5 Dekabr 2014 - №47

Təhsil Problemləri İnstitutunda Humanist Pedaqogika Mərkəzi açılıb

Dekabrın 3-də Azərbaycan Respublikasının Təhsil Problemləri İnstitutunda Humanist Pedaqogika Mərkəzinin açılışı olub.

Bu münasibətlə keçirilən mərasimdə Təhsil Problemləri İnstitutunun  direktoru, hüquq üzrə fəlsəfə doktoru  Qulu Novruzov,  "Təhsil prosesində uşaqlara şəxsiyyətyönümlü-humanist yanaşmanın əsasları" mövzusunda keçirilən seminarla əlaqədar Bakıda səfərdə olan Rusiya Təhsil Akademiyasının akademiki, Beynəlxalq Humanist Pedaqogika Assosiasiyasının prezidenti, psixologiya elmləri doktoru, professor Şalva Aleksandroviç Amonaşvili və onunla birgə adıçəkilən tədbirə qatılan Gürcüstan Beynəlxalq Humanist Pedaqogika Mərkəzinin prezidenti, psixoloq Paata Amonaşvili, Moskvada fəaliyyət göstərən "Valideyn qayğısı" Beynəlxalq İctimai Hərəkatın sədri Klara Mansurova, Sankt-Peterburqdakı Ümuminsan Dəyərləri İnstitutunun filial direktou, Ümumrusiya Pedaqoji Cəmiyyətinin üzvü, psixologiya üzrə fəlsəfə doktoru Valeriy Voşin  iştirak ediblər.

Təhsil  Problemləri İnstitutunun direktoru Qulu Novruzov və  Rusiya Təhsil Akademiyasının akademiki, Beynəlxalq Humanist Pedaqogika Assosiasiyasının prezidenti,  psixologiya elmləri doktoru, professor Şalva Amonaşvili Humanist Pedaqogika Mərkəzinin rəmzi açılışını bildirən qırmızı lenti kəsərək bu münasibətlə hamını təbrik ediblər. Tanınmış  alim Şalva Amonaşvilini və digər qonaqları Humanist Pedaqogika Mərkəzində yaradılmış şəraitlə yaxından tanış edən direktor  Qulu Novruzov ölkə başçısı cənab İlham Əliyevin elmin və təhsilin inkişafına göstərdiyi diqqət və qayğıdan, Heydər Əliyev Fondunun prezidenti, UNESCO-nun və İSESCO-nun xosməramlı səfiri, Milli Məclisin deputatı Mehriban xanım Əliyevanın rəhbərliyi altında Fond tərəfindən təhsillə bağlı  həyata keçirilən irimiqyaslı tədbirlərdən, sosialyönümlü layihələrdən danışıb.

Azərbaycanda ilk dəfə belə bir mərkəzin yaradıldığını deyən Qulu Novruzov burada bir sıra tədbirlərin keçiriləcəyini söyləyib. Mərkəzlə tanışlıqdan olduqca məmnun qalan qonaqlar burada olan metodik vəsaitlərə baxıblar. Professor Şalva  Amonaşvili bu mərkəzin yaradılmasını yüksək qiymətləndirərək müəllifi olduğu kitabları həmin  mərkəzə  hədiyyə edib.

Sonra Şalva  Amonaşvilinin və digər qonaqların institutun kollektivi  ilə görüşü keçirilib. Qulu Novruzov qonaqları rəhbərlik etdiyi institutda görməkdən məmnunluq hissi keçirdiyini söyləyərək onlara bu elmi-tədqiqat müəssisəsinin fəaliyyəti  haqqında ətraflı məlumat verib.  Professor Şalva Amonaşvilinin ideya müəllifi olduğu humanist pedaqogikanın əhəmiyyətindən danışan direktor, onun pedaqogika elminə əvəzsiz töhfələr verdiyini xüsusi vurğulayıb.

Görüşdə Şalva Amonaşvili onları belə səmimi qarşıladıqlarına görə özünün və qonaqların adından təşəkkür edib. Humanist pedaqogika ilə bağlı fikir və mülahizələrini azərbaycanlı həmkarları ilə bölüşən professor səmimi əməkdaşlığın bundan sonra da davamlı olacağına ümidvar olduğunu bildirib.

Çıxış edən digər qonaqlar da belə görüşlərin keçirilməsinin, alim və pedaqoqlarımızla, müəllimlərimizlə daha yaxından ünsiyyətdə olmalarını təqdirəlayiq hal olduğunu deyiblər.

Samirə KƏRİMOVA,
"Azərbaycan müəllimi"