Ana səhifə Seçilmişlərə əlavə et Bizə yazın

12 Oktyabr 2012 - №40

Azərbaycan Respublikası ilə İSESKO arasında Əməkdaşlıq Proqramı çərçivəsində 1-3 oktyabr tarixlərində Təhsil Nazirliyi və İSESKO-nun birgə təşkilatçılığı ilə  "Mərkəzi Asiya və Sakit okean regionu ölkələrində elmin populyarlaşdırılması" mövzusunda regional seminar keçirilmişdir.

Seminarın məqsədi biliyə əsaslanan iqtisadiyyatın inkişafına elmin töhfəsinin artırılması və bu məsələyə geniş ictimaiyyətin marağının yüksəldilməsi problemlərini müzakirə etmək və həll yollarını müəyyənləşdirməkdən ibarət idi. Seminarda İSESKO-nun Tehrandakı Regional Nümayəndəliyinin direktoru dr. Abbas Sədri, islam ölkələrindən bir sıra alim, tədqiqatçı və dövlət qurumlarının nümayəndələri iştirak etmiş, Azərbaycan tərəfini isə Təhsil Nazirliyi və Milli Elmlər Akademiyasının əməkdaşları, həmçinin ali təhsil müəssisələrinin və elmi-tədqiqat institutlarının məsul işçiləri, müəllim və tədqiqatçılar təmsil etmişlər.

Seminarı Azərbaycan Respublikası Təhsil Nazirliyinin Elm şöbəsinin müdiri Gültəkin Hüseynova açaraq qonaqları salamladı və qeyd etdi ki, İSESKO  ilə birgə tədbirlərin keçirilməsi artıq xoş bir ənənəyə çevrilmişdir. Sonra o, ölkəmizdə elmin populyarlaşdırılması sahəsində, xüsusilə də formal təhsil sahəsində elmin populyarlaşdırılması üzrə görülən işlər, Azərbaycan Respublikasının qoşulduğu bir sıra mühüm regional və beynəlxalq konvensiyalar çərçivəsində beynəlxalq təşkilatların, o cümlədən  YUNESKO, İSESKO, Avropa Şurası, Avropa Təhsil Fondu, Dünya Bankının ekspert dəstəyi ilə ölkəmizdə elm və təhsil sahələrində həyata keçirilmiş uğurlu islahatlar barədə danışdı. Eyni zamanda G.Hüseynova öz çıxışında vurğuladı ki,  əldə olunmuş nailiyyətlərlə yanaşı, bizim ölkənin və İSESKO-ya üzv olan digər ölkələrin qarşısında elmin populyarlaşdırılması və inkişafı sahəsində həllini gözləyən problemlər də az deyil. Qloballaşma prosesi, müasir texnologiyaların sürətli inkişafı, miqrasiya proseslərin gücləndirilməsi, akademik və əmək mobilliyinin genişləndirilməsi hər bir ölkə qarşısına biliklərə əsaslanan rəqabətli və dinamik inkişaf edən iqtisadiyyatın qurulması vəzifəsini qoyur. Həmin vəzifənin öhdəsindən gəlmək üçün başlıca olaraq elm və təhsilin inkişafı təmin olunmalıdır. Bunun üçün isə elmin populyarlaşdırılması, yəni mövcud elmi-texniki biliklərin ötürülməsi və yeni biliklərin qazanılmasına istiqamətlənmiş prosesin təşkil edilməsi vacibdir .

İSESKO-nun Tehrandakı Regional Nümayəndəliyinin direktoru dr. Abbas Sədri öz çıxışında seminarın məqsədini açıqladı və onun təşkili haqqında məlumat verdi.

3 gün davam edən seminarda elmin populyarlaşdırılması sahəsində müxtəlif ölkələrin təcrübələri barədə məlumatlar dinlənildi, bu sahədə əldə edilmiş nailiyyətlər və mövcud problemlərə dair ətraflı müzakirələr aparıldı.

Seminar çərçivəsində xarici qonaqlar Azərbaycan Dövlət İqtisad Universitetini və bu ali məktəbin nəzdində fəaliyyət göstərən "İqtisadi araşdırmalar" Elmi-Tədqiqat İnstitutunu ziyarət etdi və bu müəssisələrin elmin inkişafına yönəldilmiş fəaliyyəti ilə tanış oldular.

Seminar zamanı keçirilmiş müzakirələrin nəticələri nəzərə alınmaqla müvafiq tövsiyələr qəbul edildi.

Səhifənin başına qalx "Xəbərlər" bölməsinə get Nömrənin müdəricatına dön

Səhifənin başına qalx

İnternet və ya sayt daxilində  axtarmaq istədiyiniz sözü xanaya yazıb "Axtar" düyməsini sıxın

internetdə