17 Yanvar 2015 - №02

Alimin 90 illik yubileyi qeyd edilib

Böyütmək üçün seçinAzərbaycan Dövlət Neft Akademiyasının qocaman müəllimi, professor Şəfiq Pənahinin 90 illik yubileyi və fəaliyyətinin 64-cü ildönümü təntənəli şəkildə qeyd edildi.

Səttarxan hərəkatının ən görkəmli rəhbərlərindən olan babası Hacı Ələkbər, İranda görkəmli yazıçı kimi şöhrət tapmış atası Abbas Makulu öz xalqının azadlıq və müstəqilliyi uğrunda bütün varlıqları ilə mübarizə aparan şəxsiyyətlər olmuşlar.

Gənc Şəfiq 1945-ci ildə Təbrizdən Bakıya gələrək, Azərbaycan Sənaye İnstitutunun (indiki Azərbaycan Dövlət Neft Akademiyası) geoloji-kəşfiyyat fakültəsinə daxil olur, ali məktəbi bitirdikdən sonra təyinatla Binəqədi neft-qazçıxarma idarəsinə göndərilir. O, 1953-cü ildə hələ aspirant olarkən "Ümumi geologiya" kursundan assistent kimi laboratoriya dərslərini aparmaqla pedaqoji fəaliyyətə başlayır. O vaxtdan bir-birinin ardınca uğur pillələrini aşır. 1954-cü ildə geotektonika sahəsi üzrə hazırladığı namizədlik dissertasiyasını müdafiə edir. 1955-ci ildən tədris etdiyi fənlərdən asılı olmayaraq öz elmi fəaliyyətini neftin geologiyası, 1963-cü ildən isə neft yataqlarının hidrogeologiyasına həsr edir. 1984-cü ildə geologiya-mineralogiya elmləri doktoru adını almağa müvəffəq olur. Ş.Pənahi 150-dən çox elmi məqalənin, o cümlədən 20-dən çox kitabın müəllifidir.

Tədbiri giriş sözü ilə Azərbaycan Dövlət Neft Akademiyasının tədris işləri üzrə prorektoru, professor Vaqif Qurbanov açaraq Şəfiq müəllimin keçdiyi həyat yoluna nəzər salmaqla, onun böyük ziyalı ailəsinin davamçılarından biri olduğunu qeyd etdi. Bildirildi ki, Ş.Pənahi ali təhsil ocağımızda fəxr edilən örnək simalardandır. Onun elmdə, təhsildə uğurları sadalandıqca bitmir. Bu gün onun gənc həmkarları belə bir insanın tarixinin bir parçası olduqlarına görə fəxr edirlər. Prorektor bu tarixi insana cansağlığı, firavan həyat arzulayaraq yubilyarı təbrik etdi.

Təbriklərə qoşulan və çıxış edən alimlər hər biri ayrı-ayrılıqda Ş.Pənahini böyük alim, şəxsiyyət, Azərbaycan ziyalısı, vətəndaş, gözəl müəllim kimi sevdiklərini,  onun kimi insanlarla fəxr duyduqlarını bildirdilər. Qeyd edildi ki, tələbələrdə müəllimə inam, hörmət və ehtiram hisslərinin yaradılması təkcə müəllimin ixtisas fənlərini mükəmməl bilməsindən deyil, həm də onun insani keyfiyyətlərindən, fəlsəfi dünya baxışlarından, eyni zamanda tələbələrə qarşı münasibətlərini öz övladlarına olan münasibət kimi qurmağından asılıdır. Alimlər bu xüsusiyyətlərin Şəfiq müəllimdə əks olunduğunu dedilər.

Tədbirirn sonunda çıxış edən professor Şəfiq Pənahi yubileyi və 64 illik fəaliyyətini yüksək dəyərləndirdiklərinə görə Azərbaycan Dövlət Neft Akademiyasının rektorluğuna, eləcə də tədbirdə öz səmimi ürək sözlərini bildirən bütün alimlərə minnətdarlığını bildirdi: "Mən bu akademiyanı sevirəm. Onun bünövrəsini qoyanlar, kim olursa-olsun, bura elə bir daş qoyublar ki, bura çox yaşayacaq".

Mais BABAYEV,
Azərbaycan Dövlət Neft Akademiyasının geoloji-kəşfiyyat fakültəsinin dekanı, dosent

700 BAL TOPLAYANLAR