26 Dekabr 2014 - №50

Azərbaycan alimlərinin birinci qurultayı keçirilib

Böyütmək üçün seçinDekabrın 19-da Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının əsas binasında Azərbaycan alimlərinin I qurultayı keçirilib.

Qurultay Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyası, Təhsil, Rabitə və Yüksək Texnologiyalar nazirlikləri tərəfindən birgə təşkil olunub.

Dövlət qurumlarının nümayəndələrinin, tanınmış alim və mütəxəssislərin iştirak etdikləri tədbir internet üzərindən canlı yayımlanıb.

Qurultayda Azərbaycan Respublikası Prezidenti Administrasiyasının Humanitar siyasət məsələləri şöbəsinin müdiri Fatma Abdullazadə Prezident İlham Əliyevin tədbir iştirakçılarına təbrik məktubunu oxuyub.

AMEA-nın prezidenti, akademik Akif Əlizadə ölkəmizdə ilk dəfə keçirilən bu qurultayın müasir dünyanın qlobal çağırışlarının, Azərbaycanın sosial-iqtisadi və mədəni-mənəvi inkişafının, Azərbaycan elmində gedən proseslərin məntiqi nəticəsi olduğunu bildirib. A.Əlizadə qeyd edib ki, ümummilli lider Heydər Əliyevin qurucusu olduğu müstəqil Azərbaycan onun ideyalarının və siyasi kursunun layiqli davamçısı Prezident İlham Əliyevin böyük uğurla həyata keçirdiyi siyasət nəticəsində inkişafın keyfiyyətcə yeni mərhələsinə qədəm qoyub.

Tədbirdə çıxış edən təhsil naziri Mikayıl Cabbarov Təhsil Nazirliyi və təhsil işçiləri adından qurultay iştirakçılarını salamlayıb. Nazir qeyd edib ki, alimlərin ilk qurultayı ölkəmizin elmi ictimaiyyəti üçün çox əlamətdar bir hadisədir. Hamıya məlumdur ki, ümummilli lider Heydər Əliyev və onun layiqli davamçısı olan ölkə Prezidenti cənab İlham Əliyev tərəfindən elm və təhsil sahələri həmişə diqqət mərkəzində saxlanılıb.

Ölkəmizdə milli elmi elitanın formalaşmasında Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının önəmli rolunu vurğulayan təhsil naziri qurultay münasibətilə Azərbaycan alimlərini, ziyalılarını təbrik edib və onlara elmi fəaliyyətlərində uğurlar arzulayıb.

Müasir dövrdə ölkələrin inkişafının elm və təhsilin səviyyəsi ilə birbaşa bağlı olduğunu söyləyən təhsil naziri bildirib ki, dövlətin inkişaf səviyyəsini ölkənin təbii sərvətlərinin bolluğu deyil, bu sərvətlərin yüksək potensiala malik insan kapitalına çevrilməsi, bilik iqtisadiyyatının formalaşması müəyyən edir. Elmi potensialın qorunub saxlanılmasının, gənc elmi və elmi-pedaqoji kadrların hazırlanmasının əhəmiyyətinə toxunan nazir təhsil sistemində çalışan alim, professor-müəllim heyəti ilə bağlı ətraflı məlumat verib.

Ali təhsildə istedadlı gənclərin yaradıcılıq potensialının inkişafı istiqamətində görülən işlərə nəzər salan təhsil naziri SABAH qruplarının yaradılmasının əsas məqsədlərindən söhbət açıb, elmi və elmi-pedaqoji kadrların yetişdirilməsi işində xaricdə təhsilin müstəsna roluna diqqət çəkib. Nazir ali təhsilin əsas fəaliyyət istiqamətlərinə aid fundamental və tətbiqi elmi araşdırmaların aparılmasının müxtəlif obyektiv və subyektiv səbəblər üzündən ikinci plana keçməsini, elmi işlərin beynəlxalq reytinqli jurnallarda dərc edilməməsini, elmlə tədris, elmlə istehsalat arasında əlaqənin zəifləməsini mənfi hal kimi dəyərləndirib: "Düşünürəm ki, qısa zamanda elmin prioritet inkişaf istiqamətləri müəyyənləşdirilməli, ali təhsil müəssisələrində elmin inkişafı konsepsiyası ortaya qoyulmalıdır. Dünya elminin inkişaf tələblərinə uyğun elmi tədqiqatlarının aparılmasının vahid standartlarını işləyib hazırlamaq məqsədilə universitetlərarası şura yaradılmalıdır".

Təhsil naziri Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının elmi institutları nəzdində ali təhsilin magistratura səviyyəsi üzrə kadr hazırlığı həyata keçirmək təklifinin təqdirəlayiq olduğunu bildirib. Elm sahəsinin nüfuzunun yüksəldilməsi üçün aparılan tədqiqatların keyfiyyətinin artırılmasının zəruriliyini önə çəkən nazir bu işdə Elmin İnkişafı Fondu tərəfindən görülən işlərin əhəmiyyətini nəzərə çatdırıb: "Dünyanın ən nüfuzlu jurnallarında, xüsusilə də "Thomson Reuters" Agentliyinin bazasına daxil olan impakt-faktorlu jurnallarda nəşr olunan məqalələrin sayının artırılmasına xüsusi diqqət yetirilməlidir. 2008-ci ildən başlayaraq toplanan məlumatların təhlili göstərir ki, impakt-faktorlu jurnallarda Təhsil Nazirliyi sistemində çalışan alimlər tərəfindən 2008-ci ilə nisbətən 2013-cü ildə nəşr olunmuş məqalələrin sayı təxminən 3,5 dəfə artıb. Ölkəmizdə nəşr olunan elmi jurnalların da "Thomson Reuters" Agentliyinin bazasına daxil olması olduqca vacibdir".

Rabitə və yüksək texnologiyalar naziri Əli Abbasov innovativ inkişaf və müasir baxışlara dair məruzə ilə çıxış edib. Ə.Abbasov bildirib ki, qurultayda müzakirə olunan məsələlər, irəli sürülən yeni ideyalar, qəbul edilən qərarlar elmin və texnikanın, bütövlükdə iqtisadiyyatın gələcək inkişafı üçün çox önəmlidir.

Sonra digər çıxışlar dinlənilib və müzakirələr aparılıb.

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL