12 Sentyabr 2015 - №34

Azərbaycan təhsil sistemində ilk dəfə...

ADU-nun 10 tələbəsi universitet hesabına Çində təhsil alır

Ölkəmizin təhsil sistemində özünəməxsus yer tutan Azərbaycan Dillər Universiteti qarşısında qoyduğu bütün vəzifə və öhdəlikləri layiqincə yerinə yetirir. Universitet inkişaf prosesində uğurla addımlayan ölkəmiz üçün xarici dil mütəxəssisləri, müxtəlif sahələr və beynəlxalq münasibətlər sahəsində peşəkar mütəxəssislər hazırlayır. ADU-da inkişaf etmiş təhsil və tədqiqat, yeni tədris siyasəti və dünyəvi elm və təhsil standartlarına cavab verən bakalavr və magistr proqramları mövcuddur. ADU ölkəmizdə Avropa və bəzi müasir Şərq dillərini tədris edən ilk universitetdir. Universitetin professor-müəllim heyəti elmi sahədə tanınır, müxtəlif milli, eləcə də beynəlxalq mükafat və təqaüdlərə layiq görülüblər.

Müasir dövrdə müstəqil Azərbaycan dövlətinin inkişafı məhz elmin səviyyəsindən əhəmiyyətli dərəcədə asılı olduğu bir vaxtda  ADU-nun Regionşünaslıq və beynəlxalq münasibətlər fakültəsinin çinşünaslıq ixtisasında təhsil alan 10 nəfər tələbəsi universitetin maliyyə dəstəyi hesabına Çinin Şenyan Pedaqoji Universitetində təhsil almaq üçün  yollanıb. Azərbaycanda ilk dəfə olaraq 10 nəfər tələbənin universitet hesabına  birillik Çinə təhsil almağa göndərilməsi ADU və Şenyan Pedaqoji Universiteti arasında imzalanmış müqaviləyə əsasən Azərbaycan Dillər Universitetinin rektoru, Milli Məclisin deputatı, professor Səməd Seyidovun  təşəbbüsü və dəstəyi nəticəsində universitetin Elmi Şurasının qərarı ilə mümkün olmuşdur. Müqaviləyə əsasən tələbələr Çin dilini öyrənmək üçün ÇXR-da yaşamaq, orada təhsil almaq və Çin tələbələri ilə əlaqələr yaradaraq bu dildə danışıq bacarıqlarını inkişaf etdirəcəklər. Artıq bu tədris ilindən II kursdan göndərilən tələbələrin Şenyan Pedaqoji Universitetindən alınmış krediti 2 universitet arasında təsdiq olunacaq. Çində II kursu müvəffəqiyyətlə başa çatdıran tələbələr ADU-da III kursda öz təhsillərini davam etdirəcəklər. ADU tələbələri Şenyan Pedaqoji Universitetində bir il ərzində nəinki Çin dilini öyrənməklə, həmçinin Çin mədəniyyəti, tarixi, iqtisadiyyatı, adət-ənənələri haqqında təcrübələr əldə etmək imkanına sahib olacaqlar. Onlar burada həmçinin HSK- Çin dilinin səviyyəsi imtahanında iştirak edəcək və şəhadətnamə alacaqlar. Ən önəmlisi isə çinlilərlə ünsiyyətdə olaraq bu dili daha da təkmilləşdirməyə nail olacaqlar.

Qeyd etmək lazımdır ki, bu cür tələbə mübadiləsi ümummilli lider Heydər Əliyev tərəfindən əsası qoyulan Azərbaycan və Çin arasında olan humanitar əlaqələrin inkişaf etdiyini göstərir. Hazırda bu siyasət Azərbaycan Prezidenti İlham Əliyev tərəfindən də uğurla davam etdirilir.

Sentyabrın 7-də Azərbaycan Dillər Universitetinin Çinin Şenyan Pedaqoji Universitetində təhsil almaq üçün yollanmış tələbələrinə həmin  universitetin Beynəlxalq Təhsil Mərkəzində Çin dili və Çin ölkəşünaslıq dərsinin tədris olunması məqsədilə tədris ilinin açılış mərasimi keçirilib. Tədbirdə Şenyan Pedaqoji Universitetinin Beynəlxalq Təhsil Mərkəzinin rektoru, cənab Can, həmin Mərkəzin prorektoru, cənab Pen, həmçinin universitetin professor-müəllim heyəti və tələbələr iştirak edib. Çin Mərkəzinin direktoru, professor Rafiq Abbasovun rəhbərliyi ilə mərkəz tərəfindən hazırlanan Azərbaycan-Çin dili dərs vəsaiti və ADU-nun rektoru Səməd Seyidovun rəhbərliyi ilə həmin mərkəzin hazırladığı "İlham Əliyev - qədim xalqların dostluğunun müasir davamçısı" kitabı Şenyan Pedaqoji Universitetinə hədiyyə olunub.

Bu gün ADU ölkəmizdə həyata keçirilən təhsil islahatlarına görə ən öncüldür. ADU həm də multikultural bir universitetdir. Multikulturallıq və tolerantlıq başqalarına hörmətlə yanaşmaqdır. ADU-nun rektoru, professor Səməd Seyidovun rəhbərliyi ilə universitet daxilində çox böyük və vacib islahatlar həyata keçirilir, beynəlxalq əlaqələr genişlənir. Eyni zamanda, beynəlxalq təşkilatların tədbirləri ADU-da yüksək səviyyədə, uğurla təşkil olunur. Bütün bu uğurların təməlində təbii ki, ali təhsil müəssisəsinin rəhbərinin - rektorun gərgin əməyi dayanır.

Azərbaycan Dillər Universiteti ölkəmizin inkişaf prosesində uğurla addımlayaraq sahib olduğu geniş imkanlar nəticəsində hər il gözəçarpan və çox vacib islahatlar aparır.

Şəfa KAZIMOVA,
ADU-nun İctimaiyyətlə əlaqələr departamentinin müdiri