7 Noyabr 2014 - №43

Təhsil Problemləri İnstitutunda işçi qruplarla görüşlərə yekun vuruldu

Böyütmək üçün şəkili seçin Təhsil Problemləri İnstitutunda ibtidai siniflər üzrə Azərbaycan dili, riyaziyyat, həyat bilgisi, xarici dil (ingilis, fars, alman, ərəb, fransız, rus dili), təlim rus dilində olan məktəblərdə rus dili və ədəbiyyatı, informatika, fiziki tərbiyə, musiqi və təsviri incəsənət fənni üzrə 27, 28, 29, 30, 31 oktyabr və 3 noyabr tarixlərində işçi qrupların  görüşü keçirilmişdir. İnstitutun direktoru, hüquq üzrə fəlsəfə doktoru Qulu Novruzov, şöbə müdirləri və bir qrup əməkdaşının iştirak etdiyi görüşdə Azərbaycan təhsil sistemində mövcud fənn kurikulumları, adıçəkilən fənlərin ali və orta ixtisas məktəblərində tədrisinin mövcud vəziyyəti, yüksək keyfiyyətli tədrisin həyata keçirilməsində ibtidai siniflər üzrə Azərbaycan dili, riyaziyyat, həyat bilgisi, xarici dil (ingilis, fars, alman, ərəb, fransız, rus dili), təlim rus dilində olan məktəblərdə rus dili və ədəbiyyatı, informatika, fiziki tərbiyə, musiqi və təsviri incəsənət və digər  fənn kurikulumlarının məzmunu və müasir tələblərə uyğun məzmunda ediləcək təkmilləşdirmələrin, həmin fənni tədris edən müəllimlərin peşəkarlıq səviyyələrinin artırılması və s. məsələlər ətrafında geniş məlumat verdi.

Qulu Novruzov görüşdə iştirak edən işçi qrupların qarşısında duran vəzifələrdən söhbət açdı. Hazırda vacib resursların məhz tədrislə məşğul olan azərbaycanlı müəllimlər tərəfindən hazırlanmasını vurğuladı. Xarici mənbələrdənsə, daha çox öz milli elektron resurslarımızın yerli müəllimlər tərəfindən çalışdıqları məktəbin tələbinə uyğun dərs resurslarının hazırlanmasına diqqət vermələrini bildirdi.

Natiq bir daha "Azərbaycan Respublikasında təhsilin inkişafı üzrə Dövlət Strategiyası"ndan irəli gələn məsələlərdən danışdı, həmçinin 12 illik təhsilə keçid və onunla bağlı olaraq bütün fənlərdə yeniliklərin olacağını vurğuladı. Bildirildi ki, gələcəkdə 12 illik təhsil sisteminə keçidin olmasını nəzərə alsaq kurikulumun məzmununda müəyyən dəyişikliklərin edilməsi qaçılmazdır. Bu işdə də müəllimlərin, xüsusilə də həmin fənni tədris edən, ixtisasını mükəmməl bilən müəllimlərin üzərinə böyük iş və məsuliyyət düşdüyünü vurğuladı. Təhsilin məzmununun Azərbaycan müəlliminin inkişafındakı rolundan danışan Qulu Novruzov müasir dərslərin keçilməsi zamanı görünən boşluqları məhz tədbirə qoşulan və bütün yaradıcı müəllimlərin dolduracağını bildirdi. Bu sahədə intellektual təhsil üçün məhz yeni məzmunu hiss edən qabaqcıl müəllimlərin böyük rolunun olduğunu bir daha vurğuladı. İşçi qrupların tərkibində nəinki şəhər, hətta bölgələrdə yaşayan müəllimlər də qatılmışdılar.

Görüşdə iştirak edən ibtidai siniflər üzrə Azərbaycan dili, riyaziyyat, həyat bilgisi, xarici dil (ingilis, fars, alman, ərəb, fransız, rus dili), təlim rus dilində olan məktəblərdə rus dili və ədəbiyyatı, informatika, fiziki tərbiyə, musiqi və təsviri incəsənət fənni üzrə işçi qruplarının üzvləri, fənn mütəxəssisləri, ali və orta ixtisas müəllimləri, dərslik həmmüəllifləri və bu sahənin alimləri mövzu ətrafında çıxışlar etdilər və təkliflərini söylədilər. Beləliklə də builki fənlər üzrə işçi qrupları ilə görüşə yekun vuruldu. Gələn ildən bu cür görüşlərin Təhsil Problemləri İnstitutunda mütəmadi olaraq keçirilməsi qərarına gəlindi.

Beynəlxalq əməkdaşlıq və informasiya şöbəsi

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL