31 Oktyabr 2015 - №40

“Naxçıvan ərazisinə çar Rusiyası tərəfindən ermənilərin köçürülməsi və yerləşdirilməsi, bölgənin demoqrafik vəziyyəti”

“Naxçıvan” Universitetinin bir qrup elmi dərəcəli əməkdaşı Naxçıvan Muxtar  Respublikasında fəaliyyət göstərən ümumtəhsil məktəblərində ayda bir dəfə nümunəvi dərslərin keçirilməsində yaxından iştirak edirlər.

Bununla bağlı olaraq universitetin tədris işləri üzrə prorektoru, tarix üzrə fəlsəfə doktoru, dosent İbrahim Kazımbəyli Şahbuz rayonunun Nursu kənd tam orta məktəbində “Naxçıvan ərazisinə çar Rusiyası tərəfindən ermənilərin köçürülməsi və yerləşdirilməsi məsələsi, bölgənin demoqrafik vəziyyəti” mövzusunda dərs aparıb. İ.Kazımbəyli bildirib ki, Rusiyanın himayəsi altında erməni dövlətinin yaradılması, həçminin ermənilərin İran və Türkiyədən Rusiyanın işğal etdiyi torpaqlara köçürülməsi təsadüfi hadisə olmayıb, erməni-rus münasibətlərinin qanunauyğun nəticəsi idi. Bu münasibətlərin əsasını rus və erməni tarixi ədəbiyyatında təbliğ olunduğu kimi, yalnız ticarət əlaqələri deyil, başlıca olaraq Şərqin müsəlman dövlətlərinə, xüsusilə Türkiyəyə, XVIII əsrdən etibarən isə həm də Azərbaycana qarşı düşmənçilik münasibəti təşkil edirdi.

O da vurğulanıb ki, çar Rusiyası ermənilərin Şimali Azərbaycana köçürmə siyasətində Naxçıvan bölgəsinə də xeyli yer ayrılıb. Rusiya da bu siyasətə haqq qazandırmaq üçün İrəvan və Naxçıvan kimi tarixi Azərbaycan ərazilərini erməni torpağı kimi qələmə verməkdə davam edirdi. Çar I Nikolay İrəvan və Naxçıvan xanlıqları əsasında qurama “Erməni vilayəti” yaradılması haqqında 1828-ci ilin martında fərman verib. Lakin qısa bir müddətdən sonra, 1840-cı ildə bu vilayəti ləğv edib, beləliklə həmin ideyanın doğru olmadığı təsdiq olunub. Buna baxmayaraq, 1823-1831-ci illərdə Naxçıvan bölgəsinə xeyli miqdarda erməni köçürülüb.

Nuray ƏSGƏROVA

700 BAL TOPLAYANLAR