14 Noyabr 2014 - №44

Təhsil Problemləri İnstitutunun yeni nəşri

Təhsil Problemləri İnstitutunun bu günlərdə hazırladığı "Müasir təhsilin aktual sosial-psixoloji problemləri" adlı monoqrafiyası oxucuların ixtiyarına verilib.

Respublikamızda baş verən dəyişikliklər, qloballaşma, inkişaf etmiş dünya dövlətlərinə inteqrasiya, cəmiyyətin həyatının humanistləşdirilmə və demokratikləşdirilməsi, azad bazar iqtisadiyyatının tələblərindən   irəli gələn yeni düşüncəli, rəqabətəqabil, çevik təfəkkürə malik, risk etməyi bacaran şəxsiyyətlərin  formalaşdırılmasını tələb edir. Eyni zamanda "milli-mənəvi və  ümumbəşəri dəyərləri qoruyan  və inkişaf etdirən" kadrların hazırlanması təhsil sisteminin qarşısında duran mühüm  vəzifələrdəndir.

Qloballaşma, Qərbə inteqrasiya kursu nə qədər zəruridirsə, ondan qaçmaq,  təcrid olunmaq  nə qədər  qorxuludursa, milli mənliyini, mədəniyyətini unutmaq da o qədər  təhlükəlidir. Kitabda qloballaşmanın  gətirdiyi  pozitiv  və  neqativ  təsirlər, onun sosial-siyasi mahiyyəti, gənclərin sosial mühitdə adaptasiyası və s. problemlərdən  bəhs olunur.

Kitabda həmçinin koqnitiv  fəaliyyət problemləri öz əksini tapmışdır. Azərbaycan təhsil sistemində yeni  təfəkkür tərzinin daşıyıcıları olan  şəxsiyyətlərin formalaşdırılması,  təhsilin şəxsiyyətyönümlü olması prioritet məsələ kimi götürülür. Başlıca  məsələlərdən biri də  "hafizə məktəbindən" "təfəkkür məktəbinə"  keçidlə bağlıdır.  Kitabda bu yöndə araşdırmaların nəzəri və praktik  məsələlərinə geniş yer  verilir.

Kitabın  digər bir istiqaməti  konkret  təlim-tərbiyə məsələləri ilə bağlıdır.   Burada şəxsiyyətin formalaşmasında qarşılıqlı münasibətlərin  rolu, ailədə məktəbəqədər  yaşlı uşaqlarda gigiyenik  vərdişlərin  yaranması, ailədaxili  münasibətlərin psixi inkişafa  təsiri məsələləri də öz əksini  tapmışdır.  Kiçik məktəb  yaş dövrü sosiallaşma, təlim müvəffəqiyyəti və şəxsiyyətin  formalaşması baxımından mühüm mərhələdir.  Kitabda I sinif şagirdlərinin kollektivə adaptasiyası, təhsilin humanistləşdirilməsi, ünsiyyət problemləri geniş şəkildə təqdim olunur.

Kitab praktik  psixoloqlar, tələbələr, təhsil işçiləri, eləcə də  psixologiya ilə maraqlanan  ayrı-ayrı şəxslər üçün nəzərdə tutulmuşdur.

Almaz HƏSRƏT,
TPİ-nin Beynəlxalq əməkdaşlıq və informasiya şöbəsinin müdiri

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL