Ən yaxşı müəllimlər

internetdə

saytda

3 İyun 2011 - �21

İxtisas seçimi ilə əlaqədar məlumatlar açıqlandı

Mayın 27-də Tələbə Qəbulu üzrə Dövlət Komissiyasında növbəti mətbuat konfransı keçirildi. Konfransda qurumun sədri Məleykə Abbaszadə bu il ali təhsil müəssisələrinə tələbə qəbulu müsabiqəsində iştirak etmək üçün ixtisas seçimi ilə əlaqədar məlumatları açıqladı. M.Abbaszadə qeyd etdi ki, bu il tələbə qəbulu müsabiqəsində iştirak etmək üçün ixtisas seçimi haqqında elanın tam mətni, həmçinin qəbul aparılacaq ixtisasların siyahısı "Abituriyent" jurnalının 3-cü sayında dərc olunur.

Jurnalda habelə ali təhsil müəssisələrinin xüsusi qabiliyyət tələb edən ixtisasları üçün ödənişli təhsil forması üzrə müsabiqə şərtləri, ali təhsil müəssisələrinə dövlət sifarişi əsasında tələbə qəbulunun proqnozu, ali təhsil müəssisəsi ilə dövlət sifarişi əsasında  təhsil alacaq şəxs (təhsilalan) arasında nümunəvi fərdi müqavilə, ali təhsil müəssisələrinə və tam orta təhsil bazasından orta ixtisas təhsili müəssisələrinə keçirilən qəbul imtahanları ilə bağlı vətəndaşların müraciətlərinə baxılması qaydaları, M.V.Lomonosov adına Moskva Dövlət Universitetinin Bakı filialının tələbə qəbulu elanı, Türkiyə Respublikası Silahlı Qüvvələrinin Quru Qoşunları Ali Hərbi Məktəbinə kursant qəbulu qaydaları, Gülhanə Hərbi Tibb Akademiyasının Ali Tibb fakültəsinə tələbə qəbulu qaydaları (həm Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər, həm də Müdafiə nazirliklərinin sifarişləri əsasında) öz əksini tapacaq.

TQDK sədri diqqətə çatdırdı ki, ixtisas seçimi abituriyentlərin qəbul imtahanlarında topladıqları ballar elan olunduqdan sonra bütün ixtisas qrupları üzrə iyulun 24-dən avqustun 2-dək İnternet vasitəsi ilə aparılacaq. Müsabiqəyə I, II və IV ixtisas qruplarında ümumi balı 250, III ixtisas qrupunda 300-dən, hər bir imtahan fənni üzrə ayrılıqda topladığı nisbi balı isə 10-dan az olmayan abituriyentlər buraxılacaqlar. 350-dən çox bal toplayan abituriyentlər üçün fənlər üzrə nisbi bal məhdudiyyəti qoyulmur. Qeyd olundu ki, Azərbaycan Diplomatik Akademiyasının "Beynəlxalq münasibətlər" və "Biznesin idarəedilməsi" ixtisaslarını yalnız ərizələrində imtahan verəcəyi xarici dil kimi ingilis dilini qeyd etmiş və ümumi balı 400-dən az olmayan abituriyentlər seçə bilərlər. Azərbaycan Dövlət Aqrar Universitetinin IV qrupa daxil olan ixtisaslarını seçən abituriyentlərə isə fənlər üzrə nisbi bal məhdudiyyəti tətbiq olunmayacaq.

M.Abbaszadə jurnalistlərə xüsusi qabiliyyət tələb edən ixtisaslar üzrə müsabiqəyə buraxılmaq üçün müəyyənləşdirilmiş ümumi ballar barədə də məlumat verdi, onların 100-200 arasında dəyişdiyini bildirdi.

TQDK-nın bu il keçirdiyi sınaq imtahanları barədə bəzi statistik məlumatları da KİV təmsilçilərinin diqqətinə çatdırdı. Qeyd olundu ki, qəbul imtahanlarında da sınaq imtahanlarında təqdim olunmuş analoji suallardan, yəni eyni çətinlik dərəcəsinə malik olan suallardan istifadə olunacaq.

Mətbuat konfransında Rusiya Federasiyasının ali məktəblərinə aparılmış qəbul imtahanlarının nəticələri də açıqlandı. Bildirildi ki, bakalavr pilləsi üzrə bu ölkənin ali məktəblərinə ayrılmış 46 yerə qarşı 29 nəfər qəbul olunub. 3 nəfər isə Azərbaycan Respublikası Xarici İşlər Nazirliyinin təqdim etdiyi 3 yer əsasında Moskva Dövlət Beynəlxalq Münasibətlər İnstitutuna daxil olub. 2 nəfər magistratura pilləsinə qəbul olunub. I qrup üzrə 10, II qrup üzrə 1, III qrup üzrə 2 və IV qrup üzrə 1 yer boş qalıb. M.Abbaszadə boş qalan həmin yerlərin batmayacağını ənənəvi olaraq Azərbaycanın Rusiyada yaşayan vətəndaşları üçün təqdim edildiyini, həmin yerlərə qəbul üçün Moskvada Azərbaycan diasporu, Heydər Əliyev Fondunun Moskva filialı rəhbərliklərinin iştirakı ilə birgə imtahan keçirəcəklərini, lakin onun vaxtının hələ təyin olunmadığını diqqətə çatdırdı.

Konfransda jurnalistlərə ali məktəblərə müsabiqədənkənar qəbul olmaq üçün müraciət edənlər haqqında da açıqlama verildi. Bildirildi ki, onların sayı 84 nəfərdir. Bunların da böyük əksəriyyətini idmançılar - müxtəlif  beynəlxalq yarışların və dünya birinciliklərinin qalibləri təşkil edir. 3 nəfər incəsənət istiqaməti üzrədir. Onlar müxtəlif müsabiqələrdə iştirak ediblər və həmin müsabiqələrin adları Nazirlər Kabinetinin təsdiq etdiyi müvafiq siyahıda yer alıb. Ali məktəblərə müsabiqədənkənar qəbul olmaq üçün müraciət edənlərin 1-i də biologiya üzrə dünya fənn olimpiadasının qalibidir. M.Abbaszadə bildirdi ki, onların sənədləri yoxlandıqdan sonra müvafiq ali məktəblərə yerləşdirilməsi ilə əlaqədar qərar qəbul olunacaq.

M.Abbaszadə konfransda KİV əməkdaşları vasitəsi ilə abituriyentlərə müraciət edərək qəbul imtahanlarının başlanmasınadək qalmış təxminən bir aylıq vaxtdan səmərəli istifadə etməyi, hazırlıq prosesində TQDK-nın saytında yerləşdirilmiş müxtəlif fənlər üzrə elektron mühazirələrdən faydalanmağı tövsiyə etdi. Mətbuat konfransının sonunda M.Abbaszadə jurnalistlərin çoxsaylı suallarını cavablandırdı.

Yusif ƏLİYEV

Bookmark and Share

Səhifənin başına qalx Nömrənin müdəricatına dön"Xəbərlər" bölməsinə get Səhifənin başına qalx

HEYDƏR ƏLİYEV

ZƏNGİLAN 29.10.1993

2007 - 2015-ci illərdə Azərbaycan gənclərinin xarici ölkələrdə təhsili üzrə
DÖVLƏT PROQRAMI

Azərbaycan Respublikasında texniki peşə təhsilinin inkişafı üzrə
DÖVLƏT PROQRAMI

Azərbaycan Respublikası Təhsil Nazirliyi
KURİKULUM PORTALI

Azərbaycan Respublikası
TƏHSİL PORTALI

Copyright 2011   All Rights Reserved.
Created and supported by
Mehman Shafagatov