26 İyun 2015 - №23

"İnformatika. 555 test" kitabı işıq üzü görüb

Məlum olduğu kimi, 2003-cü ildən Azərbaycan Respublikasının  Prezidenti yanında Ali Attestasiya Komissiyası və AMEA Rəyasət Heyətinin qərarlarına əsasən, ölkənin bütün doktorant və dissertantlarına İnformatika fənninin tədrisi və doktorluq imtahanlarının qəbulu prosesi mərkəzləşdirilmiş qaydada AMEA İnformasiya Texnologiyaları İnstitutunun Tədris-İnnovasiya Mərkəzində  (TİM) həyata keçirilir. Burada dərslər Azərbaycan və rus dillərində aparılır.

İndiyə kimi institutun alim və yüksəkixtisaslı mütəxəssisləri tərəfindən 14 mindən çox doktorant və dissertanta İnformatika fənni tədris olunmuş, imtahanların qəbulu aparılmışdır. Mərkəzdə əyani tədrislə yanaşı, 2011-ci ildən distant tədris xidmətləri də göstərilir. Naxçıvan və Gəncədə yaşayan doktorant və dissertantların İnformatika fənni üzrə təşkil edilmiş mühazirələri məsafədən dinləmələrinə şərait yaradılmışdır. Gələcəkdə digər bölgələrdə də Distant Tədris Mərkəzlərinin yaradılması nəzərdə tutulur.

2013-cü ilin iyun ayından başlayaraq doktorluq imtahanları elektron test üsulu ilə həyata keçirilir. Bu, imtahan prosesində şəffaflığın təmin olunması və imtahanlarda iştirak edənlərin biliklərinin daha obyektiv qiymətləndirilməsinə xidmət edir.

Qeyd edək ki, TİM-in doktorluq imtahanlarının tədris proqramı nəzəri və praktiki bölmələrdən ibarətdir. Mərkəzin test bazasında 3 dildə - Azərbaycan, rus və ingilis dillərində test tapşırıqları mövcuddur. İmtahanların nəticələri imtahan başa çatdıqdan dərhal sonra məlum olur.

Doktorant və dissertantların doktorluq imtahanlarına hazırlaşmasına kömək məqsədilə bu yaxınlarda İnformasiya Texnologiyaları İnstitutunun Elmi Şurasının qərarına əsasən, "İnformatika. 555 test" kitabı çap olunmuşdur. Kitabın müəllifləri TİM-in rəhbəri Rəsmiyyə Mahmudova və institutun böyük elmi işçisi Rəhilə Həsənova, elmi redaktoru isə texnika üzrə fəlsəfə doktoru, dosent Zərifə Cəbrayılovadır .

Doktorant və dissertantlara tədris olunan İnformatika fənninin proqramına uyğun olaraq hazırlanmış kitabda tədris proqramının praktiki bölməsinə dair test tapşırıqları təqdim olunmuşdur.

Kitabda "MS Windows 7", "MS Office 2007" (MS Word mətn redaktoru, MS PowerPoint təqdimat redaktoru, MS Excel elektron cədvəl redaktoru, MS Access verilənlər bazası və s.) və "Xidməti proqramlar" (antivirus, arxivator və tərcümə proqramları) adlı proqram paketləri üzrə 555 test tapşırığı öz əksini tapmışdır.

Respublikanın orta və ali təhsil mü

əssisələrinin şagird, tələbə və müəllimləri də bu vəsaitdən istifadə edə bilərlər.

Kitabın planlaşdırılan növbəti nəşrində isə bu kitabda təqdim olunmuş proqram paketlərinin yeni versiyalarına və TİM-in doktorluq imtahanlarının tədris proqramının nəzəri hissəsinə dair test tapşırıqları öz əksini tapacaq.

700 BAL TOPLAYANLAR