24 Yanvar 2015 - №03

Rektor şəhid ailələri ilə görüş keçirib

Böyütmək üçün seçinYanvarın 19-da Sumqayıt Dövlət Universitetində  20 Yanvar faciəsinin 25-ci ildönümünə həsr olunmuş anım tədbiri keçirildi.

Öncə  universitetin foyesində kitabxananın əməkdaşlarının təşkil etdiyi  kitab sərgisinə baxış oldu.

20 Yanvar məzun şəhidlərinin universitetin həyətindəki abidəsi önünə tər güllər düzüldü. Anım mərasimində ölkəmizin müstəqilliyi və azadlığı uğrunda canlarından keçmiş şəhidlərin xatirəsi bir dəqiqəlik sükutla yad edildi.

Tədbiri giriş sözü ilə açan universitetin rektoru Elxan Hüseynov faciənin mahiyyətindən danışdı. Bildirdi ki, bu faciə Azərbaycanın və bütövlükdə türk dünyasının faciəsidir. 1990-cı il yanvarın 19-dan  20-nə keçən gecə sovet qoşunları Bakıya girərək dinc əhaliyə qarşı qəddarlıqlar törətmişdir. O müdhiş gecədə əliyalın insanlara, o cümlədən uşaqlara və qocalara divan tutulmuş, günahsız qanlar axıdılmışdır.  Faciə nəticəsində 137 mülki şəxs qətlə yetirildi, 744 nəfər yaralandı, 841 nəfər qanunsuz həbs olundu. Həmin gün xalqımız böyük faciə ilə üzləşsə də, özünün Vətənə, torpağa sədaqətini, qəhrəmanlığını, azadlıq, müstəqillik uğrunda mübarizliyini, sarsılmazlığını bütün dünyaya sübut etdi. 20 Yanvar faciəsi başda M.Qorbaçov olmaqla, ermənipərəst sovet rəhbərliyinin Azərbaycana qarşı məkrli niyyətini bir daha sübut etdi. Hadisədən dərhal sonra xalqımızın böyük oğlu  Heydər Əliyev Azərbaycanın Moskvadakı daimi nümayəndəliyinə gələrək imperiyanın əsl niyyətlərini bütün dünyaya bəyan etdi. Ulu öndər xalqın təkidli tələbi ilə hakimiyyətə qayıtdıqdan sonra bu qanlı aksiyaya siyasi-hüquqi qiymət verildi.

Rektor Azərbaycan Respublikasının Prezidenti cənab İlham Əliyev tərəfindən 1990-cı il yanvar ayında faciəli hadisələr zamanı ölkəmizin azadlığı, suverenliyi uğrunda həlak olanların əziz xatirəsinin daim yad edildiyini bildirdi. Qeyd etdi ki, Prezident cənab İlham Əliyev şəhid ailələrinin sosial müdafiəsini gücləndirmək və onlara dövlət qayğısını artırmaq məqsədilə 19 yanvar 2006-cı il tarixində müvafiq fərman imzalamışdır.

Çıxışlarda qeyd edildi ki, 20 Yanvar günü xalqımızın milli suverenlik, azadlıq uğrunda yenilməz iradəsinin, mübarizəsinin şanlı səhifəsidir.

O da  qeyd olundu ki, Azərbaycan dövləti və xalqı 20 Yanvar şəhidlərinin xatirəsini daim əziz tutacaq, onların fədakarlıqları xalqımızın yaddaşından heç zaman silinməyəcək.

Sonda Sumqayıt Dövlət Universitetinin rektoru Elxan Hüseynov şəhid ailələri ilə görüşdü. Onların maddi-mənəvi problemləri ilə maraqlandı. Şəhid  Fuad Əhmədovun valideynlərinin xahişini dinlədi və yerindəcə həll edilməsi üçün tapşırıq verdi. Qəbulda iştirak edən şəhid ailələrinə maddi yardım göstərildi.

SDU-nun Mətbuat xidməti

700 BAL TOPLAYANLAR