5 Dekabr 2014 - №47

Müdafiə günü

Fidan ƏBDÜRRƏHMANOVA,
AMEA Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutunun əməkdaşı

Bu gün ilin tən yarısı, yəni iyun ayının 1-i idi. Qaçqın şəhərciyində möhkəm hazırlıq gedirdi. Bu gün uşaqların Beynəlxalq müdafiə günü idi. Müxtəlif  təşkilatlardan şəhərciyə qonaqlar gələcəkdi. Uşaqlara nə hədiyyə edəcəklərini bilmirəm, amma onların gününün xoş keçəcəyi indidən hiss olunurdu. Bu gün, elə bil, təbiət də uşaqların üzünə gülürdü. Günəş göyün ən yüksək hissəsinə qalxaraq, var qüvvəsi ilə işıq saçırdı. Könül qızını qayğıkeşliklə yuxudan oyadaraq, səliqə ilə yeni donunu geyindirdi. Axı bu gün onun bayramı idi. Cəmilənin sualları bitib-tükənmirdi:

-Bu gün ad günümdür?

-Yox,- deyə  anası səbirlə onun suallarına cavab  verirdi.

-8 martdı?

-Yenə də düz tapmadın. Uşaqlar bayramıdır.

Cəmilə  bir az özündən razı halda anasına dedi:Böyütmək üçün seçin

-Bəs atam deyir sən böyük qızsan. Məgər mən  uşağam?

-Axı hələ məktəbə getmirsən, əgər məktəbə getsəydin  bütün bayramları  yaxşı yadda saxlayardın.

-Anacan  gör həyətdə nə qədər şar var? - deyə, Cəmilə baxaraq təəccübləndi.  Tələsik naharını edib, həyətə endi. Bütün uşaqlar həyətdə idi. Uşaqlar çox sevinirdilər. Müxtəlif yerlərdən  qonaqlar gəlmişdi. Onlar şəhərciyin bütün uşaqlarına hədiyyələr payladılar. Sonra da məclisin təşkilatçıları uşaqlardan arzularını soruşdular. Bu uşaqlar qaçqın şəhərciyində yaşasalar da, müharibənin əziyyətli günlərini, çox şükür ki, yaşamayıblar. Könül hələ birinci sinifdə oxuyarkən Qarabağ müharibəsinin şahidi olmuşdu. Əlifba  bayramını keçirməmiş, düşmənlər onları öz elindən, obasından qovmuş, evlərini yandırmışlar. Günlərlə meşələrdən, dağlardan keçərək, yol gəlmişlər. Könül öz uşaqlığını atasız, anasız, qohum-əqrəbanın evində, qaçqın düşərgələrində keçirmişdi. Amma bu gün onun ağrısı-acısını unutduran qızı var.

İndi bu həyətdə oynayan uşaqlar sülh şəraitində doğulmuş uşaqlardır. Onlar biz valideynlər kimi, qardaş-bacılarını, ata-analarını, itirməmişdir. Ona görə bu qədər şən görünür, ürəkdən sevinə bilirdilər. Qoy Tanrı bu sevinci onlara çox görməsin. Qəlbindən bir hiss keçdi. Kaş mən də uşaq olaydım, məndən  arzumu soruşaydılar, o zaman belə cavab verərdim:

-Uşaqlıqda yaşadığım evimizə getmək istəyirəm, atamın, anamın ruhu olan həyətdə oynamaq istəyirəm. Görəsən, Qarabağa indi bir uşaq getsə onu müdafiə edən olarmı?!

Sərçənin arzusu

Bir sərçə balası hər günorta bir pəncərənin önündə civildəyir. Evdə yaşayan uşaqlar əllərində qalan kökə parçaları, süfrədən yığılan çörək qırıntıları ilə sərçənin balaca qarnını doyururdular. Sərçə o uşaqlarla yeyir, onlarla oynayırdı. Elə ki vaxt gəlib günorta yuxusuna çatırdı, sərçə yaman darıxırdı. Anaları uşaqları çarpayılarına uzadıb, həzin səsi ilə lay-lay deyirdi. Uşaqlar yuxuya gedənə qədər ana yadında qalan bütün laylaları oxuyurdu. Uşaqların üstünü örtüb otaqdan çıxırdı. Sərçə isə laylaların şüşənin o tayına çatan zümzüməsindən gözlərini qıyıb, başını tüklərinin arasında gizlədirdi. Xeyli zaman keçdi. Uşaqlardan biri yaman qırıldanırdı, deyəsən, danışmaq istəyirdi. Sərçə yaman sevinirdi. Deyəsən, arzusuna yavaş-yavaş yaxınlaşırdı. Bir gün sərçə uşağa deyir:

-Mənim bir arzum var. Doğulduğum  gündən heç kəs mənə layla deməyib. Sən mənə bir layla de, mən də yatım.

Uşaq deyir:

-Elə isə mən sənə layla deyim, sən də mənə deyərsən.

Onlar razılaşırlar. Uşaqlar nahar edib yataqlarına uzandılar. Sərçə də balaca bədəni ilə güllü yorğanın altına girdi. Uşaq sərçənin tüklərini sığallayaraq, anasının oxuduğu laylalardan yadına düşənləri oxudu. Sərçə xumarlanıb yatdı. Ertəsi gün sərçə uşağı yatırmalı idi. Sərçə hey fikirləşdi, layla deyə bilmədi. Tez-tez o baş-bu baş yorğanın üstündə gəzə-gəzə öz adını deməyə başladı:

Quş-quş-quş-quş.

Uşaqlar xeyli gülüşdü. O qədər güldülər ki, haldan düşüb yatdılar.

Elə o gündən uşaqlar laylalarla bərabər anasından quş-quş da deməyi istədilər.

Səhifənin başına qalx Nömrənin müdəricatına dön Səhifənin başına qalx

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL