4 İyul 2015 - №24

Təhsil Problemləri İnstitutu beynəlxalq institutla birgə seminar keçirir

Böyütmək üçün seçinAzərbaycan Respublikası Təhsil Problemləri İnstitutunun təşkilatçılığı və Danimarkanın Kopenhagen şəhərində yerləşən ESSE İnstitutu təlimçilərinin iştirakı ilə Bakıda dörd günlük seminar keçirilir. Azərbaycan Dillər Universitetinin akt zalında təşkil olunmuş "Pedaqoji kadrların peşəkarlığının yüksəldilməsi: mənəvi dəyərlərə əsaslanan təhsil" mövzusundakı seminarda paytaxtdan və bölgələrdən müəllimlər, təhsil işçiləri iştirak edirlər.

Öz işinə iyulun 1-də başlayan seminarı Təhsil Problemləri İnstitutunun direktoru, hüquq üzrə fəlsəfə doktoru Qulu Novruzov açaraq son 6-7 ay ərzində institutun təşəbbüsü və təşkilatçılığı ilə artıq ikinci dəfədir ki, böyük bir elmi metodik tədbirin keçirildiyini bildirdi və seminarın mövzusunun aktuallığını, əhəmiyyətini qeyd etdi. TPİ-də təhsilin məzmunu sahəsində aparılan tədqiqatlarda şəxsiyyətin formalaşması ilə bağlı təlim-tədris prosesində müəyyən boşluqların olduğunu və bunun onları narahat etdiyini deyən direktor məhz bu boşluqları doldurmaq, eləcə də təhsilin inkişafı üzrə Dövlət Strategiyasında və onu reallaşdırmaq üçün qəbul olunmuş mühüm dövlət sənədlərindəki tədbirlərdə də öz əksini kifayət qədər tapmış şəxsiyyətin formalaşdırılması ilə bağlı məqamları, komponentləri təhsilimizə gətirmək, TPİ-də hazırlanan 12 illik təhsilin məzmununda əks etdirmək üçün beynəlxalq təcrübədən bəhrələnməyə xüsusi diqqət yetirildiyini bildirdi. Bu məqsədlə institutun əməkdaşlıq əlaqələri qurduğu təsisatlardan birinin də Avropa ESSE İnstitutu olduğunu söyləyən Qulu Novruzov daha sonra bu institutun fəaliyyəti haqqında qısa məlumat verdi və onun seminarı aparacaq təlimçilərini iştirakçılara təqdim edərək seminarın işinə uğurlar arzuladı.

ESSE İnstititunun direktoru, professor Marianna Meyer, direktor müavini Petra Fon Kalinovski, institutun əməkdaşı, pedaqogika üzrə fəlsəfə doktoru Anita Fridrix çıxış edərək təmsil etdikləri institutun fəaliyyətindən, aparacaqları seminarın əhəmiyyətindən, mövzu dairəsindən söz açdılar.

Qısa fasilədən sonra professor Marianna Meyer seminarın giriş mövzusu olan "Ümumbəşəri dəyərlərə əsaslanan təhsil: inteqral təhsil" mövzusunda məruzə-təqdimatla çıxış etdi. Seminarın ilk iş günü məşğələlərində beynəlxalq təlimçilərin "Ümumbəşəri dəyərlərə əsaslanan təhsil fəlsəfəsi: "Edukea" konsepsiyası" və "Müəllim ümumbəşəri dəyərlərin nümunəsi kimi" mövzularında məruzələri də dinlənildi.

Seminarın iyulun 2 və 3-nə təsadüf edən növbəti 2 iş günündə "Ümumbəşəri dəyər - "Sevgi", "Ümumbəşəri dəyər - "Həqiqət", "Edukea" üzrə yaradıcılıq məşğələsi", "Təhsil sahəsində layihələr", "Ümumbəşəri dəyər - "Əxlaq", "Ümumbəşəri dəyər - "Əmin-amanlıq", "Ümumbəşəri dəyər - "Qeyri-zorakılıq", "Metodların xülasəsi" kimi mövzularda təqdimatlar edildi.

Seminar iyulun 4-də öz işini başa çatdıracaq.

Yusif ƏLİYEV,
"Azərbaycan müəllimi"