25 Aprel 2015 - №14

AMİ-nin Mingəçevir filialında konfrans keçirilib

Böyütmək üçün seçinAprelin 22-də Azərbaycan Müəllimlər İnstitutunun Mingəçevir filialında ümummilli lider Heydər Əliyevin anadan olmasının 92-ci ildönümünə həsr olunmuş Tələbə Elmi Cəmiyyətinin IX konfransı keçirilmişdir. Konfrans Azərbaycan Dövlət himninin sədaları altında öz işinə başladı. Tədbiri giriş sözü ilə açan filialın direktoru dosent Rasim Şükürov bildirdi ki, konfrans  təhsil nazirinin "Azərbaycan xalqının ümummilli lideri Heydər Əliyevin anadan olmasının 92-ci ildönümü ilə əlaqədar təhsil müəssisələrində keçiriləcək tədbirlər haqqında"  20 fevral 2015-ci il tarixli əmrinin  icrası məqsədilə keçirilir.  Vurğulanıb ki, Azərbaycan xalqının böyük oğlu, ümummilli lider Heydər Əliyevin siyasi irsinin öyrənilməsi və təbliği  bütün dövrlər üçün aktual olub və gələcəkdə də aktual olaraq qalacaqdır. Son dövrlər  gənclərin elmə, təhsilə maraqlarının daha da artması Azərbaycan dövlətinin həyata keçirdiyi məqsədyönlü siyasətin nəticəsidir. Təhsil sahəsində aparılan uğurlu islahatlar Azərbaycan təhsil sistemində yeni bir dövrün, eranın başlanmasından xəbər verir. Bu gün ali məktəblər qarşısında qoyulan tələblər yeni yanaşmalar tələb edir. Hər bir ali təhsil müəssisəsi  öz fəaliyyətini artıq təkcə nəzəri biliklərin verilməsi ilə məhdudlaşdırmamalı, öyrədilən nəzəri biliklərin həyata keçmə imkanlarını qiymətləndirməlidir. Tələbə Elmi Cəmiyyətinin IX konfransına təqdim olunan məruzələrin aktuallıq dərəcəsi, elmlə praktikanın vəhdətliyi nəzərə alınmışdır.

"Tarixi şəxsiyyət, əbədiyaşar lider"  mövzusunda məruzə edən ictimai və təbiət fənləri kafedrasının baş müəllimi, siyasi elmlər üzrə fəlsəfə doktoru İlham İsmayılov Azərbaycan dövlətinin memarı ulu öndər Heydər Əliyevin hakimiyyətdə olduğu bütün dövrlərdə Azərbaycan dövlətçiliyinə, Azərbaycan xalqına sədaqətlə xidmət etdiyini bildirmişdir.

Sonra ulu öndərə həsr olunmuş video-çarx nümayiş etdirilmişdir.

Azərbaycan dili və ədəbiyyatın tədrisi kafedrasının baş müəllimi Sevil İsayeva "Folklor, xalqın milli-mənəvi ehtiyacını ödəyən milli sərvətdir" mövzusundakı məruzəsində xalqın milli-mənəvi dəyərlərinin qorunub saxlanılmasında və gələcək nəsillərə ötürülməsində  folklor nümunələrinin müstəsna rol oynadığını bildirmişdir.

Çıxışlarda bir daha vurğulanmışdır ki, Azərbaycan dövlətinin bu gün dünya dövlətləri sırasında öncül mövqe tutması və regionun lider dövlətinə çevrilməsi ümummilli lider tərəfindən əsası qoyulan uzaqgörən siyasətin məntiqi nəticəsidir. Bu gün Prezident İlham Əliyev tərəfindən uğurla davam etdirilən həmin siyasət bizim qarşımızda yeni üfüqlər açır.

Konfrans öz işini bölmələrdə davam etdirmişdir. 5 istiqamət üzrə 78 məruzə  təqdim olunmuşdur. Humanitar elmlər bölməsində Azərbaycan dili və Azərbaycan tarixi üzrə 19 məruzə, Azərbaycan folkloru bölməsi üzrə 11 məruzə, xarici dillər üzrə 10 məruzə, texniki elmlər və təbiət elmləri bölməsində 22 məruzə, təhsil problemləri bölməsində 16 məruzə dinlənilmişdir.

Bölmə sədrlərinin hesabatı dinlənilmiş, hər bölmə üzrə daha çox aktuallıq kəsb edən mövzular müəyyənləşdirilmişdir. Ən yaxşı məruzələrin Azərbaycan Müəllimlər İnstitutunda 2015-ci il aprel ayının 29-da keçiriləcək IX Tələbə Elmi Cəmiyyətinin konfransına göndərilməsi məqsədəuyğun hesab edilmişdir.

Gülnigar OSMANOVA,
AMİ-nin Mingəçevir filialının Tələbə Elmi Cəmiyyətinin sədri