11 Aprel 2015 - №12

Yeni məktəblər yeni uğurlar deməkdir

Böyütmək üçün seçinÖlkəmizin cənub bölgəsinin iri rayonlarından biri olan Masallıda hazırda 99 ümumtəhsil məktəbi, bir neçə məktəbdənkənar tərbiyə müəssisəsi  fəaliyyət göstərir. Ölkə iqtisadiyyatının inkişafı ilə paralel surətdə dövlətimizin təhsilə yüksək qayğısı, tədris ocaqlarının yenidən qurulması, texniki vasitə və avadanlıqla təminatına dair qəbul olunmuş proqramlar Masallı təhsilinə də təsirsiz  qalmayıb.

Masallı 1930-cu ildə inzibati rayon kimi yaradılsa da bu bölgədə təhsil ocaqlarının təşkili daha qədim vaxtlara təsadüf edir. Burada ilk məktəb hələ 1860-cı ildə Nikolayevka  (indiki Kalinovka) kəndində açılıb, 1896-cı ildə isə Qızılağacda məktəb təşkil olunub. Respublikanın qabaqcıl təhsil ocaqları sırasında Masallı ünvanlı məktəblərin də adı daim çəkilib.   Gənc nəslə fundamental biliklərin əsaslarını yeni üsullarla aşılamağa çalışan, informasiya texnologiyalarının mənimsədilməsi, şagirdlərin vətənpərvərlik ruhunun artırılması işində yüksək nəticələr qazanan məktəb və müəllimlər rayonda   yetərli qədərdir.

Möhtərəm Prezidentimiz İlham Əliyevin "Uşaqlar yaxşı məktəblərdə oxumalı, müəllimlər yaxşı məktəblərdə işləməlidir"  fikri dövlətin təhsilə böyük diqqəti, bu sahənin inkişafına daim önəm verməsi kimi fərəh doğurur.  Müntəzəm dövlət qayğısı sayəsində Masallıda da təhsil şəbəkəsi durmadan genişlənir, maddi-texniki baza güclənir. BMT-nin "Təhsil əsri" elan etdiyi yeni əsrin əvvəllərindən bu rayonda dövlət proqramları və Heydər Əliyev Fondunun "Yeniləşən Azərbaycana yeni məktəb" layihəsi uğurla icra olunur. Təhsil infrastrukturu yenidən qurulur  və modernləşdirilir. Bu çərçivədə rayonda  42 yeni məktəb binası tikilmiş və ya əsaslı təmir olunmuşdur.

Elə ötən "Bilik günü"ndə Masallıda keçirilən tədbirlər sırasında yeni məktəblərin açılış mərasimləri xüsusi yer tutmuşdu. Həmin gün burada dörd məktəb qapılarını şagird və müəllimlərin üzünə yeni görkəmdə açdı. Mahmudavar ümumi orta məktəbi üçün müasir tələblər səviyyəsində tikilmiş ikimərtəbəli yeni bina, Masallı şəhər 1 nömrəli, Kolatan və Bədəlan kənd tam orta məktəbləri əsaslı təmir və yenidənqurmadan sonra istifadəyə verildi.

Qüdrət Babayev adına Mahmudavar ümumi orta məktəbinin kollektivi 2014-2015-ci dərs ilinin başlanmasını fərəhlə xatırlayır. Çünki  müəllim və şagirdlər bayramı qəzalı vəziyyətdə olan məktəbdə deyil, yeni inşa olunmuş yaraşıqlı binada qeyd ediblər. Gözəl ənənələri olan bu məktəb 1979-cu ildən fəaliyyət göstərir. Həmin il kənddə 640 yerlik tam orta məktəb istifadəyə verilib və köhnə binanı 8 illik təhsil ocağı kimi saxlamaq qərara alınıb. 1986-cı ildə köhnə binanın əvəzinə 12 otaqdan ibarət olan yenisi inşa olunub. Uzun müddət təmir edilməyən, yer səthi ilə bərabər tikilmiş bu bina isə yavaş-yavaş sıradan çıxmağa başlayıb. Köhnə binanın yerində isə bu müasir bina tikilib. Bina 220 yerlikdir. Geniş idman zalı, sinif otaqları, laboratoriyalar, kitabxana, kompüter otağı, sanitar qovşağı, istilik sistemi var. Geniş həyətdə yaşıllıqlar salınıb.

Məktəbin direktoru İsa İbadov düz 40 il öncə elə doğma kənd məktəbini tərifnamə ilə bitirib. Gəncə Dövlət Universitetinin riyaziyyat fakültəsində ali təhsil alıb. Sonra doğma məktəbdə işləyib. On dörd ildir ki, məktəbin direktorudur.

"Məktəbimizdə təhsilə ciddi münasibət,  nümunəvi davamiyyət var, şagirdlərimiz respublika fənn olimpiadalarında dalbadal iki ildir ki, uğurla iştirak edirlər", - deyə İsa müəllim bildirir. - Məzunlarımızın arasında da tanınan, nüfuzlu insanlar çoxdur.  Professorlar  Mehman Ağayev, Rafael Eyvazov, dosent və elmlər namizədləri Əflatun Əzizov, Rahib Əliyev, Şahrza Ağayev, Alı Ağayev, Sərxoş Babayev və başqaları  bizim məzunlarımızdır. Fəxr edirik ki, Prezident təqaüdçüsü Şirvan Əbilov tanınmış eloğlumuzdur.

Məktəbdə 215 şagird təhsil alır. Müəllimlərin sayı 24-dür. Onlardan dil-ədəbiyyat müəllimi Elşad Nəsirov, riyaziyyat müəllimi Səfər Əliyev, xarici dil müəllimi Firavan Qasımov, biologiya müəllimi Rauf Bağırov, sinif müəllimləri Həqiqət Fərəcova, Aygün Ağayeva nailiyyətlərimizin əsas hərəkətverici qüvvələridir. Bir vaxtlar burada şagird olmuş Qənirə Həşimova, Bəşarət Ağayev, Leyla Sadıqova və Tarif Fərəcov hazırda müəllim kimi gənc nəslin təlim-tərbiyəsilə məşğuldurlar.

Son illərdə kəndimizdən ali məktəblərə qəbul olunmuş məzunların əksəriyyəti məhz bizim yetirməmizdir. Bu gün ATU-nun tələbəsi Gülər Şahverdiyeva, BDU-nun riyaziyyat fakültəsində təhsil alan Lalə Cabbarova, jurnalistika fakültəsinin tələbəsi Elmin Ağayev, Azərbaycan Universitetinin tələbəsi Kənan İbadov, Tolyatti Universitetində oxuyan Cəmil Cəbiyev məktəbimizin məzunlarıdır.

Cari tədris ilini yeni istifadəyə verilmiş məktəb binasında keçirməyimizdən hədsiz qürur duyuruq. Məktəbin yenilənməsi nəinki pedaqoji kollektivimizi və şagirdlərimizi, eləcə də bütün kənd sakinlərini hədsiz sevindirir.

Təcrübə göstərir ki, hər cür tədris şəraiti olan məktəbdə dərs keyfiyyəti daha yüksək olur. Bu baxımdan məktəbimizdə bizi təmin edəcək hər şərait yaradılıb. İxtiyarımıza rahat sinif otaqları, informatika kabinetləri, fənn laboratoriyaları, akt və idman zalları verilib. 21 müasir kompüterdən ibarət kompüter sinfimiz var. Qazla qızdırılan istilik sistemi işləyir. Bu diqqət və qayğıya görə dövlətimizə, zəhməti keçən hər kəsə minnətdarlığımızı bildiririk. Yaradılan şərait  bizi uğurlarımızı daha da artırmağa səfərbər edir.

Əli NƏCƏFXANLI

700 BAL TOPLAYANLAR