17 Oktyabr 2015 - №38

Təhsil Problemləri İnstitutunda müzakirə aparılıb

Böyütmək üçün seçin“Azərbaycan Respublikasında təhsilin inkişafı üzrə Dövlət Strategiyası”nın həyata keçirilməsi ilə bağlı Təhsil Nazirliyinin 2015-ci il üçün tədbirlər planına əsasən, Təhsil Problemləri İnstitutu bir çox vacib tədbirlərin icraçısıdır. Bu tədbirlərin təşkili məsələləri və nəticələrin təhlili mütəmadi olaraq institutda müzakirə olunur.

Oktyabrın 14-də institutun rəhbərliyi və elmi işçilərinin iştirakı ilə tədbirlər planında nəzərdə tutulan “İnnovativ təlim metodologiyasının və müvafiq resursların hazırlanması” mövzusunda seminar-treninqin təşkili məsələsinin müzakirəsinə həsr olunmuş müşavirə keçirilib.

Tədbiri giriş sözü ilə açan institutun direktoru, hüquq üzrə fəlsəfə doktoru Qulu Novruzov bildirib ki, “Fəaliyyət Planı”nın icrası üzrə Təhsil Nazirliyinin “Tədbirlər Planı”nda öz əksini tapmış onlarla tədbirin icrasında ARTPİ əsas icraçı qismində iştirak edir. Yığıncaqda bildirilib ki, bu tədbirlərdən biri də təhsilin bütün pillələri üzrə milli mənəvi və ümumbəşəri dəyərləri qoruyan və inkişaf etdirən, geniş dünyagörüşünə malik olan, təşəbbüsləri və yenilikləri qiymətləndirməyi bacaran, nəzəri və praktik biliklərə yiyələnən, müasir təfəkkürlü və rəqabət qabiliyyətli kadrlar hazırlamaqdır.

Əlavə təhsilin kurikulumu şöbəsinin müdiri Afaq Əliyeva təqdimatla çıxış edərək bildirib ki, strategiyanın tədbirlər planının 2.1.1.6. bəndinin  həyata keçirilməsi üçün seminar - treninqin təlim proqramı və müdavimlərin siyahısı hazırlanıb, peşəkar təlimçi heyəti təşkil olunub. “İnnovativ təlim metodologiyasının və müvafiq resursların hazırlanması” mövzusunda seminar-treninqin proqramı bütün təhsil pillələri üzrə seçilmiş pedaqoji kadrlar üçün innovativ təlim metodologiyasının, təlimin məzmununun və müvafiq resursların yaradılması sahəsində bilik və bacarıqların formalaşdırılmasını təmin edəcək 60 saatlıq seminar-treninqin ümumi məzmununu özündə əks etdirir. Bu proqrama əsasən, hər bir təhsil pilləsi üzrə müvafiq məzmun nəzərdə tutulur.

Qeyd olunub ki, birinci ongünlükdə iştirak edəcək məktəbəqədər və ümumtəhsil pilləsinin pedaqoji kadrları üçün təşkil olunan seminar-treninqin məzmununa təhsil sistemində innovativ proseslərin idarə olunması metodologiyası, pedaqoji innovasiyalar, innovasiyaların tətbiqi zamanı yaranan pedaqoji və psixoloji problemlərin aradan qaldırılması üçün yeni metodik vəsaitlərin hazırlanması, müasir təlim texnologiyalarından istifadənin metod və vasitələri, innovativ metodiki resursların, elektron dərsliklərin yaradılması və vəsaitlərin hazırlanmasına verilən tələblər, müəllimlər, valideynlər, şagirdlər üçün informativ və maarifləndirici vəsaitlərin hazırlanması və s. daxildir.

Daha sonra TPİ-nin direktor müavinləri Ənvər Abbasov və Rafiq Qəndilov, Peşə-ixtisas təhsili şöbəsinin müdiri Rəsul Əsgərov, Təhsil nəzəriyyəsi şöbəsinin müdiri İntiqam Cəbrayılov, Təhsilin idarəolunması və iqtisadiyyatı şöbəsinin müdiri Piralı Əliyev, İstedadlı uşaqlarla iş şöbəsinin müdiri Elxan Bəylərov və digər əməkdaşlar seminar-treninqlərin səmərəliliyinin artırılması üçün təkliflərlə çıxış ediblər.

Seminar-treninqin birinci ongünlük kursunun oktyabr ayının sonunda başlanması nəzərdə tutulub. Noyabr və dekabr aylarında peşə, orta ixtisas və ali təhsil müəssisələrinin pedaqoji kadrları üçün seminar-treninqlər planlaşdırılır.

Y.ƏLİYEV,
“Azərbaycan müəllimi”