11 Yanvar 2013 - №01

Məktəbdaxili qiymətləndirmə ilə bağlı seminar-müşavirə

Dekabrın 28-də Təhsil Nazirliyində məktəbdaxili qiymətləndirmə ilə bağlı seminar-müşavirə keçirildi. Tədbirdə Təhsil Nazirliyinin məsul əməkdaşları, şöbələrinin, müvafiq struktur bölmələrinin  rəhbərləri, paytaxtın  ümumi  təhsil müəssisələrinin direktorları, dərslik müəllifləri və digər şəxslər iştirak edirdi.

Təhsil naziri Misir Mərdanov tədbiri açaraq  iştirakçıları salamladı. Bugünkü müşavirənin çox aktual bir məsələyə həsr olunduğunu bildirən nazir məktəbdaxili qiymətləndirmə ilə bağlı  son  dövrlərdə nazirlikdə bir neçə tədbirin keçirildiyini və bu məsələnin geniş müzakirə olunduğunu xatırlatdı. Sonra  Monitorinq və qiymətləndirmə  şöbəsinin müdiri Təranə Hacıyeva təqdimatla çıxış etdi.

Təqdimatda öncə məlumat verildi ki, 12 oktyabr  2012-ci il  tarixində Təhsil Nazirliyində "Məktəbdaxili qiymətləndirmə: problemlər və qarşıda duran vəzifələr"  mövzusunda keçirilən müşavirənin  nəticəsi olaraq işçi qrup tərəfindən "Ümumtəhsil  məktəblərində qiymətləndirmənin  aparılması   barədə Təlimat"  hazırlanıb.  Təlimatın ümumi müddəaları diqqətə çatdırılaraq qeyd olundu ki, məktəbdaxili qiymətləndirmə  diaqnostik (ilkin səviyyənin qiymətləndirilməsi), formativ (fəaliyyətin qiymətləndirilməsi), summativ (kiçik, böyük və yekun)  qiymətləndirmələrdən ibarətdir.  Sonra hər bir qiymətləndirmənin aparılmasının məqsədlərindən bəhs olundu. Vurğulandı ki, diaqnostik, formativ və summativ qiymətləndirmələr sistemli şəkildə yeni  fənn kurikulumları tətbiq olunan siniflərdə həyata keçirilir.

Formativ qiymətləndirmənin  təhsilin yeni  məzmunundakı  rolu  haqqında  danışan məruzəçi  bu  qiymətləndirməni həyata  keçirən  müəllimlərin nələri bilməli və riayət etməli olduğunu diqqətə çatdırdı. Hər dərsdə müəllim təlim prosesini şagirdlərin məzmun standartlarının tələblərinə uyğun bilik və bacarıqlara yiyələnməsinə yönəltməlidir; fənn üzrə  hər bir dərs  müəyyən məzmun standartlarının reallaşdırılmasına xidmət edir; şagirdlər fəaliyyətlərində potensial imkanları daxilində həmin bacarıqlara yiyələnmənin müxtəlif səviyyələrini nümayiş etdirə bilərlər.

Müəllim əvvəlcədən hazırladığı qiymətləndirmə meyarları əsasında şagirdlərin müşahidə oluna biləcək fəaliyyət səviyyəsini zəif, orta, yüksək olmaqla qruplaşdırmalı və şagirdin adının qarşısında fəaliyyətinə uyğun müvafiq qeydlərini yazmalıdır. Formativ qiymətləndirmədə müəllim əvvəlcədən proqnozlaşdırmadığı  və dərs prosesində müşahidə  etdiyi fəaliyyətləri də uyğun ifadələrlə təsvir edə bilər.

T.Hacıyeva sonra bunu dərs nümunələri ilə izah  edərək bildirdi ki, müəllimin fəaliyyəti yalnız dərs deməklə bitməməlidir. Müəllim dərsə dərslik komplektinə daxil olan dərslik və müəllim üçün metodik vəsait əsasında hazırlaşmalıdır.  Əks halda dərsin məqsədini tam bilmədiyinə görə təlim keyfiyyətli olmayacaq.

Daha sonra təqdimatda təlim prosesində  formativ qiymətləndirmənin tətbiqi ilə bağlı  qarşıya çıxan problemlər və bu  problemlərin həlli üçün görülməsi nəzərdə tutulan işlər tədbir iştirakçılarının nəzərinə çatdırıldı. Qeyd edildi ki, məktəbdaxili qiymətləndirmənin icra mexanizmi Təhsil Nazirliyinin Monitorinq və qiymətləndirmə  şöbəsi, təhsili yerli idarəetmə orqanları tərəfindən nəzarətdə saxlanılmalıdır. Məktəbdaxili qiymətləndirmənin düzgün icrası məqsədi ilə bölgələrdə müşavirələr keçirilməlidir. Artıq formativ qiymətləndirmənin mümkün qədər sadə şəkildə icra mexanizmi hazırlanıb. Təlim keçən təşkilatlar və təlimçilər, dərslik hazırlayan nəşriyyatlar və müəlliflər bu icra mexanizmi ilə yaxından  tanış olmalıdırlar. Dərsliklərin Qiymətləndirilməsi Şurasında  "Müəllimlər üçün metodik vəsaitlər"in qiymətləndirilməsi meyarlarında zəruri dəyişikliklər edilməlidir. Dərslik yazan nəşriyyat və müəlliflərə məktəbdaxili qiymətləndirmənin icra mexanizminə dair tövsiyə və nümunələrin "Müəllimlər üçün metodik vəsaitlər"də vahid prinsiplər əsasında yazılması barədə göstəriş məktubu göndərilməlidir. Dərsliklərin Qiymətləndirilməsi Şurasının ekspertləri sırasına məktəbdaxili qiymətləndirmə üzrə mütəxəssis əlavə edilməlidir.

Məruzəçi daha sonra  məktəbdaxili qiymətləndirmənin icrası məqsədilə keçiriləcək müşavirələrin fəaliyyət planından  söz açdı və müşavirə üçün nəzərdə tutulmuş təqdimat materialını  diqqətə çatdırdı.

Növbəti slaydlarda 12 oktyabr 2012-ci il tarixində  Təhsil Nazirliyində keçirilmiş müşavirənin qərarına uyğun olaraq görülmüş işlərdən bəhs olundu.

Təqdimat başa çatdıqdan  sonra  mövzu ətrafında geniş müzakirələr aparıldı. Təhsil  Problemləri  İnstitutu  Kurikulum Mərkəzinin   direktoru Ənvər Abbasov, Bakı Avropa Liseyinin direktoru  Zülfiyyə  Veysova, Təhsil Nazirliyinin  Kənd rayonları üzrə ümumi təhsil  şöbəsinin müdiri  Aydın  Əhmədov, Strateji təhlil, planlaşdırma və kadrların idarəolunması şöbəsinin müdiri Fərzəli Qədirov, Dərsliklərin Qiymətləndirilməsi Şurasının sədri  Elmina Kazımzadə, qiymətləndirmə ilə bağlı  milli  məsləhətçi  Nəzakət Mehdiyeva və başqaları suallarını, rəy və təkliflərini səsləndirdilər.

Hicran  ƏKBƏROVA

Səhifənin başına qalx "Təhsil nazirliyində" bölməsinə get Nömrənin müdəricatına dön Səhifənin başına qalx

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL