

Amerika universitetlərinin reytinq cədvəli açıqlanıb

ABŞ-ın  "US News & World Report" jurnalı 2015-ci il üzrə ölkənin ən yaxşı ali məktəblərinin reytinq cədvəlini açıqlayıb.  Tədqiqat gedişində bütün ölkə üzrə 1800 ali məktəb təhlil olunub. Onlara  4 kateqoriya - bakalavr təhsilindən tutmuş doktoranturaya kimi təhsil təklif edən milli universitetlər, humanitar proqramları üzrə bakalavr təhsilinə daha çox üstünlük verən kolleclər (Liberal Arts College), regional universitetlər və regional kolleclər aiddir. Reytinq tərtib olunarkən ümummilli məktəb testlərinin nəticələri, bir tələbəyə çəkilən xərclər, ali məktəbin yerləşdiyi yer, yaşayış, istirahət və idmanla məşğul olmaq üçün şəraitin olması, müəllim-tələbə nisbəti və digər faktorlar nəzərə alınıb. Bu il ilk dəfə olaraq jurnal məktəbdə və kampusun ərazisində baş vermiş qanun pozuntuları barədə statistık göstəriciləri də açıqlayaraq onları şagird və valideynlər üçün daha da  əlyetərli edib. Bu nəticələr reytinqin tərtib olunmasında nəzərə alınmasa da,  hər bir məktəbin profilində özünə yer alıb.  Beləliklə də ölkənin milli universitetlərinə ikinci ildir ki, dalbadal Prinston Universiteti,  ən yaxşı humanitar kolleclərə  isə 12 ildir ki, Uilyams Kolleci rəhbərlik edir.

Ən yaxşı 10 universitet: 1.Princeton University, 2.Harvard University, 3.Yale University, 4.Columbia University, 4.Stanford University 4.University of Chicago, 7.Massachusetts Institute of Technology, 8.Duke University, 8.University of Pennsylvania, 10.California Institute of Technology.

Ən yaxşı 10 milli kolleclər: 1.Williams College, 2.Amherst College, 3.Swarthmore College, 4.Wellesley College, 5.Bowdoin College, 5.Pomona College, 7.Middlebury College, 8.Carleton College, 8.Claremont McKenna College, 8.Haverford College.

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL