14 Noyabr 2015 - №42

“Elmdən təhsilə” proqramına mütəxəssislərdən dəstək

Təhsil naziri Mikayıl Cabbarov AMEA-nın 70 illik yubileyində çıxışı zamanı “Elmdən təhsilə” adlı məqsədli proqram barədə danışıb. Nazir çıxışında bu proqramın Elmlər Akademiyası sistemində çalışan alimlərin ölkəmizin ən yaxşı ali təhsil müəssisələrində elmi tutumlu ixtisaslar üzrə təhsil alan tələbələrə böyük dəstək verə biləcəyini bildirib. Nazirin sözlərinə görə, bu proqram elmlə təhsilin daha dərin inteqrasiyasına töhfə verəcək və toplanmış elmi biliklərin növbəti nəsillərə ötürülməsinə imkan qazandıracaq.

“Qafqazinfo.az” saytına münasibətini açıqlayan akademik Fikrət Əliyev qeyd edib ki, belə proqramın həyata keçirilməsi bu gün çox vacibdir. “Əsas məqsəd belə olmalıdır ki, elm xadimləri tez-tez məktəblərə getməli, şagirdlərlə təmas qurmalıdırlar, onlara elmi obrazlı dildə başa salmalıdırlar. Nəticədə məktəb dərslərinin ümumiləşmiş formasında uşaqların beynini işlədən suallar və məsələlər ətrafında faydalı müzakirələr aparılar. Bu da uşaqların dünyagörüşünün inkişafına, onların elmə daha yönümlü olmalarına, həm də gələcəkdə universitetdə oxuyan zaman daha geniş təfəkkürə malik olmalarına gətirib çıxarar. “Elmdən təhsilə” adlı məqsədli proqramın özəlliyi təhsil müəssisələrinə alimlərin cəlb edilməsi, onlar tərəfindən xüsusi tapşırıqların seçilməsi, uşaqlarda elmə həvəsin yaradılmasından ibarətdir. Bu da gələcəkdə tələbələrin texniki, humanitar və ya təbiət elmlərini daha yaxşı mənimsəməsinə kömək edəcək. “Elmdən təhsilə” məqsədli proqramı həm də ona görə maraqlıdır ki, bu prosesi vaxtilə məktəblərdə Kapitsa, Azad Mirzəcanzadə, Xudu müəllim edirdi”.

Tanınmış təhsil eksperti, parlamentin Təhsil Komitəsinin keçmiş sədri, professor Şahlar Əsgərov “Elmdən təhsilə” adlı məqsədli proqrama dair “Lent.az”ın suallarını cavablandırıb.

Yeni “Elmdən təhsilə” proqramını qeyri-standart bir proqram kimi qiymətləndirən Ş.Əsgərov deyib ki, bu, ideya baxımından çox cəlbedicidir və ölkə təhsilinə xeyri olacağı güman edilir: “Azərbaycanın çox dəyərli alimləri var, hansı ki, 2-3 aspirantla işləmək yerinə, 100-150 nəfərlik böyük bir auditoriyada mühazirə deyərək öz biliyini istiqamətləndirə bilər. Və bu proqram çərçivəsində alimlər öz sahələri üzrə ixtisasda təhsil alan tələbələrə həmin sahədə olan bütün yenilikləri davamlı bir mühazirə şəklində çatdıra biləcək. Onu da deyim ki, bizim öyrənməyə meyilli olan gənclərimiz çoxdur. Heç kim düşünməsin ki, auditoriya boş qala bilər. Dəyərli söz deyilsə, auditoriya hər zaman dolu olacaq”.

Təhsil ekspertinin sözlərinə görə, artıq bir çox MDB məkanında olan ölkələrdə təhsil və elmin inteqrasiyası üçün addımlar atılıb və bəzi ölkələrdə “Təhsil və Elm” Nazirliyi belə fəaliyyət göstərir.

Təhsil nazirinin yeni proqramın işlənib hazırlanmasına dəvətini təqdirəlayiq hesab edən Ş.Əsgərov bildirib ki,  bu proqram təhsilin keyfiyyətini yüksəltmək məqsədi daşıyır və bu da hər kəsdə ruh yüksəkliyi yaradır. Tələbələr də bu işdən məmnun qalacaq. Gələcək nəslə nə qədər mükəmməl təhsil versək, gələn nəsil də bir o qədər rahat yaşayar.

700 BAL TOPLAYANLAR