28 Fevral 2015 - №08

Biz hamımız Xocalıdanıq

Elə hadisələr var ki, insanın yadına hər gün düşür, unudulmur. Bu məhəbbət və yaxud nifrətlə dolu olan düşüncələr səni tez-tez silkələyir, o zaman rahat ola bilməzsən. Sizin də, mənim də, yaddaşımızdan və tarixdən heç vaxt silə bilməyəcəyimiz bir dərdimiz var - Xocalı  faciəsi...

Elə bilirəm, tanıdığım bütün insanlar dərddaşlarımdır - biz  hamımız Xocalıdanıq.

Əgər bizim yarandığımız, var və yox olduğumuzda  ehtiyac duyduğumuz, bu gün üstündə dayandığımız bu torpaq birdirsə, onda mən də Xocalı torpağındanam.

Həm analar, həm atalar öz övladına "Xocalıda ağlasığmaz canlı faciədə sən də, mən də, ola bilərdim, ölə bilərdim - desə" oğul və qızlarımız ekranda, şəkillərdə gördüyü vəhşiliyi özgənin başına gələn müsibət yox, öz məhşəri bilər.

Məhşər-cəhənnəm əzabı, odda diri yanmaq, hayına-harayına heç kəsin gəlməməsi, heç bir çıxış yolu olmayan fəlakət deməkdir. Xocalıda bizə bu günü yaşadan, dünyanın heç bir yerində torpağı olmayan, vətənsiz ermənilərdir. Əlli milyonluq xalqım 26 fevral tarixini düşmənimizdən  qisas günü kimi yaddaşlardan silməyəcəkdir.

Xocalı elə bir dərddir ki, onu nə sözlə, nə ağıyla, nə musiqi ilə ifadə etmək mümkündür.

Bu xalqın dərddən qarlı qışın sərt ayında meşələrə, güllə yağışı yağan çöllərə qaçmaqla qədərsiz- saysız qəza-qədərə  rast gəlsə də, özünü toplaya bilmək əzmi varmış. Bu əzmi gələcəkdə Xocalıda öz köhnə evinin yerində (Belarusun Xatın kəndində olduğu kimi) heykəlləşən, vəhşi erməniyə üsyan hayqıran abidələrdə görəcəyik.

Qadınlarımızın Xocalı qız-gəlinlərinin sirdaşı olduğunu hesab etsələr, kişilər də yəqin ki, zərif cinsə əl qaldırmaz, xəyanət etməkdən qorxarlar.

Qoy, düşmən sevinməsin! Ermənilər bilsin ki, soyqırım sözünü onlar yaratmışlar. Onlar Xocalı soyqırımı edən bir xalq kimi ağır günahla damğalanmışlar.

"Ermənilər dünyanın bir gün hökmən oxuyacağı soyqırım sənədini qanla yazmışlar. Ermənilərin ruslarla olan iş birliyinə son vermək məqsədilə türk təhlükəsizlik qüvvələri bir gün əslində 2345 ermənini tutub saxladı. 1915-ci il aprelin 25-də olan bu hadisə zamanı heç bir soyqırım tətbiq edilməsə də, kimi maliyyə yardımı müqabilində, kimi siyasi sifariş əsasında, kimi isə təhrif olunmuş tarixi faktlara aldadılaraq erməni soyqırımını dünyaya qəbul etdirmək kampaniyasına qoşuldu.

Biz isə Xocalı soyqırımının nəticələrini  dünyaya lazımi səviyyədə çatdıra bilmədik. Ermənilər isə Xocalıda olan hadisəni az qala avtomobil qəzası (15 nəfərin öldüyünü, 10 nəfərin yaralandığını) kimi təqdim edirlər. Müəllifi olduğum kitabda Xocalı faciəsinin anatomiyası geniş  verilmişdir" (Həsənbala Sadıqov, "Azərbaycanın erməni məsələsi; mənbələri, meydana çıxması və müasir vəziyyəti").

İndi bütün Yer kürəsinin əhalisi Xocalı adlı bir məmləkəti tanıyır. Dünya siyasət meydanında Xocalı faciəsini bilənlər də günahsız, silahsız insanları qəfil qətlə yetirən bir vəhşi xalqa lazım olan cəzanı vermədi. Bu günə qədər düşmənlərimizin cəzasız qalması yeni dünya tarixinin bağışlanılmaz səhvidir.

Hanı dünyanın haqq Allahı - Femidası?!.

...Bu suala cavab tapmayan bir müəllimim vardır - Rafil müəllim. Bütün şagirdləri kimi mən də çətinə düşəndə onun məsləhətlərinə ehtiyac duyardım. Riyaziyyatın ən ağır məsələlərini o həll edərdi. Bu   fənn üzrə test proqramının respublikamızda  ilk  tərtibçisi idi. Bakı şəhərinin Xətai rayonunda "Gələcək zəkalar" məktəbini yaratmışdı. Azərbaycanın əməkdar  müəllimi kimi şərəfli bir ad daşıyırdı. Məktəb, təhsil, elm deyə-deyə keçən il sentyabrın birində dünyasını dəyişdi.

Onun "hər şeyə təhsildən başlamaq" məqsədli həyatında dözülməz bircə dərdi vardı - Xocalı müsibəti. Dünənki kimi yadımdadır, Xocalı soyqırımı günü heç kəslə danışmaq istəmirdi. Hətta həmin gün asi olmuşdu.

"Kiçicik körpələrin  günahı nə idi" - deyib fəryad qoparırdı. Hələ müharibə dövründə onun azyaşlı beş  övladı (dörd qız, bir oğlan)  olsa da, o, Qarabağ müharibəsinə getməyə qərar vermişdi. Lakin dostlarından biri  buna razı olmayıb. "Sən burda daha çox lazımsan, şagirdlərinə bu elmi də, vətən sevgisini də öyrədirsən, mən sənin yerinə vuruşaram" - dedi, getdi və cəbhədə şəhid oldu.

Rafil müəllim vətənpərvərlik timsalı idi. Gəncəbasarda-Goranboyda doğulub boya-başa çatmışdı. Bütöv Azərbaycansız  yaşaya bilmirdi. "Xocalı dərdinə dözmürəm"- deyirdi. Çünki Xocalıda  onun  qürurunu düşmən  darmadağın etmişdi.

Şair olsaydı,  Xocalı haqqında  şeirlər,  poemalar yazardı. Bu mövzuda  çox əsərlər yazılmalıdır. Təəssüf  ki, hələ Azərbaycan teatrlarının səhnəsində Xocalı faciəsi tamaşası yoxdur. Bir neçə kinofilmlə kifayətlənmək olmaz. Bu böyük haqsızlığa ədəbiyyat və incəsənət sahəsində üsyan edən müəlliflərin sayı gündən-günə çoxalmalıdır.

Minlərlə şagirdin məhəbbətini qazanmağın çox sirləri var. Onlardan biri də  əsl vətəndaş olmaq və vətəndaş tərbiyə etməkdir.

İndi dünyanın müxtəlif  tanınmış universitetlərində Rafil müəllimdən vaxtilə dərs almış tələbələr  oxuyur. Onlar yaşadıqları qitələrdə  Azərbaycanın bir parçasını - Xocalını təmsil edirlər.

Yanvarın iyirmisində Şəhidlər xiyabanını ziyarət edəndən sonra onun şagirdləri  Bakının Hövsan qəsəbəsindəki məzarlıqda torpağa tapşırılmış  müəllimin əbədi məkanına çiçək dəstələri qoydular.

İnanıram ki, həmişə belə olacaqdır. Xocalı faciəsi günü də Rafil müəllimin ardıcılları onun məzarının önündə bu qisası qiyamətə qoymayacaqlarına and içəcəklər.

Tamella HƏMİDQIZI,
Odlar Yurdu Universitetinin müəllimi