25 Aprel 2015 - №14

BSU Məktəb-Lisey Kompleksində "açıq dərs"lər günü

Böyütmək üçün seçinBakı Slavyan Universiteti Məktəb-Lisey Kompleksi ölkəmizdə fəaliyyətə başlamış ilk yeni tipli orta təhsil müəssisələrindən biridir. Bu təhsil müəssisəsi 1996-cı ildən M.F.Axundov adına APRDƏİ-nin "Turan" liseyi, 2000-ci ildən BSU Humanitar liseyi adı altında fəaliyyət göstərmiş və nəhayət, Azərbaycan Respublikası millətlərarası, multikulturalizm və dini məsələlər üzrə dövlət müşaviri, akademik Kamal Abdullayevin təşəbbüsü ilə 19 avqust 2010-cu ildən Bakı şəhər 15 nömrəli tam orta məktəb ona birləşdirilməklə BSU nəzdində Məktəb-Lisey Kompleksi adlandırılmışdır.

Fəaliyyət göstərdiyi 19 il ərzində bu təhsil müəssisəsi bir çox uğurları ilə öndə olmuşdur. Son illər ərzində Məktəb-Lisey Kompleksinin 10 müəllimi Azərbaycan Respublikası Prezidentinin sərəncamı ilə keçirilən müsabiqədə "Ən yaxşı müəllim" adına layiq görülüb. 2013-cü ildə kompleks "Ən yaxşı ümumtəhsil məktəbi" müsabiqəsinin qalibi olub.

Kompleksin  gözəl ənənələrindən biri də hər il aprel ayında keçirilən "Açıq qapı"günüdür. Bu il də aprelin 17-də müxtəlif fənlər üzrə 14 "açıq dərs" təşkil olundu. Bildiyimiz kimi, orta məktəblərdə fənn kurikulumları tətbiq olunsa da, hələ də bu istiqamətdə müxtəlif çətinliklərlə üzləşirik. Bu məqsədlə də dərslər əsasən kurikulum, yəni 5-7-ci  siniflərdə təşkil olunmuşdur. Dərslərdə bir çox ali və orta məktəblərdən qonaq qismində müəllimlər də iştirak edirdilər. Dərs dinləmələrinin sonunda müəllimlərimiz və qonaqların da iştirakı ilə dərslərin müzakirəsi keçirildi. Universitetin müxtəlif kafedralarını təmsil edən professor-müəllim heyəti orta təhsil pilləsində fənn kurikulumları və tədris standartlarına, yeni qiymətləndirmə meyarlarına ciddi maraq göstərdilər. Prezident tərəfindən təsdiq olunmuş "Azərbaycan Respublikasında təhsilin inkişafı üzrə Dövlət Strategiyası"nın həyata keçirilməsi ilə bağlı "Fəaliyyət Planı"nda göstərildiyi kimi, ali təhsilin bakalavr və magistr səviyyələrində də universitetlərin istiqamət və ixtisaslarına uyğun fənn kurikulumları və tədris standartlarının yaradılması məsələsi gündəlikdə durduğundan ali təhsili təmsil edən təhsilverənlərin fənn kurikulumlarının tətbiq olunduğu orta təhsilə marağı təbiidir.

Müzakirələr maraqlı fikir və təkliflərlə yadda qaldı. BSU-nun Avropa dilləri, multikulturalizm, alman dili, Azərbaycan dili və onun tədrisi metodikası, müasir rus dili və onun tədrisi metodikası, klassik rus ədəbiyyatı və s.   kafedralarının müəllimləri, Bakının müxtəlif məktəb və liseylərin təmsil edən qabaqcıl və yaradıcı müəllimlər müzakirələrdə fikir və rəylərini ifadə etdilər, Məktəb-Lisey Kompleksində yeni təlim texnologiyaları və İKT-nin tətbiqi vəziyyətindən məmnun qaldıqlarını bildirdilər. Kompleksin direktoru, dosent İlahə Carçıyeva dərsləri aparan müəllimlərə və qonaqlara təşəkkürünü bildirməklə kompleks müəllimlərinin də universitetin müxtəlif kafedralarının tədbirlərində, "açıq dərs"lərdə iştirakının faydasını qeyd etdi. Mart-aprel aylarında universitetin rektoru, professor Asif Hacıyevin təşəbbüsü ilə professor-müəllim heyətinin 8-11-ci siniflərdə dərs və müzakirələrin, təqdimatların şagirdlər arasında canlanmaya səbəb olduğunu söylədi. Kompleksin direktoru ulu öndər Heydər Əliyevin xatirəsinə həsr olunan  və  30 aprel 2015-ci il tarixdə BSU-nun təşkilatçılığı ilə Məktəb-Lisey Kompleksi bazasında keçiriləcək şagird-tələbə konfransında qaçqın məktəblərin istedadlı şagirdlərinin elmi işlərinə rəhbərlik edən universitet əməkdaşlığına xüsusi minnətdarlığını bildirdi.

Ruhəngiz QƏRİBOVA,
BSU Məktəb-Lisey Kompleksinin dil-ədəbiyyat müəllimi