28 Noyabr 2015 - №44

Şərəfli müəllim ömrü

Hər dəfə müəllimlərdən söhbət gedərkən yadımıza, ilk növbədə, ən yaxşı, ən sevimli müəllimlərimiz düşür. O müəllimlərimiz ki, qayğılı bir təbəssümü ilə qəlbimizi işıqlandırmış, ürəklərə yol tapmışlar. O müəllimlərimiz ki,  elmi, ustalığı, tələb və tapşırıqları ilə bizi zirvələrə yüksəltmişlər. Belə müəllimlərimizdən biri də taleyini BDU ilə bağlayan, burada yorulmaq bilmədən çalışaraq ömrünü tələbələrə həsr edən, onlara böyük rus xalqının dilini öyrədən Lətifə Müseyibovadır. Lətifə Mahmud qızı Müseyibova 1930-cu il iyulun 29-da Bakı şəhərində doğulmuşdur. Orta təhsilini müvəffəqiyyətlə başa vurandan sonra arzuları Lətifə xanımı  M.F.Axundov adına ARDİ-yə gətirmişdir. Ali məktəbi müvəffəqiyyətlə bitirdikdən sonra 1961-ci ildə BDU-nun humanitar fakültələr üzrə rus dili kafedrasında  müəllim işləməyə başlamışdır. 1970-ci ildən həmin kafedranın baş müəllimi vəzifəsində çalışır.

Ömrünün ən gözəl, yaddaqalan illərini BDU auditoriyalarında tələbələri arasında keçirən Lətifə xanım sözün həqiqi mənasında çox bacarıqlı, mehriban müəllim, gözəl ana, qayğıkeş insandır. Məhz bu keyfiyyətlərinə görə dərs dediyi tələbələrin, işlədiyi kafedranın əməkdaşlarının böyük hörmətini qazanmışdır. O, uzunillik qüsursuz əməyinə görə Təhsil Nazirliyinin, Bakı Dövlət Universitetinin fəxri fərmanlarına layiq görülmüşdür. L.Müseyibova dərs deməklə bərabər, yaradıcı axtarışlar da aparmış, ali məktəblərdə rus dilinin tədrisinin aktual məsələləri mövzusunda onlarca məqalə yazaraq mətbuatda dərc etdirmişdir. O, 19 dərs vəsaitinin müəllifidir.

Böyük şəxsiyyətlər zaman-zaman müəllim haqqında müdrik sözlər, gözəl kəlamlar demişlər. Platon deyirdi ki, “Müəllimlik hər şeydən əvvəl bir tanrı sənətidir”. Ulu öndərimiz Heydər Əliyev isə müəllimi zülməti yaran nur, cəhaləti elmin qılıncıyla yox edən, elmi üstün olan, qəlbiylə insanlara yaxınlaşan, böyük örnək, insanlara elm öyrətməklə həyatını şam kimi əridən, qəlblərdə əbədi həyat quran şəxsiyyət adlandırmışdır. Düşünürəm ki, Lətifə xanım məhz belə müəllimlərdəndir. O öz biliyini tələbələrə həvəslə aşılayan təhsil fədaisidir. Çox şahidi olmuşam ki, tələbələr dəhlizdə Lətifə xanımı görərkən ona hörmətlə yanaşırlar. Bu hörməti Lətifə xanım özü qazanıb.

85 yaşlı Lətifə müəllimlə bu günlərdə həmsöhbət oldum. Söhbət gəlib onun ömür-gün yoldaşı olmuş, Lətifə xanımla uzun illər BDU-da bir binada işləmiş hörmətli professor, coğrafiya fakültəsinin keçmiş dekanı Müseyib müəllimdən düşdü. Kövrək qəlbli Lətifə xanım Müseyib müəllim haqqında bitib-tükənməyən bir sevgi, hörmətlə danışdı. Kövrəldi...

“Ömrümün neçə ilini Müseyib müəllimlə birgə addımladıq. 2011-ci il sentyabrın 4-də Müseyib müəllimi itirdik. Ölümündən 4 il keçib. İnanın ki, hər yerdə, hər an Müseyib müəllimi gözüm axtarır” - deyə kövrək hisslərini mənimlə bölüşdü. Dedi ki, ona qalan Museyib müəllimin xoş xatirəsi, onu yaşadan Müseyib müəllimin balalarıdır. “Müseyib müəllim mənim üçün həmişə sağdır”.

İnsanlara  qayğını, hörməti yüksək qiymətləndirən qocaman müəllim Müseyib müəllimin xatirəsinə universitetdə göstərilən sayğını da dəyərləndirdi.

Müseyib müəllimin adının coğrafiya fakültəsində dərs dediyi auditoriyalardan birinə verilməsi, həmin auditoriyanın qarşısında barelyefinin vurulmasına görə BDU-nun rektoru Abel Məhərrəmova minnətdarlığını bildirdi. Bunu deyərkən gözünün yaşı nurlu simasından süzüldü.

Onun haqqında bu sətirləri qələmə alarkən uzun illər bir yerdə işlədiyi həmkarlarının fikirlərini də öyrənmək istədim. Öncə kafedranın müdiri Ədibə xanım Paşayeva ilə görüşdük. “Lətifə xanımla bağlı o qədər xoş xatirələrim var ki, bitib-tükənməzdir”, - deyə Ədibə xanım o xatirələrdən bəzilərini bizimlə bölüşdü: “Lətifə xanımı 1967-ci ildən tanıyıram. Olduqca səmimi, mehriban, xoşxasiyyət insandır. Uzun illərdir ki, bu kafedrada çalışırıq. Dərs dediyi tələbələri də Lətifə xanımı çox istəyir. Lətifə xanım hər bir insanın sevincinə sevinən insandır. Kafedrada iş yoldaşları ilə də çox mehribandır. Sözün əsl mənasında sevilən, seçilən zıyalı xanımdır”.

Digər həmsöhbətim - Azərbaycan Respublikası Konstitusiya Məhkəməsinin  hakimi Südabə Həsənova da Lətifə xanım haqqında xoş sözlər dedi. Bildirdi ki, Lətifə xanım sözün həqiqi mənasında fakültədə böyük nüfuza malik, məğrur insandır. Təmkinlidir. Artıq 85 yaşı olsa da auditoriyalara girməkdən, dərs deməkdən yorulmur. Xoşbəxt ana, xoşbəxt nənədir. Mən Lətifə xanıma uzun ömür, cansağlığı arzu edirəm.

Söhbətimizin sonunda Lətifə xanımdan daha nə demək istədiyini soruşdum. Təbiətən təvazökar olan Lətifə müəllim daha özündən danışmadı. Universitetdə, kafedrada ona göstərilən qayğıya, hörmətə görə rektora, kafedra müdirinə minnətdarlığını bildirdi, iş yoldaşlarının ünvanına xoş sözlər dedi.

Biz də ona - adını universitetin tarixinə yazan, neçə-neçə tələbəsinin, yetirməsinin qəlbində özünə məhəbbətdən heykəl qoyan bu sadə, səmimi insana, gözəl müəllimə uzun ömür, cansağlığı arzu edirik.

Sədaqət ABDULƏZİZOVA,
BDU-nun əməkdaşı