24 Yanvar 2015 - №03

"Azərbaycan məktəbi" jurnalının 90 illiyi ilə əlaqədar görüş keçirilib

Bakı şəhəri 220 nömrəli məktəb-liseydə Təhsil Nazirliyinin təsisçisi olduğu "Azərbaycan məktəbi" jurnalının 90 illik yubileyinə həsr olunmuş görüş keçirilib. Görüşdə Azərbaycan Təhsil Şurasının sədri, professor Əjdər Ağayev, "Azərbaycan məktəbi" jurnalının baş redaktoru Nəcəf Nəcəfov, baş redaktorun müavini Nəsrəddin Musayev, Təhsil Texnologiyaları Mərkəzinin direktoru Muxtar Həsənov, Azərbaycan Dövlət Pedaqoji Universitetinin dosenti Baloğlan Quliyev,  Təhsil Problemləri İnstitutunun professoru Vidadi Xəlilov, Azərbaycan Müəllimlər İnstitutunun dosentləri Bilal Həsənli, Şahrza Ağayev, Azərbaycan Yazıçılar Birliyinin üzvü Oqtay Əliyev, Bakı Şəhəri üzrə Təhsil İdarəsi metodkabinetinin əməkdaşları Alı Məmmədov, Mövlan Ömərov, məktəb direktorları, müəllimlər, jurnalın kollektivi, mətbuat nümayəndələri iştirak ediblər.

Görüşü giriş sözü ilə 220 nömrəli məktəb-liseyin direktoru Almaz Əsgərova açaraq qonaqları salamlayıb, "Azərbaycan məktəbi" jurnalının müəllimlər üçün mühüm əhəmiyyət kəsb edən elmi-nəzəri və pedaqoji mənbə olduğunu diqqətə çatdırıb.

Jurnalın nəşr tarixi və fəaliyyətindən danışan baş redaktor N.Nəcəfov qeyd edib ki, məzmunu və mündəricəsi etibarilə ilk elmi-nəzəri və pedaqoji  jurnal olan "Azərbaycan məktəbi"  "Yeni məktəb" adı ilə 1924-cü ilin aprelindən nəşrə başlayıb. 1930-cu ilin noyabrınadək bu adla çıxan jurnal həmin tarixdən 1941-ci ilədək "Müəllimə kömək" adı ilə oxucuların görüşünə gəlib və məktəb həyatının ən zəruri məsələləri ilə tanış olmaqda müəllimlərə yardımçı olub. Dövrün təlatümlü hadisələri arada jurnalı da fasilələrlə dərc olunmaq məcburiyyətində qoyub. 1943-cü ildən jurnal nəşrini "Azərbaycan məktəbi" adı ilə davam etdirib.

Qeyd olunub ki, xalq yazıçısı Mirzə İbrahimovun "idrak və ədəb çırağı" adlandırdığı jurnal ölkənin ən mürəkkəb zamanlarında təhsilimizə dayaq olub, pedaqogikamızın, məktəbimizin keşiyində  sərvaxt dayanıb. Azərbaycanın ən tanınmış pedaqoqları ilk qələm təcrübəsini bu jurnalda sınaqdan keçirib.

Baş redaktor görüş iştirakçılarının diqqətinə çatdırıb ki, sovet dönəmində "Azərbaycan məktəbi" jurnalı ən yüksək tirajlı mətbu orqanı kimi respublikamızın bütün pedaqoji ictimaiyyətini əhatə edib, tirajı əlavələri ilə birlikdə yüz min nüsxədən çox olub.

N.Nəcəfov çıxışında vaxtilə jurnala rəhbərlik etmiş və burada işləmiş insanların adlarını çəkərək onların aktual məsələlərə həsr olunmuş məqalələrinin təhsilin salnaməsinin yaradılmasında mühüm rol oynadığını bildirib.

Təhsil Şurasının sədri, professor Əjdər Ağayev çıxışında "Azərbaycan məktəbi" jurnalının tarixi ənənələrindən bəhs edib, jurnala rəhbərlik etdiyi dövrdə onun inkişafı üçün  görülən işlərdən danışıb.

Əjdər Ağayev vurğulayıb ki, "Azərbaycan məktəbi" jurnalı fəaliyyəti dövründə müəllimlərə yalnız pedaqoji-metodiki dəstək verməklə kifayətlənməyib, həm də  öz səhifələrində Uluqbəy, Ç.Aytmatov, Mollayi Rumi, Mir Cəlal, Qara Qarayev, İsmayıl Şıxlı, Maqsud Şeyxzadə, Asəf  Zeynallı kimi şəxsiyyətlərin həyat və fəaliyyətlərindən yazılar dərc etməklə müəllimlərin ümumi dünyagörüşünün artmasına xidmət edib.

Pedaqoji elmlər doktoru, professor Vidadi Xəlilov da jurnalın zəngin tarixi ənənələrindən danışıb, "Azərbaycan məktəbi"nin Azərbaycan müəllimləri üçün  məktəb rolunu oynadığını bildirib.

Görüşdə pedaqoq alimlər Şahrza Ağayev, Baloğlan Quliyev, Bilal Həsənli də çıxış edərək "Azərbaycan məktəbi" jurnalının elmi-metodiki əhəmiyyətindən söz açıb, müəllimlərin bu dərgidən istifadəsinin vacibliyini vurğulayıblar.

Tədbirdə müəllimlərdən Şakir Babayev (Lerik rayonu, Lüləkəran kənd tam orta məktəbinin direktoru), Təranə Axundova, Zeynəb Rzayeva (220 nömrəli məktəb-lisey), Gülşən Vəliyeva, Dilarə Məcidova, Zabilə Əliyeva, Bayram Mehrəliyev (70 nömrəli məktəb), Elnarə Məmmədova (Bakı şəhəri MLK), Leyla Qurbanova (Heydər Əliyev adına  lisey) və başqaları jurnala dair qeyd və təkliflərini bildirməklə, belə görüşlərin tez-tez keçirilməsini arzu edib, pedaqogika, psixologiya elminin ən aktual məsələləri ilə yanaşı, jurnalda ayrı-ayrı müəllimlərin dərs nümunələrinin, qiymətləndirmə ilə əlaqədar əldə olunmuş təcrübələrə dair yazıların müntəzəm verilməsini vacib sayıblar.

Yusif ƏLİYEV,
"Azərbaycan müəllimi"