13 İyun - №21

Xarici mətbuatdan

Oksford Universitetinin rektoru dəyişdi

1230-cu ildən sonra ali məktəbə ilk dəfə qadın rəhbərlik edəcək

Böyük Britaniyanın ən qocaman ali məktəbi  olan Oksford Universitetinin rektoru dəyişib. 1230-cu ildən əsası qoyulmuş universitetə ilk dəfə qadın professor,  Şotlandiyanın Sent-Endrüs Universitetinin sabiq rektoru 57 yaşlı  Luiza Riçardson rəhbərlik edəcək.

L.Riçardson elmi fəaliyyətini  terrorizm probleminə   və təhlükəsizlik sahəsində tədqiqatlara həsr etmiş nüfuzlu professor və politoloqdur. Oksfordun indiki rektoru Endrü Hamilton Nyu-York Universitetinə rəhbərlik edəcək.  Yeni rektor fəaliyyətə 2016-cı ilin yanvarından başlayacaq. "Oksford dünyanın ən böyük universitetlərindən biridir və mənə göstərilən bu böyük etimada görə fəxr edirəm.  Mən ali təhsil üçün çox mühüm bir dövrdə nüfuzlu bir ali məktəbə rəhbərlik etməliyəm,  təcrübəli  və istedadlı həmkarlarımla birlikdə işləməyə başlayacağım  anı səbirsizliklə gözləyirəm", - deyə rektor seçkisindən sonra L.Riçardson bildirib.

Müəllimləri daha çox nə narahat edir?

Böyütmək üçün seçinAmerikada bu suala cavab axtarılıb

Amerikanın Müəllimlər Federasiyası  (AFT)  müəllimlərin məktəbdə üzləşdikləri gərginliklər barədə məlumat toplamaq məqsədilə pedaqoqlar   arasında  sorğu keçirib. Müəllimlər arasında stress  amillərinin  təsirinə həsr olunmuş tədqiqat   mayın sonlarında sosial şəbəkələrdə aparılıb.  30 mindən artıq müəllimə 80 sualdan ibarət anket göndərilib. Nəticələr düşünməyə vadar edir: demək olar ki, iştirakçıların 100%-i bildirib ki, müəllimlik karyeralarının əvvəlində  onlarda böyük ruh yüksəkliyi olub.  Lakin sorğu keçirilən anda müəllimlərin 46%-i   onlarda belə bir ruh yüksəkliyinin olmadığını etiraf edib. Müəllimlər onları məyus edən 2 faktora daha çox diqqət çəkiblər: zəruri peşəkar hazırlıq olmadan  yeni innovativ təşəbbüslərin irəli sürülməsi (71 faiz) və internetdə müəllimlər, məktəbin digər əməkdaşları  barədə mənfi rəylərin yayılması (55 faiz).  Bundan əlavə, müəllimlər  siniflərin böyükölçülü olmasından, standart  testlərdən  və qeyri-çevik tədris planlarından şikayət ediblər. Amerikanın Müəllimlər Federasiyasının prezidenti Randi Vayntarten sorğunun nəticələrini belə şərh edib: "Biz müəllimlərdən tələb edirik ki, onlar Albert Eynşteynin,  Tereza ana və Martin Lüter Kinqin cizgilərini özlərində  birləşdirsinlər.  Biz tələb edirik ki, onlar eyni zamanda uşaqlarımıza  ata-ana olsunlar,  şagirdlərə qarşı ciddi yanaşsınlar, lakin  həm də onları dəstəkləsinlər. Lakin  onlar elə ki, bu gözləntiləri doğrultmurlar, biz müəllimləri günahlandırırıq ki, dünyanı xilas etmədilər".

Rusiyada istedadlı uşaqların xüsusi siyahısı hazırlanır

Təhsil və Elm Nazirliyinin yeni layihəsi

Rusiyanın Təhsil  və Elm Nazirliyi yaradıcılığın müxtəlif sahələrində istedadlı  uşaqların aşkarlanması  meyarları  və kriteriyalarını, eləcə də onların gələcək inkişafı monitorinqinin  aparılması qaydalarını  müəyyən edən əmrin layihəsini dərc edib.  Layihədən göründüyü kimi, istedadlı uşaqlar (texniki və humanitar yaradıcılığı olan,  ixtiraçılığa meyilli )  dövlət orqanları və təşkilatlar tərəfindən keçirilən olimpiadalar, müsabiqələr,  yaradıcı,  intellektual, idman tədbirlərinin  yekunlarına əsasən  aşkar olunurlar.  Xüsusu istedad və qabiliyyət göstərmiş şagirdlərin seçim siyahısı onların fərdi tədris və ya məktəbdənkənar nailiyyətləri əsasında aparılır. Bu cür nailiyyətlərə məktəbdə bütün  fənlər üzrə əla qiymətlər, olimpiada və ya müsabiqələrin yekun turunda mükafat, təhsildə və məktəbdənkənar fəaliyyətdə - fiziki tərbiyə, idman, ictimai, eksperimental, innovativ  sahədə  tərifnamələrə layiq görülməsi,  müxtəlif  səviyyəli elmi nəşrlərdə çap olunması  aiddir.  Sənəddə bildirilir ki,  olimpiada qalibləri və digər  məktəbdənkənar müsabiqələrin mükafatçıları  olan istedadlı şagirdlərin siyahısı  Təhsil və Elm Nazirliyi tərəfindən  təsdiq olunur. İstedadlı uşaqlar  təhsil aldıqları təşkilat tərəfindən müşayiət olunur.  İstedadlı  uşaqları  müxtəlif  tədbirlərə təşviq etmək  məqsədi ilə bir sıra  stimullaşdırıcı tədbirlər  -  fərdi tədris planı  üzrə təhsil, gələcəkdə ali təhsil  almaları,  həvəsləndirici pul mükafatı, işlə təmin olunmada köməkliyin göstərilməsi  nəzərdə tutula bilər.

Ukrayna 12 illik təhsilə hazırlaşır

Ölkənin təhsil və elm naziri əsas prinsipləri açıqlayıb

Ukraynanın Təhsil və Elm Nazirliyi məktəblərdə 12 illik təhsilə keçidə hazırlaşır.   Bu barədə ölkənin təhsil və  elm naziri Sergey Kvit "Təhsil haqqında"  və  "Peşə təhsili haqqında" qanun layihələrinin  təqdimat mərasimində bildirib.  Nazir 12 illik təhsilə keçidin labüd olduğunu qeyd edib. Onun sözlərinə görə,  bu  qərar  milli təhsil sisteminin  dünya standartları ilə uyğunluğunu təmin etmək üçün qəbul olunub.  Bununla belə, nazir 12 illik təhsilə keçidin hansı  formada həyata keçirilməsi məsələsinin  müzakirə olunduğunu deyib.  Onun fikrincə, əsas təhsil səviyyələri əvvəlki kimi qalacaq - məktəbəqədər, ümumi orta, peşə və ali təhsil. Bununla belə, ümumi orta təhsilin ibtidai (5 il), baza (4 il), yuxarı profil məktəbə (3 il) bölünməsi təklif olunur.  "Məktəbəqədər və ibtidai təhsilin əsas prinsiplərindən biri  uşaqların yaşadığı yerə yaxın məktəbdə təhsil alması imkanı olacaq",-deyə nazir bildirib.  Eyni zamanda yuxarı profil məktəblərdə kifayət sayda müəllim və  şagirdlər tələb olunacaq,  çünki  kənd yerlərində  bu cür müəssisələr bir neçə yaşayış məntəqəsi üçün ümumi  olacaq.

Oruc MUSTAFAYEV,
"Azərbaycan müəllimi"