31 Oktyabe 2014 - №42

Məktəbəqədər təhsil uşaqlar üçün fövqəladə əhəmiyyətə malikdir

Böyük Britaniya alimləri məktəbəqədər yaşlı uşaqların akademik uğurlarının yaxşılaşdırılması üzrə tədbirlərin mümkün nəticələrini  modelləşdiriblər. Alimlər  müəyyən ediblər ki,  bu tədbirlərin nəticələri özünü  16 yaşlı yeniyetmələrin həyatında göstərir. Böyük Britaniyanın Adelaida Universitetinin aparıcı tədqiqatçısı Katerina Çittleborug hesab edir ki, sosial-iqtisadi çatışmazlıq təhsil sahəsində hamıya tanış olan  faktordur. Böyük Britaniyada 12 min uşaq arasında aparılmış tədqiqatın nəticələrinə istinad edən alimlər qeyd edirlər ki, proqressiv təhsil və daha intensiv tədbirlər uşaqların ali təhsil müəssisələrinə daxilolma imkanlarını artıra və onların  təhsillərini yaxşılaşdıra bilər.  Bu modeldən istifadə olunması  yüksək təhsil səviyyəsinə malik insanların sayını 5 faiz  artıra, sosial-iqtisadi qeyri-bərabərliyi isə 15 faiz azalda bilər. Yüksək təhsilli insanların sayının artması  öz növbəsində iqtisadiyyatın inkişafına töhfə verə bilər. Beləliklə də alimlərin qənaətincə, məktəbəqədər təhsil olduqca vacibdir, çünki o,  uşaqları düzgün yola istiqamətləndirir.

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL